Havadan havaya 107 füze alıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Havadan havaya 107 füze alıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2008 00:00

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) 157 milyon dolarlık (195 milyon YTL) Amraam havadan havaya füze satın almak üzere Amerikan Raytheon firmasına başvurdu.

Türkiye’nin talebi üzerine Amerikan Güvenlik ve Savunma İşbirliği Ajansı, askeri dış satım (FMS)yoluyla gerçekleşecek satış talebini, kongreye iletti. SSM’nin bütün talepleri karşılanırsa satış miktarı 157 milyon doları bulacak. 107 adet AIM 120 C-7 tipi Amraam füzesi talebiyle beraber Türkiye’den yedek parça, eğitim talebi de geldi. Anlaşmayı Raytheon firması ve Tucson Silah Sistemleri beraber üstlenecek.

F-4 ve F-16’lar kullanıyor

Havadan hava hedeflerine ateşlenen Amraam füzelerinin üç tipi bulunuyor. Türkiye 64 kilometre menzilli, sesten 4 kat hızlı uçan 18 kilogram patlayıcı başlık taşıyan ve tanesi yaklaşık 300 bin dolar (370 bin YTL) olan 120 C-7 tipi füzeleri tercih etti. Türk Hava Kuvvetlerine bağlı F-4 ve F-16 savaş uçakları bu füzeleri atabiliyor. Hedefe aktif radar sistemi ile yönelen füze, görüş mesafesinin ötesindeki hedeflere kilitleniyor. TSK envanterinde halen bulunan Amraam füzelerini Almanya, Belçika, İsrail, Kanada, Yunanistan gibi pek çok ülke hava kuvvetleri kullanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!