Hatay'a rüzgar enerjisi santrali

Güncelleme Tarihi:

Hataya rüzgar enerjisi santrali
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2007 11:13

Hatay'ın Samandağ ilçesinde Sebenova ve Gözene beldesinde yapılan yıllık 30 milyon kilovat saat enerji üretimi sağlayacak olan Rüzgar Enerji Santralini kurma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Projeyi gerçekleştiren Aksa firması Proje Müdürü Sencer Saraçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 tribünden oluşacak santralin yaklaşık 15 milyon avro değerinde olduğunu söyledi.
Samandağ'ın rüzgar enerjisi bakımından çok uygun durumda bulunduğunu ve bugüne kadar burada bir tesis yapılmamasının eksiklik olduğunu ifade eden Saraçoğlu, şöyle devam etti:
“Yapılacak tesisle bölgenin enerji açığı azalacak. Ayrıca ucuz enerji nedeniyle yatırımcılar buraya yönlenecek ve yeni sanayi ve turizm tesislerin kurulmasına olanak sağlayacak. Çok güzel bir sahile sahip olan, ancak adını duyuramamış Hatay'da bu tesisin turizmin gelişimine önemli katkısı olacağına inanıyorum. Ayrıca Samandağ sahili rüzgar enerji santraliyle de adından söz ettiren bir yer haline gelecek.”
Çalışmalara 2 yıl önce başladıklarını şu an 5 tribünün tamamlandığını belirten Saraçoğlu, “6 Danimarkalı, 2 İtalyan ve 6 Türk elemandan oluşan ekibimizle tamamlanması için yoğun çaba sarf edilen Samandağ Rüzgar Enerji Santrali Ekim ayında üretime başlayacak” dedi.
Saraçoğlu, Türkiye'de şu anda tamamlanmış 7 santralin bulunduğunu, 14'ünde de çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

“TÜRKİYE'DE RÜZGAR ENERJİSİ TAM KULLANILMIYOR”

Kürsel ısınma ve çevre kirliliği nedeniyle rüzgar enerjisine daha çok önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Saraçoğlu, Türkiye'de şu anda sadece binde 5 oranında rüzgardan yararlanıldığı söyledi.
Türkiye'nin birçok bölgesinin rüzgar enerjisi bakımından çok uygun olduğunu, ancak yasal süreç nedeniyle santrallerin kurulamadığını ifade eden Saraçoğlu, şunları kaydetti:
“Özellikle santrallerin kurulacağı alanın kamulaştırılmasında büyük sıkıntı çekiyoruz. Hükümet daha ucuz ve çevre kirliği açısından daha iyi olan rüzgar enerjisi konusuna bir an önce daha esnek yasal bir düzenleme yapmalı. Çünkü ülkemiz rüzgar enerji santrali bakımından binde 5 değil, yüzde 15-20 kapasiteyi kaldırabilecek durumda.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!