Hatlı 213 minibüse iptal

Güncelleme Tarihi:

Hatlı 213 minibüse iptal
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2007 00:00

İstanbul’da çeşitli hatlarda traktör, zırhlı araç, seyyar köfteci aracı ya da okul servis aracı plakalarıyla 21 yıldır yolcu taşıyan 213 minibüsün çalışması durduruldu.

İSTANBUL’un çeşitli semtlerinde yıllardır yolcu taşıyan 213 minibüsün, yıllar önce ruhsatında traktör, zırhlı araç, kamyon, fayton, seyyar köfte aracı, okul servis taşıtı plakalarıyla hiçbir bedel ödemeksizin hat sahibi oldukları ortaya çıktı.

1967 yılında İl Trafik Komisyonu, minibüsün sayısını 2764 olarak dondurdu. 1985 yılında Ulaşım Koordinasyon Merkezi İstanbul’daki minibüs sayısını 4624’e çıkartma kararı aldı. İşte tam o günlerde bazı uyanıklar, aceleyle ’11-14 kişi taşıma kapasitesi’ne sahip olan başka araçların plakalarını toplamaya başladı ve bunlarla minibüs hattı ruhsatı aldı. Yetkililer geçmişe dönük yaptıkları uzun incelemelerde karşılaştıklarını şöyle anlattılar: "Bu kişiler 21 yıl önce çok daha da gerilere giderek eski plakaları toplamışlar. Bu plakalar aslında traktör, zırhlı araç, kamyon, fayton, seyyar köfte aracı, okul servis taşıtları için alınmış. Ancak bu plakalara bir yolunu bulup minibüs plakası ruhsatı almışlar."

11 YILDIR SÜRÜNCEMEDE

Konu hakkında ilk mahkeme kararı 8 Mart 1996 tarihinde alındı. Mahkeme 219 minibüsün kaçak çalıştığını belirledi. Ancak açılan itiraz davalarıyla konu 2007 yılına kadar sürüncemede kaldı. Ancak kaçak hat sahibi minibüsçülerin kaderi diğer minibüs sahiplerinin Başbakana yaptıkları şikáyetle noktalandı. Verilen talimatla harekete geçen Ulaşım Koordinasyon Merkezi yaptığı aylar süren incelemede şaşkınlık veren sonuçlara ulaştı. Bahsi geçen 219 minibüsten sadece 6 minibüsün yasal düzenlemelere uygun olduğu, 213 minibüsün ise ruhsatında minibüs yazmasına rağmen aslında traktör, zırhlı araç, kamyon, fayton, seyyar köfte aracı, okul servis taşıtı plakaları olduğunu geçmişe dönük araştırmayla ortaya çıkarttı. Belediye yetkilileri 21 yıl yolcu taşıyarak para kazanan bu minibüslerin çalışmalarını durdurduğunu açıkladı.

213 minibüs bu hatlarda çalışıyordu

Üsküdar-Ataşehir

Üsküdar-Acıbadem

Şifa-Deri sanayii

Arnavutköy-Bolluca

Arnavutköy-E.Kapı

İmrahor-E.Kapı

Taşoluk-E.Kapı

Avcılar-Topkapı

Florya-Topkapı

Sonevler-Topkapı

Pendik-İçmeler

Çakaldere-Esenyalı
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!