Güncelleme Tarihi:
Havale, PTT başta olmak üzere birçok bankanın kullandığı para transfer yöntemleri arasında yer almaktadır. Belirli oranda kesintiyle gerçekleştirilebilen havale, hesaplar arası para transferinin en eski yöntemlerinden birisidir. Peki, tam anlamıyla havale nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler
Havale, göndericinin yatırdığı paranın alıcı olarak gösterdiği bir kişiye ödenmesi, bir posta çeki hesabına işlenmesini veya bir posta çeki hesabı sahibinin hesabındaki paradan belirttiği kadarının alıcı olarak gösterdiği bir üçüncü kişiye veya kendisine ödenmesi anlamına gelmektedir.
Havale bedelinin gösterilen alıcıya ödenmesi yönündeki talimat, kurumlar tarafından elektronik ortamda yerine getirilir. Bir havale talimatında birden fazla alıcı ve gönderici gösterilemez. Ancak, birden fazla gerçek kişi isminden oluşan ortaklık ve benzeri tüzel kişilik unvanları ile aracı adresli havale talimatında birden fazla isim bulunması bu hükme aykırılık teşkil etmez.
Gönderici havalesinin PTT tarafından belirlenen ek hizmetler kullanılarak ödenmesini isteyebilir.
Bu istekler, hizmetin mahiyeti ve uygulanabilirlik derecesi dikkate alınarak, öngörülen ek ücret karşılığı kabul edilir ve yerine getirilir.
Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip kişilerin adına gelen havaleler, alıcının işitme, konuşma veya görme özürlü olup olmadığına bakılmaksızın kendisine veya tayin etmişse mutemet veya vekiline ödenir.
Medeni haklarını kullanma ehliyetinden yoksun;
a) Küçükler adına gelen havaleler küçüğün velisine, velisi yoksa kanuni temsilcisine,
b) Mahcurlar adına gelen havaleler ise ilgili hakkındaki hacir kararının bir sureti ödeme yapan kuruma verilmiş olmak kaydıyla hacir hükmü kapsamına göre ödenir.
Serbestçe girilemeyen yerlerdeki kişiler adına gelen havale paraları, PTT işyerine başvuran alıcının kendisine, tayin etmek kaydıyla mutemet veya vekiline yahut kuruluşun mutemedine ödenir.
Alıcısı ölmüş olan havaleler için göndericinin isteği doğrultusunda işlem yapılır. Göndericiden cevap alınamaması halinde havale, bekletme süresi sonunda geri gönderilir.
Alıcı, ödeme yapacak görevlilere geçerli bir kimlik belgesi göstermek suretiyle kimliğini ispatlamak zorundadır.
Ayrıca alıcının, havale belgesinin öngörülen yerlerini imzalaması, imzalayamıyorsa, imza yerine sol elinin baş parmağı, bu da yoksa diğer parmaklarından biri bastırılır ve hangi parmağın bastırıldığı yazılır.