Hava tabancalı resim sanatçısı

Güncelleme Tarihi:

Hava tabancalı resim sanatçısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2003 13:45

Hakan Mandalinci, Avrupa'da tanınan bir airbrush (hava fırçası) sanatçısı... Türkiye'de çok fazla bilinmeyen airbrush tekniğiyle yaptığı resimler Hollanda, Almanya, İsviçre, Fransa gibi Avrupa ülkelerinde sergilendi. Almanya'da yaşayan Mandalinci bu sanatın Türkiye'de de yaygınlaşması için tanıtım çalışmaları yapıyor.

Onun bir 'airbrush tabancası' var. Buradan hava ve boya fışkırtıyor, tuval üzerinde elini milim milim oynatarak resim yapıyor. Airbrush (hava fırçası) sanatçısı Hakan Mandalinci eserlerini bu şekilde ortaya çıkarıyor.

Airbrush, yağlı boya veya guaj boya gibi resim yapma yöntemlerinden biri. Diğerlerinden tek farkı, fırça yerine airbrush adı verilen bir aletin kullanılması.

Türkiye'de çok fazla bilinmeyen bir sanat dalı. Airbrush alet olarak sanayide, otomobillerin boyanmasında kullanılan ve püskürtme gücü bulunan bir cihaz. Airbrush kalem kadar ince ve boya püskürtebiliyor. Normal bir boya fırçası ile aynı mantıkta kullanılıyor. Bastırıldıkça daha belirgin ve güçlü fırça izleri meydana getiriyor.

Airbrush tabancasının geçmişi yüzyıl öncesine kadar gidiyor. 1960'lı yılların başından itibaren de sanat alanında kullanılmaya başlanmış.

Almanya'da yaşayan Mandalinci bu sanatı icra eden az sayıdaki ressamdan biri.

1973'te Almanya'da doğmuş. 1989'dan beri airbrush tekniğiyle resim yapıyor. Şu ana kadar Türkiye, Fransa, Almanya, Hollanda, İsviçre'de 15'in üzerinde sergi açmış. Avrupa'da tanınıyor. UNESCO ve Greenpeace yararına da çalışmalar yapmış. Yaptığı tabloları bu iki kurum yararına satmış.

Almanya'da oto boya dizaynı, endüstri dizaynı alanında meslek yüksekokuluna devam etmiş. Ardından mimari teknisyenlik alanında eğitim almış.

MİLİMETRİK HESAPLAR

Almanya'da 'Mandalinci Design Ofis' adlı şirketi var. İç mimari ağırlıklı işler yapıyor. Mobilya dizaynı, dış cephelerde mimari objeler yerleştirilmesi gibi konularda faaliyet gösteriyor. Grafik dizayn, endüstri dizayn, iç mimarlık ve mimarlık da çalışmaları arasında yer alıyor. Airbrush tabancasıyla resim dışında dizayn çalışmaları da yapıyor.

Airbrush'la resim yapma konusunda herhangi bir eğitim almamış. Konuya olan ilgisi nedeniyle kendi kendini yetiştirmiş. Airbrush sanatçısı olabilmek için çok çalışmak gerektiğinin altını çiziyor. Elin titrememesi gerekiyor, milimetrik hesaplamaları doğru yapmak büyük önem taşıyor.

Mandalinci, sürrealist (gerçek üstü), sembolist ve fotorealist tablolar üzerinde çalışıyor. En büyük ideali Türkiye'de bu sanatı tanıtmak. Ancak Türkiye'de airbrush için gerekli olan aletlerin satıldığı çok fazla mağaza bulunmuyor.

Mandalinci'nin, airbrush tekniğiyle yapılmış eserleri dışında, yağlı boya, normal çizim, guaj boya ile yaptığı 576 tablosu bulunuyor. Yılda ortalama üç sergi açıyor. Şirketinde bir bölümü sergi alanı olarak ayırmış durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!