Harran'daki ‘AB tuvaleti’ 8 aydır açılamıyor

Güncelleme Tarihi:

Harrandaki ‘AB tuvaleti’ 8 aydır açılamıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2007 13:35

TARİHİ kalesi, kümbet evleri ve dünyada kurulan ilk İslam üniversitesi ile ünlü olması nedeniyle her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen Şanlıurfa’nın Harran İlçesi’nde, AB fonlarıyla yaptırılan lüks tuvalet, 8 aydan bu yana fosseptik çukuru açılmadığı için kullanılamıyor. Aynı nedenle, il merkezindeki Balıkgöl’de uygulanacak projeden de vazgeçildi. İl Turizm Müdürü, fosseptik çukurunun yerel olanaklarla yapılması gerektiğini söylerken, belediye bu işin müteahhit firma sorumluluğunda olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Tarihi ve kültürel dokusunun yanı sıra kendine özgü mimarisiyle önemli bir turizm merkezi konumundaki 8 bin 800 nüfuslu Harran’da, turistlerin en büyük sorunu olan tuvalet ihtiyacının karşılanması için 2006’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı ‘Hijyen Projesi’ kapsamında Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce hazırlanan bir proje AB’ye sunulmuştu. Tarihi ve turistik mekanlarda yaşanan bu sorunun aşılması için hazırlanan projenin ardından, Harran ve kent merkezinde kutsal sayılan Balıklıgöl’e, AB, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve GAP İdaresi İşbirliği ile birer tuvalet yaptırılması kararlaştırıldı. İlk etapta 2006’nın kasım ayında Harran’da AB standartlarında tuvalet yaptırılması kararlaştırıldı. İlçe merkezinde inşaatına başlanan, kadın ve erkek tuvaleti, makyaj odası, bebek emzirme odası bulunan, havalandırması ve kliması ile lüks görüntüye sahip tuvalet üç ayda tamamlandı. Ancak, SİT alanında kanalizasyon şebekesi bulunmaması ve kullanılabilmesi için gereken fosseptik çukuru açılamayınca lüks tuvalet 8 aydan bu yana kapısına kilit vurularak kapatıldı.

Haberin Devamı

Kapısında, AB, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile GAP İdaresi’nin logolarının yer aldığı, ‘Bu Proje Avrupa Birliği Desteğiyle Oluşturulmuştur’ tabelası asılı olan tuvaletin bulunduğu bahçe, aylardır ilgisizlik nedeniyle yabancı otlarla bürünürken, bazı camları da kırık.

İKİNCİ TUVALET İPTAL EDİLDİ

AB desteğiyle yaptırılan tuvaletin 8 aydır hizmete açılamamasından dolayı, hazırladıkları proje kapsamında Balıklıgöl’e yaptırılacak olan ikinci tuvaletin iptal edildiğini belirten Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, yaşanan fosseptik çukuru sorununun yerel imkanlarla çözülmesi gerektiğini söyledi. Harran’ın bölgede çok önemli bir turizm merkezi olduğunu ve ilçeyi ziyarete gelenlerin tuvalet sorunuyla karşılaştığını anlatan Yıldız, problemin aşılması için hazırladıkları bir proje ile AB’ye başvurduklarını belirterek, fosseptiklerin yerel imkanlarla açılması gerektiğini tekrarladı.

BAŞKAN: MÜTEAHHİT YAPMALI

Haberin Devamı

AKP’li Harran Belediye Başkanı İbrahim Özyavuz ise 8 aydan bu yana kapalı bulunan lüks tuvaletin fosseptik çukurunun açılmamasının sorumluluğunun inşaatı yapan müteahhit firmaya ait olduğunu öne sürdü. Tuvaletin tam olarak bitirilmesinin ardından protokol ile teslim alacaklarını belirten Özyavuz, “Müteahhit firmanın bu inşaatı tam olarak bitirmesi gerekiyor. Ancak, fosseptik çukuru açılmadığı için kapalı duruyor. Müteahhit firma fosseptik çukurunu tamamlayıp, kullanılır duruma getirirse teslim alırız ve bir de personel görevlendiririz, gerekli ilgiyi ve bakımı fazlasıyla yerine getiririz” diye konuştu.

İhalenin Turizm Bakanlığı tarafından yapılması nedeniyle, fosseptik konusunda son sözü bakanlık yetkililerinin söylemesi bekleniyor.

3 AYDA BİTTİ 8 AYDA AÇILAMADI

Haberin Devamı

Şanlıurfa İl Turizm Müdürü Selami Yıldız, gelişmeleri şöyle anlattı: “İlçeyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler, çok iyi koşullara sahip olmamasına rağmen mecburen cami veya ilçe sakinlerinin evlerindeki tuvaletlerden yararlanıyordu. Bu da sıkıntılara yol açtığı için biz de, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın başlatmış olduğu Hijyen Projesi kapsamında, AB hibe kredisinden yararlanarak Harran’a tuvalet yapılması için bir proje sunduk. Gerçekten AB standartlarına uygun bir tuvalet yapıldı. İnşaatı şubat ayında bitti, fakat 8 aydan bu yana fosseptik çukuru açılmadığı için hizmete giremedi. AB standartlarına uygun olarak yapılan bu tuvaletin tamamı 3 ayda bitti ama ne 8 aydır fosseptik çukuru açılmadı. Tuvaletin hizmet verebilmesi için açılması gereken fosseptik çukurunu yerel imkanlarla çözmek gerekiyor. Klimalı, çocuk emzirme odası, makyaj odası, özürlüler için ayrı tuvaleti bulunan bu binanın tek eksikliği foseptif çukuru. Ancak, o da bir türlü yapılamıyor. Bu proje bir rica mahiyetinde oldu. Burası tamamlanmadığı için yine AB standartlarında bir tuvaletin Balıklıgöl’e yapılması düşünülüyordu. Ancak, Harran’da yapılan tuvaletin fosseptik çukuru nedeniyle hizmete girmemesi nedeniyle, Balıklıgöl’e yapılması planlanan projeden vazgeçildi.”

Haberin Devamı

İHTİYAÇLAR CAMİ TUVALETİNDE GİDERİLİYOR

İlçeyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler, AB desteğiyle yapılan lüks tuvaletten yararlanamadıkları için ihtiyaçlarını ilçedeki Hayat-El Harrani Camii’nin tuvaletinde gidermek zorunda kalıyor. Camından baktıkları lüks tuvalete giremeyen yerli turistler, tuvaletin kapalı kalmasının fosseptik çukuru açılmamasından kaynaklandığını öğrenince, “Bu kadar olmaz. Avrupa Birliği fonlarıyla yaptırılan lüks tuvalet, bir günde açılacak bir fosseptik çukuru için aylardır kapalı bırakılamaz. fosseptik çukuru bile açmıyor olmak, turizme vurulacak en büyük darbedir. Yetkililerin bu konuya neden duyarsız kaldığına anlam vermek mümkün değil. Yıllardır kriterlerden bahsedip, AB’ye giremediğimizden şikayet ediyoruz. Ancak, biz fosseptik açmayarak, AB’nin yaptırdığı tuvalete bile giremiyoruz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!