Güncelleme Tarihi:
Baharda yaşanan ani hava değişimleri ve ısı farklılıkları, insanda hem fizyolojik, hem de psikolojik rahatsızlıklar yaratıyor. İnsanların ciddi uyum sorunu yaşayabileceğine dikkat çeken Prof. Karagülle, ‘‘Mikroorganizmada var olan virüsler harekete geçerek grip, nezle ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilir’’ dedi.
YAŞANAN ani hava değişiklikleri, insanların fizyolojileri kadar, psikolojilerini de olumsuz etkiliyor. Son birkaç gün içinde, havaların 10-15 derece birden yükselip, aniden 10-15 derece birden düşmesi, kış ve bahar yorgunu insanlarda ciddi uyumsuzluklara neden oluyor. İnsan organizması ve psikolojisinde ani hava değişikliklerinin yarattığı, ‘Uyumda zorlanmala’yı değerlendiren İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, ‘‘Bu durum aynı zamanda hastalıklara özel davetiye çıkarıyor. Bazı risk gruplarını ciddi olarak tehdit ediyor’’ dedi. Prof. Dr. Zeki Karagülle, genel olarak bahar yorgunluğu diye tanımlanan olayla ilgili şunları söyledi: ‘‘Normalde kış aylarında insan vücudu mevsim ortalamalarındaki sıcaklığa alışıyor. Bahar ise artık kış ortalamalarının üzerindeki bir sıcaklık derecesine girildiği mevsimi oluşturuyor. Baharın gelmesi, yaza doğru artan ortalama hava sıcaklıkları demek oluyor. Bu süreç, düzenli bir sıcaklık artışı ile seyrediyor. Araya, ani sıcaklık yükselişleri, düşüşleri, yağışlar giriyor. Bu durumda, henüz daha kışın yorgunluğunu atamadan bahara ve bu ısı değişikliklerine maruz kalan organizme, uyumda zorluk çekiyor.’’
İDEAL ISI
Bu durumun, yaklaşık her ilkbahar yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Karagülle, kış aylarındaki 10-15 derecelik ani ısı değişikliklerinin, vücut iç sıcaklığı sabit tutulduğu için, organizmayı etkilemediğini belirtti, ancak baharda yaşanan olumsuzluk ve uyumsuzları şöyle sıraladı: ‘‘İdeal sıcaklık ortamı insan vücudu için 24 santigrat derecedir. Baharda bu dereceyi bulan insan vücudu son derece rahat ediyor. Ama bu ısı birden 10-15 derece düşünce, fizyolojik ve psikolojik süreçlerde de aynı etkiler yaşanıyor. Bu durumda, kışın yorgunluğundan çıkan insanlar, daha fazla uyarılarla karşı karşıya kalıyor ve bazı bünyeler, uyumda ciddi olarak zorlanıyor. Örneğin bazı yaşlılar, çocuklar, kalp, damar, astım bronşiyal hastalıkları olanlar, bağışıklık sistemleri kortizon gibi ilaçlarla baskılanan hastalar bu ani hava değişimlerine uyumda zorlanıyorlar. Bu risk gruplarında, ani hava değişimleri akut tekrarlamalara yol açabiliyor. Bu ani hava değişimleri, vücut direnci çeşitli nedenlerle düşmüş olan kişilerde, mikroorganizmada var olan virüsleri harekete geçirerek, grip nezle, üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açıyor.’’
PSİKOLOJİK ETKİ
Ani ısı değişikliklerinin insan psikolojisinde yarattığı olumsuzluklar üzerinde de duran Prof. Dr. Zeki Karagülle, bahara, aydınlık ve güzel günlere kavuşup, moral ve taze bir güç, yaşama sevinci bulan insanların, yeniden kışı yaşar duruma düşmelerinin, psikolojik çöküntüler, yaşama, çalışmaya karşı isteksizlik, sinirlilik, çabuk öfkelenme, her şeye kızma, alınganlık, uykuya sığınma, çalışmama, her şeyden kopma, sıcak, güneşli iklimlere kaçma gibi duygular yarattığını belirtti.
Mart karı Mayıs'ta yağdı...
SİBİRYA üzerinden gelen soğuk hava dalgası yurt genelinde hava sıcaklıklarını aniden mevsim normallerinin altına düşürürken, pekçok yerin yüksek kesimlerine kar yağdı. Sıcak yaz günlerini beklerken sanki kışı geri getiren soğukla şaşıran vatandaşlar, yeniden kalorifer ve soba yaktı. Hava sıcaklığında 15 dereceye varan düşüşe neden olan soğuk ve yağışlı havanın yarın etkisini kaybetmesi bekleniyor. Önceki geceyarısı Erciyes Dağı'nın 2 bin 500 metreden yüksek kesimlerine kar, 2 bin 150 metre yükseklikteki Tekir Yaylası'nda bulunan konaklama tesislerinin oldugu bölgeye de dolu yağdı. Yağışlar daha sonra yağmura dönüştü. Kayseri'de önceki gün 29 derece olan en yüksek sıcaklık dün 10 derece dolayında gerçekleşti. Kartalkaya'da önceki akşam başlayan kar yağışı dün de devam etti. Turizm sezonu kapanan Kartalkaya'da kar kalınlığı 17 santimetreye ulaşırken Bolu'da hava sıcaklığı gündüz 9, gece 4 dereceye kadar düştü.
KARADENİZ'DE DE KAR VAR
Soğuk ve yağışlı hava Doğu Karadeniz'i de etkisi altına aldı. Trabzon ve Rize'de aralıklarla yağan yağmur dün sabaha karşı kara dönüştü. Trabzon'un Çaykara, Hayrat, Sürmene, Tonya ve Maçka ilçelerinin yüksek kesimleri ile Zigana Dağı geçidinde kar yağışı etkili oldu. Rize ve yöresinde de etkisini gösteren soğuk ve yağışlı hava, iç kesimlerde kar yağışına dönüştü. Yaklaşık 2 bin 600 metre yükseklikteki Ovit Dağı geçidinde kar kalınlığı yer yer 2 metreye ulaşıyor. Bu arada, sağanak yağmur yüzünden bazı derelerde su seviyesi yükseldi. Rize'de son 24 saat içinde metrekareye 46 kilogram yağış düştü.
Bahçesaray'ın kar esareti bitmek üzere
Yılın 8 ayı yolu kapalı olan Van'ın Bahçesaray İlçesi'nde, ‘kar esareti’ bitmek üzere. Akdeniz ve Ege sahillerinde deniz sezonunun açıldığı bugünlerde, Van-Bahçesaray yolunda Karayolları ekiplerinin kar mücadelesi sürüyor. Karayolları 11'inci Bölge Müdürlüğü ekipleri, 2 bin 950 metre yükseklikteki Karabet Geçidi'nde 10 gündür 2 dozer, 1 grayder, 3 kamyon ve 14 personelle aralıksız çalışıyor. Yetkililer, 89 kilometrelik yolun karla kaplı 46 kilometrelik bölümünde güçlükle yürütülen kar mücadelesinin bugün tamamlanacağını ve 8 ay aradan sonra Bahçesaray yolunun ulaşıma açılacağını söylediler. Karabet Geçidi'nde 1 milyon metreküp karın kaldırıldığını belirten yetkililer, bu iş için yapılan harcamanın 100 milyar lirayı bulduğunu belirttiler. Yol açma çalışmalarını yerinde denetleyen Karayolları 11'inci Bölge Müdürü Zafer Aydın Analı, zor koşullarda başarılı çalışma yapan personele teşekkür ederek, yanında götürdüğü karpuzları onlara ikram etti.