Güncelleme Tarihi:
Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kadir Özkaya'nın yemin törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç katıldı. AYM Başkanı Kılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kapıda karşıladı. Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kılıç baş başa görüştü. Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı makam aracına kadar uğurlayan Kılıç, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı.
"SADECE ÇAY İÇTİK, ÇAYIN DIŞINDA HİÇBİR ŞEY OLMADI"
Görüşmeye ilişkin soru üzerine Kılıç, "Yemin töreninde ya da kuruluş yıldönümünde Sayın Cumhurbaşkanları odamıza gelerek orada protokol yetkilileriyle birlikte bir sohbet oluyor. Şu anda yaptığımızda bu çerçevede cereyan etmiş bir şeydir. Mahkememizin sorunlarıyla ilgili, genel sorunlarla ilgili bir sohbet oldu. Onun dışında fazla bir anlam yüklemeyin. Sadece bir çay içtik, çayın dışında hiçbir şey olmadı" şeklinde konuştu.
"GEÇMİŞ VE GELECEKLE İLGİLİ BİR TESPİT YAPMAYI ARZU EDERİM"
"Son hitabınız mıydı yoksa bir tören ve konuşma bekliyor muyuz?" sorusuna Kılıç, "Şu anda karar vermiş değiliz, önümüzde yeni bir başkan seçiminin süreci var. Onu da hallettikten sonra inşallah basın mensuplarımızı da davet etmek suretiyle bugüne kadarki -ben 8 yıl başkanvekilliği, 2 dönem başkanlık yapmış ve hemen hemen 16 yıla yakın bir süre yöneticilik yapmış olan birisiyim- geçmişteki Anayasa Mahkemesi ve bugünkü Anayasa Mahkemesi'nin durumu hakkında bir tespit yapmayı arzu ederim. O çerçevede önümüzdeki günlerde belki basın mensuplarımızı davet etmek suretiyle böyle bir sohbet imkanı bulacağız diye düşünüyorum" karşılığını verdi.
Bugünkü törende yaptığı konuşmaya ilişkin sorular üzerine Kılıç, "Konuşmamda ifade ettiğim gibi önemli olan şu anda Anayasa Mahkemesi'nin hak ve özgürlük mahkemesine dönüşmüş olması. Benim için önemli bir gelişme bu. Çünkü biz daha önce sadece yasaların Anayasa'ya uygunluğu konusunda bir denetim yaparken, bugün temel hakların artık denetimini yapan, onu koruyan, kollayan ve güvencesi haline gelen bir kurumun temel hak ve özgürlükler mahkemesine dönüşmesini görüyoruz" dedi.
DERSHANELERİN KAPATILMASI
Dershanelerin kapatılmasına yönelik yasayla ilgili düzenlemenin sorulması üzerine ise Kılıç, "O konuda raportörümüz raporunu hazırladı, üyelerimize dağıtıldı, epeydir üyelerimizde. Uygun bir süre içerisinde onun da gündeme alınması şüphesiz yapılacaktır. Bugün istatistikleri bugün verdim. İtiraz ve iptal davaları konusunda mahkememizde herhangi bir sorun yok. Biz bunu artık güncel yıl haline getirdik. Geçmişten kalan dosyamız artık yok denecek kadar az durumda. 2015 yılına devreden dosyalar da, 2014 yılının sonunda açılan davalar nedeniyle bir zorunluluk olarak bu yıla devretmiştir. Bu yönüyle bir sorun yok. En kısa sürede önemli davalar var, bunlar sonuçlandırılacak" ifadelerini kullandı.
"Siyasi hayata geçiş yapacağınıza yönelik spekülasyonlar görüşmede konuşuldu mu?" sorusuna ise Kılıç, "Hayır, bu konuda herhangi bir görüşmemiz olmadı" yanıtını verdi.
BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI
Başkanlık sistemi tartışmalarına yönelik de değerlendirme yapan Kılıç, "Güçler ayrılığı ilkesi hem parlamenter sistemde hem başkanlık sisteminde de var. Onun için ayrı özel bir anlam yüklemeye gerek yok. İkisinde de bu şey mümkün olur. Dolayısıyla o konuda herhangi bir görüşmemiz, konuşmamız da olmadı" dedi.
"Muhalefet Cumhurbaşkanı'nın seçim gezilerine çıkmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu söylüyor. Cumhurbaşkanı'nın seçim gezilerine çıkması konusunda görüşünüz nedir?" sorusu üzerine Kılıç, "İzin verirseniz Anayasa Mahkemesi olarak bu tür siyasi konuların içerisine girmenin çok doğru olmayacağı kanaatindeyim. Ben bu konuda susma hakkımı kullanayım" diye konuştu.
Başkanlık seçiminin tarihine ilişkin açıklama yapan Kılıç, "Yeni yasa, yasal düzenlemeler sonucunda 2 ay önceden başkanın seçilmesi gerekiyor. Bu süreci biraz aştık şu anda. Sanıyorum önümüzdeki günlerde bu gündemi yapmak suretiyle yeni başkanımızı da seçeceğiz" dedi.