Güncelleme Tarihi:
ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Alp Can ve Hacettepe Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi öğretim üyesi Prof.Dr. Tulga Ulus ile ekipleri, hasarlı kalpler için yepyeni bir umudun yolunu açacak önemli bir ilerleme kaydettiler.
Bundan 4 yıl önce, kök hücreden kas üretmeyi başarıp felçli hastalara tedavi şansı konusunda önemli bir başarıya imza atan Prof. Can, ekibiyle bu kez, bebek kordon hücrelerini baypas sırasında kalbe enjekte etti. Böylece kalp krizi sırasında hasar alan dokular baypas sonrasında yeniden canlanması sağlandı. Bu çalışma ile, hastaların tekrar kalp krizi geçirme ihtimalinin önemli ölçüde azalacağı savunuluyor.
ÜÇ GRUPLU ‘DENEME’
Çalışmayla ilgili Hürriyet’e bilgi veren Prof. Can, şu anda göbek kordonu kök hücreleriyle ilgili yapılan yaklaşık iki bin civarında klinik çalışma bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
“20, 39 ve yine 20 hastalı üç grup belirledik. Birinci grup hastaya sadece baypas yapıyoruz. İkinci grup hastaya -ki bunlar üzerinde özellikle durduklarımız - bebek kordonundan alınan kök hücreleri naklediyoruz. Üçüncü hasta grubuna ise dünyada denenen, kendi kemik iliklerinden kök hücreleri veriyoruz. Böylece üç grup arasında fark var mı diye sorguluyoruz. Şu ana kadar 6 hastaya nakil yapıldı, 4 göbek kordonundan alınan kök hücre (bebekten alıp başka birine naklediyoruz) diğer ikisi kemik iliği nakledilen hastalar. Çalışmamız şu anda olumlu yönde ilerliyor. Bu nedenle çok mutluyuz.”
500 BİN EURO’LUK SİGORTA
Bebek kordonu kök hücreleriyle ilgili, Prof. Alp Can şu bilgileri verdi: “Kişiden kişiye sorun olmadan transfer edilebiliyor. Bağışıklık sistemi reddetmiyor. Bunlar bağışıklık sisteminden kaçan, evrensel hücreler. Bu hücrelerle dünyada 26 klinik çalışma yayınlandı. Biz de kalpte deniyoruz. Hastalarımızı 500 bin Euro ile sigortaladık. Bütün bu çalışmamız Türkiye’de otorite olan Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylandı. Projemize Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Atigen-Cell firması sponsor oldu.”
HASARLI DOKU ONARILABİLİR
Profesör Tulga Ulus da, kalp krizi geçiren hastalarla ilgili şu bilgileri verdi: “Baypas ihtiyacı olduğunda amaç, kalbin kalan hücrelerini korumak. Ama kaybedilen, ölen bir hücre grubu oluyor. Bunun büyüklüğüne göre hastayı kaybedebilirsiniz de. Amacımız baypas yaparken, kaybedilen dokuyu kısmen canlandırmak. Kemik iliği hücrelerinin kalbe nakledilmesiyle yapılan çalışmada kişiden kişiye farklı sonuçlar elde ediliyor. Ama bizim çalışmamızda bebeklerin kordonundan alınan kök hücre herkese enjekte edilebiliyor.”