Hartley Kuyruklu Yıldızı Antalya'dan görüntülendi

Güncelleme Tarihi:

Hartley Kuyruklu Yıldızı Antalyadan görüntülendi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2010 16:53

DÜNYA'ya 16 milyon kilometre yaklaşan Hartley Kuyruklu Yıldızı, Antalya'da bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) 1 metre ayna çaplı T100 teleskobu ile görüntülendi.

Haberin Devamı

1986 yılında keşfedilen ve periyodik olarak 6.5 yılda bir Güneş’e yaklaşan literatürdeki adı ‘103P’ olan Hartley Kuyruklu Yıldızı, 24 ve 29 Ekim tarihlerinde TÜBİTAK'ın Antalya Bakırlıtepe'deki Ulusal Gözlemevi tarafından gözlendi. 2550 metre yükseklikte kurulu bulunan gözlemevinin 1 metre ayna çaplı T100 teleskobu ile görüntülenen Hartley Kuyruklu Yıldızı, TUG yetkililerinin gözlem raporuna göre, o tarihlerde Dünya'ya 16 milyon kilometre kadar yaklaştı. Kuyruk yapısı çok belirgin olmayan Hartley’in çekirdek çapının 1.5 kilometre olduğu tahmin ediliyor. Kuyruklu yıldızın çekirdeğinin çevresinde oldukça büyük bir hale olduğu fotoğraflarda da açıkça görüldü.

Bu sefer önceki geçişlerinden daha fazla Güneş’e yaklaşan Hartley Kuyruklu Yıldızı akşamları Koltuk (Cassiopeia) ve Kahraman (Perseus) takımyıldızları civarında küçük bir dürbün ya da teleskop ile sönük ve puslu bir yıldız gibi gözlenebiliyor.25 Kasım'a kadar gözlemlenebilecek Hartley Kuyruklu Yıldızı'nın yörüngesinin bir bölümü Güneş Sistemi'nde yer alıyor ve 6.5 yılda bir bu yörüngeden geçiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!