Hasarlı doku ve yaraları antrobotlar tedavi edecek

Güncelleme Tarihi:

Hasarlı doku ve yaraları antrobotlar tedavi edecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2023 07:00

ABD’deki bilim insanları, insan hücrelerinden minik canlı robotlar yapmayı başararak, yaraları veya hasarlı dokuları iyileştirme yolunda önemli adım attı.

Haberin Devamı

ABD’deki Tufts Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi’nden bilim insanlarının ortak çalışmasında ortaya çıkan bu küçük robotlara ‘antrobot’ adı verildi. “Hücrelerimizin sahip olduğu yeteneklerin farkında değiliz” diyen çalışmanın yazarlarından biyoloji profesörü Michael Levin, ‘antrobot’ların laboratuvar kabında hareket etseler de tam bir yaşam döngüsüne sahip olmadıklarını söyledi.

TÜRK DOKTORA ÖĞRENCİSİ DE EKİPTE

Araştırmacılar, Advanced Science dergisinde yayımlanan çalışmada farklı yaş ve cinsiyetteki isimsiz bağışçıların nefes borusundan alınan yetişkin insan hücrelerini kullandı. Araştırmanın ortak yazarı da olan Tufts Üniversitesi’nde doktora yapan Türk öğrenci Gizem Gümüşkaya, her antrobotun tek bir hücreden meydana geldiğini belirtti. Bilim insanları antrobotların, özellikle insan nöronlarında “şaşırtıcı davranışlar” sergilediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

LABORATUVAR DIŞINDA YAŞAYAMAZLAR

Prof. Michael Levin ise çalışmanın etik bir sorunu ya da güvenlik kaygısı yaratmadığını söyledi. Söz konusu robotların dışarı çıkmaları veya laboratuvarın dışında yaşamalarının mümkün olmadığını ifade eden Levin, “Doğal bir yaşam süreleri var. Bu nedenle birkaç hafta sonra sorunsuz bir şekilde biyolojik olarak parçalanıyorlar” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!