Hastaneleri güçlendirmek için 100 milyon euro

Güncelleme Tarihi:

Hastaneleri güçlendirmek için  100 milyon euro
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 02, 2002 15:56

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, İstanbul'da güçlendirilmesi gereken devlet hastaneleri için 100 milyon Euro kaynak sağlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ahmet Işıkara, Üsküdar'da bulunan İstanbul Polis Hastanesi'nde düzenlenen, ''Hastanelerin Afete Hazırlanması'' konulu  toplantıya katıldı.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Işıkara, deprem senaryosuna göre, sarsıntıyı sahil kesimindeki hastanelerin 8.5-9.5 şiddetinde, Boğaz'a doğru çıktıkça buralardaki hastanelerin ise 7.0-7.5 şiddetinde hissedeceğini belirtti.

Prof. Dr. Işıkara, İstanbul'da 26 devlet hastanesinin 323 binasının depreme dayanımlarının ölçüldüğünü ifade ederek, şöyle devam etti: 

''Güçlendirilmesi gereken ve güçlendirme projeleri hazır olan binasayısı 279, güçlendirilmesi gereken hastane binalarının oranı yüzde 86. İyi bir havadisim var. Başbakanlık Proje Uygulama Ünitesi'nden bana gelen bilgiye göre, İstanbul'daki devlet hastanelerinin güçlendirilmesi için 100 milyon euro kaynak sağlanmış durumda. Bu kaynak, söz konusu hastane binalarının güçlendirilmesine yetiyormuş. Bu, iyi bir havadis ama bunların bir koordinasyon içinde yürütülmesi ve çalışması gerekiyor. Onun için de Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün mutlaka işlerlik kazanması lazım.''

Viyadüklerin güçlendirilmesi için kaynak sağlandığını ve anlaşmasının yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Işıkara, harcamaların bir koordinasyon içinde yürütülmemesi halinde paranın 'çarçur' olabileceğini vurguladı.

Prof. Dr. Işıkara, hastaneler için bulunan yardımın Avrupa kaynaklı olduğunu kaydetti.

ÖZEL HASTANELER 

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, İstanbul'da apartmandan bozularak yapılmış birçok özel hastane olduğuna da dikkati çekerek, hastanelerin deprem şartnamesinde özel bir yeri olduğunu ve apartmandan bozularak yapılan hastanelerin büyük risk taşıdığını bildirdi.

Hastanelerin bir afet anında mutlaka ayakta kalması gereken kurumlar olduğunu belirten Prof. Dr. Işıkara, her hastanenin yapısal olan hasarlar veya yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması konusunda önlem alması ve afet yönetim modeli oluşturması gerektiğini bildirdi.

TETRA SÄ°STEMÄ°

Emniyet Genel Müdürü Kemal Önal da depremlerde yaşanan en büyük sıkıntının haberleşme ve ulaşım olduğuna dikkati çekerek, haberleşme  sorununu ortadan kaldırmak için çalışmalar yapıldığını söyledi.

Önal, cep telefonlarının acil durumlarda büyük sıkıntı yarattığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Özel bir uydu haberleşme sistemi kuruldu. Ayrıca, telsiz şebekeleri devreye sokuldu. Şimdi de çalışmalarını sürdürdüğümüz, özellikle İstanbul için Marmara Bölgesi için 'Tetra Sistemi' dediğimiz bir sistemin üzerinde duruyoruz. Telekomünikasyon Üst Kurulu'nda bir toplantıda bayağı yol alındı. Sanıyorum Emniyet Genel Müdürlüğü'nün öncülüğünde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarını kapsayacak şekilde, böyle bir haberleşme sistemini yapacağız. Tetra sistemi gerçekleştiği takdirde, özellikle Marmara Bölgesi için haberleşme sorununu, sorun olmaktan çıkaracağız.''

Önal, Kocaeli depreminde Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin yıkıldığını, iki SSK hastanesinin tamamen kullanılamaz hale geldiğini hatırlatarak, sağlık kurumlarına afet öncesi gerekli önemin verilmesi gerektiğine işaret etti.

Konuşmalardan sonra Emniyet Genel Müdürü Önal, Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'ya, teşekkür plaketi verdi.

POLİS HASTANESİ ÖRNEK HASTANE GÖSTERİLDİ 

Daha sonra, İstanbul Polis Hastanesi Başhekimi Dr. Tuncay Palteki, Prof. Dr. Işıkara ile Kemal Önal'a hastaneyi gezdirerek, yapısal olmayan hasarlara karşı alınan tedbirleri gösterdi.

Dr. Palteki, yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması için yapılan harcamaların 12 bin dolar civarında olduÄŸunu söyledi.Â

Prof. Dr. Işıkara ile Önal, alınan tedbirleri inceledikten sonra İstanbul Polis Hastanesi'nin, örnek bir hastane olduğunu söylediler. 

HASTANELER

BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Deprem Mühendisliği Bölümü'nce yapılan araştırmaya göre, İstanbul'da güçlendirilmesi gereken hastaneler ile bina sayıları ise şöyle:
 Heybeliada Sanatoryumu (18 bina)
 Bakırköy Psikiyatri Hastanesi (91 bina)
 Haydarpaşa Numune Hastanesi (10 bina)
 Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi (10 bina)
 Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi (19 bina)
 Bakırköy Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Hastanesi (10 bina)
 Bakırköy Devlet Hastanesi (9 bina)
 Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi (11 bina)
 Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi (17 bina)
 Adalar Devlet Hastanesi (1 bina)
 Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi (16 bina)
 Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Hastanesi (3 bina)
 İstanbul Cüzzam Hastanesi (7 bina)
 Haseki Hastanesi (13 bina)
 Deri ve Tenasül Hastalıkları Hastanesi (4 bina)
 Şişli Etfal Hastanesi (10 bina)
 Beykoz Çocuk Göğüs Hastalıkları Hastanesi (4 bina)
 İstinye Devlet Hastanesi (3 bina)
 Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi (4 bina)
 Taksim Hastanesi (7 bina)
 Beyoğlu Hastanesi (4 bina)
 Beykoz Devlet Hastanesi (3 bina)
 Lütfiye Nuri Burat Hastanesi (1 bina)
 Sağmalcılar Devlet Hastanesi (2 bina)
 Sarıyer İsmail Akgün Hastanesi (2 bina)
 Pendik Devlet Hastanesi (1 binası bulunan hastanedeÂ
    güçlendirme çalışmasına gerek görülmedi)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!