Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2007 14:402dk okuma
NATO kaynaklarıyla yapılan Afyonkarahisar Askeri Havaalanı'nın sivil uçuşlara açılması konusu Genelkurmay Başkanlığı ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkililerinin katıldığı bir toplantıyla ele alındı. Afyonkarahisar AKP Milletvekili Sait Açba, NATO'ya ödenecek katkı payının yaklaşık 50 milyon doları bulması nedeniyle, havaalanının sivil uçuşlara açılması projesinin rafa kalktığını açıkladı.
Afyonkarahisarlıların uzun süredir merakla beklediği, askeri havaalanının sivil uçuşlara açılması konusu, hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Dün Ankara'da yapılan toplantıda, NATO kaynakları ile yapılan askeri havaalanının sivil uçuşlara açılması konusu ele alındı. Genelkurmay Başkanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkililerinin katıldığı toplantı akşam saatlerine kadar sürdü. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan AKP Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Sait Açba, havaalanının sivil uçuşlara açılması projesinden vazgeçildiğini duyurdu. Açba, konuşmasında şunları söyledi:
“Görüşmelerde Afyonkarahisar Askeri Havaalanı’nın sivil uçuşlara açılabilmesi için NATO’ya katkı payı verilmesi gerektiği bildirildi. Bu katkı payı da 40- 50 milyon doları buluyor. Havaalanının sivil uçuşlara açılabilmesi için NATO ile protokol yapılması şart, bu nedenle sivil uçuşlara açılamayacak. Diğer askeri havaalanlarına izin var, Afyonkarahisar’a neden izin verilmiyor soruları akla geliyor. Sadece Afyonkarahisar Havaalanı NATO kapsamında, diğerleri askeri havaalanı da olsa NATO dışında. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Afyonkarahisar Havaalanı’nın sivil uçuşlara açılabilmesinin izni konusunda yapılabilecek bir alternatif olmadığı noktasında kesin kanaatleri bulunuyor. Bu nedenle sivil uçuşlara açılması şu aşamada mümkün görünmüyor.”
MAHKEME KARARI VAR
Karar kentte üzüntüyle karşılanırken, havaalanının sivil uçuşlara açılması konusunda verdiği mücadeleyle tanınan Afyonkarahisarlı emekli Albay İsmail Özdilek ise bu işin peşini bırakmayacaklarını söyledi. İznin çıkmamasını ‘mahkeme kararlarına aykırı’ olarak değerlendiren Özdilek, 2005 yılının Nisan ayında Ankara 7'nci Bölge İdare Mahkemesi'ne konuyla ilgili başvuru yaptığını ve 2 Şubat 2006'da ‘Teknik altyapıdaki eksiklikler giderilirse havaalanının sivil uçuşlara açılmasında bir sakınca yoktur’ yününde bir karar çıktığını hatırlattı. Özdilek, bu mahkeme kararının uygulanmayarak anayasal suç işlendiğini savunarak, “Bir menfi tutum olursa, Ulaştırma Bakanlığı bu sorunu giderip havaalanını açtırabilir. Burası turizm ve ticaret kenti. Afyonkarahisar'ın bu işten günlük 1 milyon dolarlık kaybı var” dedi.
KARGALAR İNİP KALKIYOR
NATO'ya katkı payının gerekçe gösterilerek projenin iptal edilmesini akılcı bulmadığını kaydeden Özdilek, “NATO'nun Türkiye'deki tüm havaalanlarında katkısı var. Ama katkısı var diye ülke toprakları NATO'ya satılamaz. Koskoca havaalanına kargalar inip kalkıyor. Böyle bir Türkiye manzarası olabilir mi? Buraya eninde sonunda uçak inecek. Bunun önünde hiçbir makam duramaz” diye konuştu.
ORGENERAL BÜYÜKANIT'A ÇAĞRI
İsmail Özdilek, Afyonkarahisar'daki tüm sivil toplum örgütlerinin biraraya gelerek vatandaşları harekete geçirmesini ve Genelkurmay Başkanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı nezdinde konunun takip edilmesi gerektiğini vurgularken, “Genelkurmay Başkanı’nı Afyonkarahisar’a davet ettik. Gerekirse valilik, belediye, ticaret odası, sanayi borsası, tüm sivil toplum kuruluşları bir araya gelip heyet oluşturalım. Genelkurmay Başkanı'na çıkalım. Sonuç alamazsak, yasal hakkımızı ararız, gerekirse eylem yaparız” dedi.