Güncelleme Tarihi:
Bilim dergisi Nature'da yayımlanacak yeni bir araştırma, istakozların şimdiye kadar bilinmeyen bu yönünü ortaya koydu. Araştırmacılara göre, hastalıklı hayvanları tecridin, doğada daha önce başka hiç bir örneğine rastlanmadı.
Uzmanlar, Karayipler'de yaşayan bir tür istakozun sadece zengin sofraları süsleyen nadide bir yiyecek olmadığını ortaya çıkardı. Bu kabuklular, insanoğluna hastalıklardan korunma konusunda ders olabilecek bazı kaabiliyetlere sahip. Türdeşlerinden biri ölümcül bir virüs taşıyorsa, bunu seziyorlar.
Karayiple'rin "kemikli istakoz" denen bu kabuklu deniz hayvanı türü, sürüler halinde denizaltı kovuklarında yaşıyor. Ölümcül bir virüsün bu tür üzerindeki etkilerini araştıran uzmanlar, istakozların, akrabalarının bu hastalığa yakalandığını, daha belirtiler görülmeden dahi saptayabildiğini farkettiklerinde çok şaşırdı.
Üstelik bu istakozlar, hastalıklı komşularını tespit etmekle kalmıyor, hastalıklı hayvanın yaşadığı kovuğu derhal terkedip, sağlıklı olanların yaşadığı başka kovuklara taşınıyorlar. Bir başka deyişle hasta istakozu karantinaya alıyorlar.
Karantina, tehlikeli virüslerin diğer istakozlara bulaşmasını ve tüm topluluğa yayılmasını engelliyor. Uzmanlar, istakozların hastalığı önceden sezmeyi çok gelişmiş koku alma duyuları yoluyla başardığını düşünüyorlar.