Güncelleme Tarihi:
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), aralarında eski DEP milletvekili Hatip Dicle’nin ve bergama köylülerinin de bulunduğu şikayetçilerin Türkiye aleyhinde açtığı 12 ayrı davayı, 9 ve 11 Kasım’da karara bağlayacak.
Mahkeme, 9 Kasım Salı günü iki dava ele alacak. Davaların ilkinde, şu anda hayatta olmayan Hasan İlhan’ın şikayeti değerlendirilecek. İlhan, evinin, malvarlığının, kendisine ait bağların ve meyve bahçelerinin 1992 yılında güvenlik güçlerince yıkıldığını iddia ederek AİHM’ye başvurmuştu. İkinci davada ise Recep Maraşlı’nın şikayeti değerlendirilecek. Maraşlı, 1996 yılında gazetede kendisi adına çıkan bir makalede, Türkiye’nin bir bölümünü Kürdistan olarak gösterdiği ve ayrılıkçı propaganda yaptığı gerekçesiyle 8 yıl 10 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Maraşlı, konuyla ilgili şikayetlerini AİHM’ye bildirmişti.
DİCLE’NİN DAVASI PERŞEMBE GÜNÜ
AİHM’nin 11 Kasım Perşembe günü ele alacağı 10 davanın 6’sında, başvuru sahipleri Medeni Ayhan, Zeynep Baran, Mehmet Hatip Dicle, Özkan Kalın ve Eşref Odabaşı’nın şikayetleri ele alınacak. Başvuru sahipleri, ifade özgürlüğü ve adil yargılanma hakkına ilişkin şikayetlerini AİHM’ye iletmişti. Hatip Dicle, söz konusu şikayetlere ek olarak, düşünce, vicdan ve din özgürlüğü ile hakların kısıtlanmasının sınırlanmasını düzenleyen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi maddelerini de dayanak olarak kullandı.
Aynı aynı gün ele alınacak Şehmus Canevi, Abdülmecit Canevi ve Gıyas Turgut’un açtıkları ortak dava ile Volkan Aydın’ın açtığı davada, başvuru sahiplerinin yasa dışı örgüt üyesi oldukları gerekçesiyle kendilerini yargılayan Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ne (DGM) ilişkin şikayetleri değerlendirilecek. Davalardan, DGM’lerde adil ve tarafsız yargılama yapılmadığı yönünde karar çıkması bekleniyor.
BERGAMALILAR "YAŞAMA HAKKI" İÇİN BAŞVURDU
AİHM, Bergama ve çevre köylerde yaşayan 10 şikayetçi adına açılan davayı da Perşembe günü karara bağlayacak. Davacılar, Bergama’daki altın madenlerinin işletmesinin verilmesi ve buna ilişkin karar alma sürecinin, kendilerinin yaşama hakkı, özel ve aile hayatı hakkı ile adil yarılanma ve etkili düzeltme hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle AİHM’ye başvurmuştu.
Günün son davasındaysa, 1998 yılında "Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği"ni destekleyen pankart taşıdığı için gözaltına alınan Süleyman Ünal’ın şikayeti karara bağlanacak. Ünal, gözaltındayken kötü muameleye uğradığı ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle AİHM’ye başvurmuştu.