Havacılık dünyası şokta

Güncelleme Tarihi:

Havacılık dünyası şokta
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2013 16:35

Murat Öztürk’ün saat 13.49’da uçağının düşmesinin hemen ardından itfaiye ile kurtarma ve sağlık ekipleri enkaz bölgesine sevk edildi. Ekipler ulaştığında uçağın ve pilotunun yandığını görünce görevliler tam bir şoka girdi. Acı haber kısa sürede havacılık çevrelerini yasa boğdu.

Havacılık Federasyonu yetkilileri, ön incelemeden sonra cenazenin Adli Tıp’a kaldırıldığını ve daha sonra İstanbul’a gönderileceğini söyledi.

VALİ COŞ: DAHA BÜYÜK FACİA OLABİLİRDİ

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, akrobasi uçağının gösteri yaptığı sırada, son yaptığı manevranın ardından düştüğünü ve efsane pilot Murat Öztürk’ün yanarak yaşamını yitirdiğini söyledi. Olaya üzüldüklerini, ancak çok büyük bir tehlike atlatıldığını belirten Vali Coş, "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı çerçevesinde Uğur Mumcu Meydanı’ndaki kutlama sırasında, programa dahil olmamasına rağmen, akrobasi uçağı gösteri yaptı. Güvenlik kuralları gereği, bu tür gösterilerin insanların üzerinde ve yaşam alanlarının bulunduğu yerlerde yapılmaması gerekiyor. Olayı çok yönlü olarak araştırıyoruz. Resmi programımızda da böyle bir etkinlik yer almıyor. Valiliğimiz programını hazırlayanlara, ’Bu gösterinin yapılmasına kim izin verdi’ diye sorduğumda, kimsenin haberi olmadığını öğrendim. Uçak kutlamalar sırasında düşse daha büyük bir faciaya neden olabilirdi" dedi.

Büyük bir tehlike atlatıldığı düşüncesi içinde olduğunu vurgulayan Vali Coş, şöyle devam etti:

"Akrobatik gösteriler insanların üzerinde yapılmaması gerekiyor. Meskun mahalle düşse nasıl olacaktı? İnsanların hayatını bu şekilde kim tehlikeye attı? Bu uçuşa, kim, nasıl izin verdi? Bu riskli duruma izin verenin kim yada kimler olduğu araştırılıyor. Ancak, kutlama programında kendini doktor olarak tanıtan bir kişi, akrobasi gösterilerinin, korsan olarak faaliyet gösteren pistin bulunduğu, Kelaynak Havacılık Kulübü’nde devam edeceğini, gitmek isteyenler için Büyükşehir Belediyesi’nin 4 otobüs tahsis ettiğini anons etti."

Gösteri uçağının düştüğü Kelaynak Havacılık Kulübü’ne ait pistin Ulaştırma Bakanlığı’ndan ruhsat alamadığı ve kaçak olduğu görüşünü savunan Vali Coş, "Bildiğim kadarıyla, Büyükşehir Belediyesi’nin bu pistin yapımı sırasında katkıları olmuş ve bununla ilgili soruşturma başlatılmıştı. Bu işler çocuk oyuncağı değil. Belirli güvenlik önlemleri ve izinler alınmadan bu tür gösteriler yapılamaz. Akrobasi gösterisi, bir şekilde kutlamaların içine monte edilmiş. Kimse ’Ben izin verdim’ demiyor. Çok büyük bir tehlike atlattığımızı düşünüyorum. Bu tür olaylarda en kötüsünü düşünmek lazım. Yaşamını yitiren pilotumuza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağılığı diliyorum" diye konuştu.

ALDIRMAZ: RESMİ PROGRAMDAYDI

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, festivalin valilikçe düzenlenen 19 Mayıs Bayramı resmi programı çerçevesinde yapıldığını, kazadan büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Başkan vekili Aldırmaz, uçuşlardan Valiliğin bilgisi olmadığı konusunda ise şöyle dedi:

"Valiliğin resmi programının 19. maddesinde bu festival yer alıyor. Tamamen Havacılık Federasyonu tarafından organize ediliyor. Milli Bayramların kutlama programı tamamen Valilik yetkisinde hazırlanıp uygulanıyor. Bizim burada bir yetkimiz yok."

AKKAYA: ACIMIZ BÜYÜK

Adana Havacılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Güner Akkaya, Havacılık Federasyonu’nun organizasyonundaki gösteride saat 13.49’da olayın meydana geldiğini belirterek, "Talihsiz bir kaza yaşadık. Acımız büyük" dedi. Kazanın detayları ile ilgili net bilgilere henüz sahip olmadıklarını da ifade eden Akkaya, incelemelerin ardından kazanın nedenlerinin ortaya çıkacağını ifade etti.

Festival kapsamında Adana’da bulunan bazı pilotlar da bu uçuşların ’Rotalı’ olduğunu, Adana Havalimanı (Şakirpaşa) kulesinden izin alınarak gerçekleştiğini belirtti.

NEDEN ADANA SEÇİLDİ?

Türkiye Hava Sporları Federasyonu’nun internet sitesinde 2’inci Uluslararası Hava Oyunları Festivali için Adana’nın neden tercih edildiği şöyle belirtildi:

"Adana, Uluslararasi Hava Oyunları Festivaline ikinci kez ev sahipliği yapıyor. Adana, Akdeniz ikliminin meteorolojik avantajları ve coğrafi konumu itibari ile yılın 12 ayı havacılık faaliyetleri, uçuş organizasyonları ve uçuş eğitimleri için ideal bir yapıya sahiptir. Uzun yıllar havadan zirai ilaçlamanın merkezi durumunda olan Adana, sportif havacılığa verdiği önem ve destek ile de Türkiye’nin sivil havacılık alanında en gelişmiş bölgesidir.

Türkiye’de 1’ncisi organize edilen Uluslararası Hava Oyunları Festivali için gerekli tüm altyapı ve tesislere sahip olan Adana, bu konuda yerel yönetimlerden de oldukça destek görmektedir."



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!