Güncelleme Tarihi:
Kömür kenti Zonguldak’ta birçok çevre sorununa, tıbbi atıkların denize dökülmesi de eklendi. Zonguldak'ın güzel sahilleri hastane atıklarıyla kaplandı. Özellikle, Kozlu sahilinde, iğneler, şırangalar, serum şişeleri, hortumlar, gazlı bezlerden kumsal görünmez durumda.
<ımg>ımg> |
Sahil şeridi serum şişeleri, hortumlar, kullanılmış enjektörler gibi tıbbi atıklarla dolu. |
Zonguldak’ın bütün çöpleri belediye tarafından toplanarak Kozlu sahilinde benzin istasyonlarının karşısındaki alana "ruhsatsız, izinsiz, kıyı alan çizgisi içinde ve yerleşim alanlarına çok yakın noktada vahşi depolama" suretiyle atılıyor.
Bunlar arasında özel bir depolama gerektiren, “kan dolu cam tüpler, sondalar, serum hortumları, enjektörler, diyalizde kullanılan parçalar, idrar ve dışkı örnekleri” gibi tıbbi atıklar da yer alıyor.
Dalgalar sahildeki bu atıkları denize karıştırıyor ve her fırtınadan sonra da atıklar sahilden iki kilometrelik derinliğindeki alana yayılıyor. Böylece tüm sahil, evsel ve tıbbi atıklarla doluyor. Üstelik bu atıklar, bulaşıcı hastalık taşıma riski içeriyor.
TIBBİ ATIK ATIKLAR MAHKEME KARARIYLA TESBİT EDİLDİ
Mevzuata göre tıbbi atıkların, yetkili kurum olan belediye tarafından yönetmeliklere uygun olarak toplanıp imha edilmesi gerekiyor. Tıbbi atıkların ne şekilde toplanıp imha edileceği Resmi Gazetenin 22.07.2005 tarih ve 25883 sayılı nüshasında yayınlanan Çevre Bakanlığınca hazırlanan Tıbbi Atık Kontrolü Yönetmeliğinde ayrıntılı olarak yer alıyor. Yönetmeliğin 9, 36, 37, 38 ve 5. maddeleri tıbbi atıkların toplanması ve imhasının ne şekilde yapılacağını ve belediyelerin bu konudaki sorumluluğunu açıkça belirtiliyor
SİVİL TOPLUMUN MÜCADELESİ
Zonguldaklı vatandaşlar ve başta Zonguldak Çevre Koruma Derneği olmak üzere sivil toplum örgütleri kentteki çöp sorununa çare bulunması için uzun süredir mücadele veriyor.
Nitekim derneğin başvurusu üzerine Zonguldak 1. Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimliğince E.2006/10 sayılı değişik işler dosyasında, sahildeki durum için, "tıbbi atıklar, insan sağlığını tehdit edecek boyuttadır. Söz konusu mahalde, çevreye atılı vaziyette bulunduğu, mahkeme heyeti, bilirkişi incelemesi ve mahallinde çekilmiş fotoğraflarla tespit edilmiştir" deniyor.
DERNEĞİN ÇAĞRISI Kumsal, atıklar nedeniyle çöplüğe dönmüş durumda.
Zonguldak Çevre Koruma Derneği'nin bildirisinde ise şunlar vurgulanıyor:
"Yıllardır, Derneğimizin ve İncivez mahallesi halkının bu konudaki ısrarcı girişimleri, etkinlikleri ve hatta protestoları sonuç vermemiştir. İvedilikle çözülmesi gereken bu konu yıllardır sürüncemede kalmış, ilimiz bu korkunç ayıpla yaşamaya mahkum edilmiştir. Çöp döküm alanı ne yazık ki Zonguldak’ın en güzel sahilini neredeyse geri dönülmez biçimde yok etmektedir.
Uzun vadede yerel yöneticilerimizin hazırladığı katı atık deposu tesisinin kurulmasını beklerken, kısa vadede beklentimiz, çöp döküm sahasının içine tıbbi atıkların dökülmesinin önlenmesi, Kozlu sahillerindeki tıbbi atık probleminin çözülmesidir.
Zonguldak Çevre Koruma Derneği olarak başlattığımız bu hukuki mücadelenin sonucunda Zonguldak’ın bu önemli ve yaz gelmesi ile birlikte daha büyük sağlık sorunları doğurabilecek ayıptan kurtarılacağına inanıyor, Hukukun ve Yargının üstünlüğüne güveniyoruz."