Hasankeyf kalesine giriş yasaklandı

Güncelleme Tarihi:

Hasankeyf kalesine giriş yasaklandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2010 14:20

Batman Vali Vekili Yasemin Çetinkaya, bir kişinin ölümüyle sonuçlanan kaya parçasının düşmesi nedeniyle Hasankeyf Kalesi girişini yasakladıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Çetinkaya, Hasankeyf'te kayanın düşmesi sonucu 1 kişinin ölmesinin ardından Gercüş Kaymakamı ve Hasankeyf Kaymakam Vekili Huzeyfe Citer, Batman Üniversitesi Rektörü ve Hasankeyf Kazı Başkanı Prof. Dr. Abduselam Uluçam ve Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Bilim ile olay yerine geldi.

Çetinkaya, meydana gelen üzücü olay sonrası gerekli tedbirleri aldıklarını ve yol açma çalışması yapılacağını belirtti.
Çetinkaya, “Şu andan itibaren Hasankeyf Kalesi girişini yasakladık. Geniş bilgileri içeren basın açıklamasını sonra yapacağız” dedi.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Uluçam da Hasankeyf Kalesi'ne uygun bir gezi güzergahı projesi oluşturulması ve buraya gelecek olan ziyaretçilerin çok rahat dolaşabilecekleri bir ortam sağlanması gerektiğini ifade etti.

Kale başı denen o yörenin tamamının tehlike arz ettiğini kaydeden Uluçam, “Karşı yamaçtan da çok rahatlıkla, kayacık kitleleri görülebilir. Bunların değişik sebepleri olabilir. Ama bunların tehlike arz ettiği konusunda görüş birliğine vardık” dedi.

Haberin Devamı

Olayın kazı çalışmaları ya da yol yapım çalışmaları ile ilgili olmadığını, kayaların zamanla ayrışmasından doğan bir durumun ortaya çıktığını ifade eden Uluçam şu bilgileri verdi:
“En büyük sevincimiz bu olayın hafta sonuna denk gelmemesi oldu. Özellikle cumartesi, pazar günleri buralara yığınla insan geldiğini görüyoruz. Buraların çıkışlarının kontrol altına alınması, Kale çıkış ve inişlerin kontrol edilmesi için bir çalışma başlatmıştık ama böyle bir olayın yaşanması ile kökten bir çözümün gerektiği kanısına vardık. Bu olay buranın ziyaret edilemez ve can güvenliliği açısından tehlike arz ettiğinin göstergesidir. Bakanlığın buraya giriş çıkışları acilen yasak etmesi gerekir. Kazı başkanı olarak da burada statik hesaplamalar yaparak buranın sağlam bir konuma kavuşturulması, uygun bir gezi güzergahı projesi oluşturulması ve gelecek olan ziyaretçilerin çok rahat dolaşabilecekleri bir ortam sağlanması, kaya kitlesi üzerindeki taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına yönelik ıslah çalışmasının yapılması, çalışmalar bitinceye kadar buraya ziyaretçi alınmaması ve dolayısıyla buranın işletmeye açılmaması konusunda görüşümüz var. Bunu bakanlığa da bildireceğiz. Hasankeyf'teki kazı çalışmalarını da durdurduk.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!