Güncelleme Tarihi:
Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) Genel Müdürü Mehmet Çağlar, sıcaklıkların bugün ve yarın da mevsim normallerinin 6-8 derece üzerinde olacağını, hafta sonundan itibaren azalmaya başlayacağını söyledi.
Çağlar, Marmara Bölgesinin doğusunda, cumartesi, pazar ve pazartesi, Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında ise gelecek 5 gün boyunca kısa süreli sağanak yağış geçişleri görüleceğini, diğer bölgeler için bu süre içinde yağış beklentisinin söz konusu olmadığını söyledi.
Sıcaklıkların cumartesi gününe kadar normalin 6-8 derece üzerinde olacağını belirten Çağlar, şunları söyledi:
“Hafta sonundan itibaren görülecek 2-3 derece sıcaklık düşüşleri ülkenin hemen hemen genelinde yaşanacak. Önümüzdeki hafta başında ve hafta sonunda birkaç derece düşen sıcaklıklarda kısmi artışlar olacak ama geçtiğimiz dönemdeki kadar yüksek değerler olmayacak.
Karadeniz sahil kesimi ve Marmara'nın doğusunda bölgesel sağanak yağış geçişleri kendini hissettirecek. Yağışın daha yoğun yaşanacağı yerler Doğu Karadeniz kıyıları olacak.
İstanbul'da ise cumartesi, pazar ve pazartesi günleri, Anadolu yakasının doğu kesiminde lokal sağanak geçişleri bekleniyor. Bunlar kısa süreli yağışlar olacak, kilogramlarca, uzun süreli yağış beklentisine girilmesin.”
KARASALLIĞIN ETKİLERİ
Mevsim geçişlerinde yükseliş ve düşüşlerin görüldüğünü anlatan Çağlar, “Zaman zaman artışlar yaşanacak ama genel anlamda sıcaklıklar düşüş eğilimine girdi. Önümüzdeki hafta itibariyle sıcaklık azalmaları artışlardan daha fazla olacak. Dolayısıyla kısmi artışlar olsa da sıcaklıklar azalma eğilimine girecek” dedi.
Çağlar, sıcaklıkların normalin çok üzerinde olduğuna dikkati çekerek, “Söz konusu düşüşler sıcaklıkları mevsim normallerinin altına çekecek düzeyde değil. Sıcak karakterli olan Basra alçak basıncı geçen yıllarda olduğundan daha geniş alanda etkili. Bunun etkilerini, Türkiye'nin tümünde, Karadeniz'in kuzey kesimi, Güney Rusya'da, Balkanların bazı kesimlerinde görüyoruz. Bu sık yaşanan bir durum değil. Rekor sıcaklıkların yaşandığı dönemlerde görülen bir gelişme” diye konuştu.
Mehmet Çağlar, iç ve doğu kesimlerdeki sıcaklıkların diğer bölgelere oranla daha yüksek olmasının karasallıkla ilgili olduğunu, karasal iklimin yaşandığı bölgelerde sıcaklık artışlarının ve düşüşlerinin daha yoğun hissedildiğini sözlerine ekledi.