A.A
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2010 01:59
Diyarbakır'da çeşitli hastalıkları nedeniyle evden çıkamayan 4 çocuğa evlerinde eğitim veriliyor.
Milli Eğitim Müdürlüğü'nce görevlendirilen öğretmenler, evde eğitim hizmeti kapsamında cildi eriten epidermolizis bülloza, talasemi, kas erimesi ve lösemi hastalığı olan 4 çocuğa eğitim veriyor.
Küçücük bedenleriyle ağır hastalıklarla boğuşan çocuklar, akranlarıyla oynayamamanın, dışarıya çıkamamanın, koşamamanın, rahat hareket edememenin üzüntüsünü “evde eğitim hizmeti”nden yararlanarak alt etmeye çalışıyor.
Evlerde hapis bir şekilde yaşamak zorunda kalan çocuklar, zil sesiyle evlerine gelen öğretmenlerini görünce gözleri ışıl ışıl parlıyor.
Hastalıkları nedeniyle sürekli tedavi görmek zorunda kalan bu çocuklar, yaşıtları gibi okula gidemese de evde gördükleri eğitimle derslerden geri kalmıyor.
CİLDİ ERİYOR
Çocuklardan 10 yaşındaki cilt hastası Mutlugül Çalışır'ın, doğuştan deri hücreleri olmadığı için bağışıklık sistemi çok zayıf. Mutlugül'ün cildi sürekli kabarcıklar oluşuyor ve bu kabarcıklar cildinin erimesine neden oluyor.
Vücudunun her yerinde sürekli yaraları olan Mutlugül, okula gidemediği için “evde eğitim hizmeti” kapsamında eve gelen öğretmen sayesinde 5. sınıf öğrencisi oldu.
Mutlugül'ün sınıf öğretmeni Semra Akgök, yaptığı açıklamada, gezici öğretmen olarak görev yaptığını, rahatsızlıkları nedeniyle okula gidemeyen çocuklara evlerinde eğitim verdiğini söyledi.
Sürekli hastalığı olan ve en az 6 ay boyunca evden çıkamayacak çocukların bu hizmetten yararlandığını kaydeden Akgök, Mutlugül'ün deri hücreleri olmadan doğduğunu ve bağışıklık sisteminin çok zayıf olması nedeniyle mikrop kapma olasılığının yüksek olduğunu söyledi.
Evde eğitim hizmetinden yararlanan 2 öğrenciye evde ders verdiğini kaydeden Akgök, diğer öğrencisinin de kas erime hastalığı bulunduğunu, göğüs kafesi eriyen çocuğun nefes almakta zorlandığını bildirerek, makineye bağlı olarak nefes alıp veren öğrencisine de evde eğitim verdiğini dile getirdi.
“BAHÇEDE TOP OYNAMAK İSTİYORUM”
Vücudundaki yaralardan dolayı okula gidemediğini, evde eğitim gördüğünü belirten Mutlugül, dersleri ve öğretmenini çok sevdiğini ve her zaman ödevlerini zamanında yaptığını kaydetti. Mutlugül, şöyle konuştu:
“Doktorlar beni iyileştiremedi. Bu nedenle büyüyünce doktor olmak istiyorum. Doktor olduktan sonra yaralarımı ben iyileştireceğim. Ben de arkadaşlarım gibi bahçede top oynamak, onlarla koşmak istiyorum. İnşallah iyileşirim. Böyle olan başka çocukları inşallah ben doktor olup iyileştiririm. Benim gibi yaraları olan arkadaşlarımın da evine öğretmenlerin gitmesini istiyorum. Önümüzdeki yıl 6. sınıfa gideceğim. Bir sürü öğretmenin eve gelecek. Şimdiden nasıl alışacağım diye düşünüyorum.”
ÇOCUKLAR İÇİN PSİKOLOJİK DESTEK OLUYOR
Mutlugül'ün babası Abdurrahman Çalışır da, oğlunun doğuştan cilt hastalığının bulunduğunu, tedavisi için İstanbul ve Ankara'ya götürdüğünü, yurt dışı ile yazıştığını, ancak hastalığın çaresinin henüz bulunmadığını öğrendiklerini söyledi.
Eve mahkum olan çocuklarının eğitimden geri kalmaması için Mille Eğitim Müdürlüğüne başvurduklarını vurgulayan Çalışır, “Mutlugül'ün durumunda çocukları olan aileler varsa lütfen çocuklarını bu hizmetten yararlandırsınlar. Çünkü çocuklar için psikolojik destek de oluyor.
Mutlugül ders gördüğü zaman çok neşeli ve sevinçli oluyor. Eve geldiğimde Mutlugül'ü mutlu görünce ben de mutlu oluyorum. Mutlugül'ün hastalığı nedeniyle üzülmemesi gerekiyor. Psikolojik destek çok önemli” dedi.
TALESEMİ HASTASI NİDANUR
Hizmetten yararlanan çocuklardan biri olan talasemi (Akdeniz anemisi) hastası 2. sınıf öğrencisi Nidanur Yıldız'ın (8) annesi Şadiye Yıldız da kızına geçen yıl Antalya'da ilik nakli yapıldığını, bu nedenle Nidanur'un hijyenik ortamlarda bulunması gerektiğini belirtti.
Nidanur'a yapılan ilik naklinden sonra 8 aydır hiç evden çıkmadıklarını anlatan Yıldız, “Sadece doktora gitmesi gerektiği durumlarda onu çıkarıyoruz. 8 aydır evdeyim. Misafir kabul edemiyoruz. Biz bir yere gidemiyoruz. Nidanur, geçen yıl okula gidiyordu. Ancak bu yıl doktoru izin vermiyor. Bu nedenle derslerini çok seven kızımın evde eğitim almasını istedik” dedi.
İyileştiği zaman tekrar okula gideceğini söyleyen Nidanur, “Artık derslerimi evde alacağım. Okulu çok sevdiğim için iyileştikten sonra hemen okuluma gideceğim” diye konuştu.
Evde eğitim alan diğer 2 çocuktan birinin kas erimesi, diğerinin de lösemi hastası olduğu bildirildi.