Hastanelerde Türk-ABD işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Hastanelerde Türk-ABD işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'daki bazı büyük özel hastanelerle ABD'deki ünlü sağlık merkezleri arasında işbirliği anlaşmaları giderek yaygınlaşıyor.

ABD ve Türkiye'de faaliyet gösteren hastaneler arasındaki anlaşmalar, ortak toplantılarla bilimsel alışveriş, konsültasyon, gerektiğinde de karşılıklı hasta göndermeye kadar geniş bir işbirliğini içeriyor. Zaman zaman ABD'den gelen uzmanlar, Türk meslektaşlarıyla bilgilerini paylaşıyor. Hasta isterse telefon, faks veya internet üzerinden ABD'deki uzmanlarla konsültasyona başvuruluyor. Hastaya ABD'deki merkezler öneriliyor. İşbirliği anlaşma teklifi bazen Türkiye'deki hastanelerden bazen de ABD'dekilerden geliyor. Ancak ABD'deki hastanelerin bilgi ve teknolojilerini paylaşmak kadar, Türk ‘‘hastaları da paylaşma’’ isteği açıkça ifade edilmese bile biliniyor. ABD'li hastanelerin çoğunluğu belli sayıda Türk hastasının kendilerine yönlendirilmesini şart koşuyor.

Alman Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Erol Düren, hastanelerinin Boston'daki Massachusetts General Hospital ile anlaşması bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Düren, ABD'deki hastaneyle çok sık konsültasyon yapmadıklarını ama bu olanağın açık olmasının hem hasta hem de hekime güven verdiğini söyledi. Prof. Dr. Düren, ‘‘Bunun hizmet kalitesine katkısı olur. Ancak saptırılmaması gerekli. Hassas bir konu. Bu öneri bizdeki özel hastanelerden giderse kuşku duyulmaz. Müessese danışma ortamı yaratmak isteyebilir. Ama görüyoruz ki teklifler, ABD'den gelmeye başladı. Bu bizi rahatsız etti’’ dedi. International Hopsital Genel Müdürü Yaşar Yıldırım, sağlık hizmetinin de diğer hizmetler gibi uluslararası pazarlar aradığını belirtti. Tıp teknolojisine yatırımların maliyetlerinin yüksek olduğunu hatırlatan Yıldırım, ‘‘Anlaşmaların karşılıklı menfaatlere oturması lazım. Türkiye'ye ilk kez bir bilimsel yaklaşımla Methodist Hastanesi girdi. Bize de 2 yıl önce geldiler. İnceleyip anlaşmayı yaptık’ dedi. International Hospital Başhekimi Doç. Dr. Melih Bulut, çok ileri teknoloji gerektiren, spesifik kalp hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, bazı beyin tümörleri, bazı tip kanserlerde konsültasyona başvurduklarını ve ABD'ye hasta gönderdiklerini söyledi.

Amerikan Kanser Merkezi'nin ABD'li ortaklarının isteğiyle gerçekleşen ancak kağıda dökülmeden sözle yapılan işbirliği anlaşması uyarınca ABD'li uzmanlar bilgilerini Türk meslaktaşlarına aktarıyorlar. MD Anderson'da 30 yıl çalıştıktan sonra Amerikan Kanser Merkezi'nin Medikal Direktörlüğü'nü üstlenen Prof. Dr. Ayten Cangır, ‘‘Hasta isterse konsültasyon yapıyoruz. Bazen konsültasyondan özellikle patoloji materyali gönderildiyse ücret alınıyor. Bazen de mesleki alışveriş nezaket kurallarıyla yürüyor ve ücret alınmıyor’’ dedi.

HANGİ HASTANE KİMİNLE ANLAŞTI

Alman Hastanesi - Boston Massachusetts General Hospital .

International Hospital- Methodist Hospital .

Amerikan Hastanesi- Methodist-Baylor Tıp Koleji-Johns Hopkins Tıp Merkezi-Colombia ve Cornell Üniversitesi Hastanesi-New York

Presbyterian Hastanesi- Paris Amerikan Hastanesi.

İŞBİRLİĞİ YAPANLAR

Amerikan Hastanesi ayrıca, Clevland Tıp Merkezi ve MD Anderson Kanser Merkezi ile de işbirliği anlaşması bulunmamasına rağmen ortak bilimsel toplantılar düzenliyor.

Methodist Florence Nightingale Hastanesi'nde yer alan Amerikan Kanser Merkezi de ABD'deki MD Anderson Kanser Merkezi ile işbirliği yapıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!