Hatay künefesi patent aldı

Güncelleme Tarihi:

Hatay künefesi patent aldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2008 16:00

ANTAKYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay künefesi tatlısının Türk Patent Enstitüsü'ne tescil ettirilerek koruma altına alındığı söyledi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Çinçin, kentin milli ve manevi değerlerine sahip çıkmaya çalıştıklarını belirterek, uluslararası boyutta tanınan künefenin gelecek kuşaklara daha iyi aktarılması için 14 Nisan 2006'da Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını kaydetti. Antakya künefesinin coğrafi işaret tescil belgesini enstitüden 18 Eylül'de aldıklarını vurgulayan Çinçin, “Türkiye'de ve dünyanın birçok yerinde bilinen, beğeniyle tüketilen ve aranan künefe diğer kültür ürünleri gibi maalesef taklide maruz kalıyordu. Hatay dışında bir çok kentte künefe satışı yapılıyor. Ancak bu künefe hiç bir şekilde Hatay'da yapılana benzemiyor. Yöresel tatlımızı koruma altına almak, taklit edilmesinin önüne geçmek için yaptığımız girişim olumlu sonuçlandı. Künefenin Hatay’a özgü bir tatlı olduğuyla ilgili Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldık. Künefe, Türk Patent Enstitüsüne tescil ettirilerek koruma altına alındı” diye konuştu.

Kentin tanıtımına da büyük katkı sağlayan künefenin tescil sayesinde yurt içi ve dışında aynı kalite ve lezzetle satışa sunulacağını anlatan Çincin,kente özgü başka tatlar için de tescil belgesi almak için çalışmalar başlatıldığını söyledi.

HATAY KÜNEFESİNİN ÖZELLİKLERİ

Tescil edilen Antakya künefesinin özellikleri ve servis kriterleri de belirlendi. Buna göre Antakya Künefesini diğer künefelerden ayıran en belirgin özellik kullanılan peynir ve pişirme şeklinde gizli. Peynir, Hatay yöresinde yapılır. Yağı alınmamış, tam yağlı ve hiçbir katkı maddesi içermeyen inek sütü, 40-65 dereceye kadar ısıtılır. Ilık hale gelinceye kadar bekletilir. (Ortalama 25-30 derece) ılık hale gelen süte peynir mayası katılıp fıçı, kazan, tekne gibi kalıplarda dinlenmeye bırakılır. Peynir, suyunun iyice süzülmesi için bezlere sarılıp bekletilir. Peynir suyunun iyice süzülmesi önemlidir. Künefe yapımında peynirin, iyice sünmesi için, günlük olarak tüketilmesi gerekmektedir. Ancak derin dondurucuda saklanarak muhafaza edilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!