Güncelleme Tarihi:
ABD’deki Tufts Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi’nden bilim insanlarının ortak çalışmasında ortaya çıkan bu küçük robotlara ‘antrobot’ adı verildi. “Hücrelerimizin sahip olduğu yeteneklerin farkında değiliz” diyen çalışmanın yazarlarından biyoloji profesörü Michael Levin, ‘antrobot’ların laboratuvar kabında hareket etseler de tam bir yaşam döngüsüne sahip olmadıklarını söyledi.
TÜRK DOKTORA ÖĞRENCİSİ DE EKİPTE
Araştırmacılar, Advanced Science dergisinde yayımlanan çalışmada farklı yaş ve cinsiyetteki isimsiz bağışçıların nefes borusundan alınan yetişkin insan hücrelerini kullandı. Araştırmanın ortak yazarı da olan Tufts Üniversitesi’nde doktora yapan Türk öğrenci Gizem Gümüşkaya, her antrobotun tek bir hücreden meydana geldiğini belirtti. Bilim insanları antrobotların, özellikle insan nöronlarında “şaşırtıcı davranışlar” sergilediklerini kaydetti.
LABORATUVAR DIŞINDA YAŞAYAMAZLAR
Prof. Michael Levin ise çalışmanın etik bir sorunu ya da güvenlik kaygısı yaratmadığını söyledi. Söz konusu robotların dışarı çıkmaları veya laboratuvarın dışında yaşamalarının mümkün olmadığını ifade eden Levin, “Doğal bir yaşam süreleri var. Bu nedenle birkaç hafta sonra sorunsuz bir şekilde biyolojik olarak parçalanıyorlar” dedi.