Hariciye dahilinde psikolojik bir dava

Güncelleme Tarihi:

Hariciye dahilinde psikolojik bir dava
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2006 00:00

Dışişleri Bakanlığı’nın idari ve personelden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Erozan’ın, bakanlığın Kültür Dairesi’nde görevli şube müdürü kadın diplomat Fatma Çiğdem Tenker’e "Psikolojik test yaptırın" diye tebligatta bulunması davalık oldu.

İdari mahkemeye başvuran Tenker, kişiliğine yönelik hakarette bulunduğu gerekçesiyle Büyükelçi Erozan’dan 20 bin YTL tazminat talep etti. Edinilen bilgiye göre olay şöyle gerçekleşti:

ALPAN’I İHBAR ETMİŞTİ

Daha önce Brezilya’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde müsteşar olarak görev yapan Tenker, 2002’de kendi talebi doğrultusunda merkeze döndü. Tenker, Brezilya’da görev yaptığı sırasında dönemin büyükelçileri Doğan Alpan ile Sevinç Dalyanoğlu hakkında Dışişleri Bakanlığı’na suç duyurularında bulunmuştu. Alpan için devir teslim sırasında büyükelçiliğin kıymetli eşyaları, idari personel ödemeleri ile eşinin estetik ameliyatlarının ödenmesinde yolsuzluk yapıldığı iddiaları yer alırken, Alpan’dan sonraki büyükelçi Dalyanoğlu için de büyükelçilik bahçesi içinde personel için ek inşaat yapılmasından haksız kazanç elde ettiği ileri sürülmüştü. Tenker’in bu suç duyuruları üzerine yargılanan Alpan 3 yıl hapis cezasına çarptırılırken, Dalyanoğlu ile ilgili dosya Sayıştay’a gönderilmişti.

YENİ GİRENLERİN TESTİ

Tüm bu süreç sonrası Dışişleri personel ve idari işlerden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Erozan, Tenker’e "Psikolojik test yaptırın" tebligatında bulundu. Tenker bunun üzerine Erozan’dan "test için gerekçe" bildirmesini istedi. Erozan, bu talebe "Memurlar mesailerinde zorlukla karşılaşırlarsa, bakanlığa yeni girenlere uygulanan psikolojik test uygulanır" görüşünün yer aldığı gerekçeyle yanıt verdi.

20 BİN YTL TAZMİNAT

Dışişleri’nde 22 yıllık diplomat olan Tenker, bunun üzerine avukatı aracılığıyla idari mahkemeye başvurdu ve Erozan’dan kişiliğine yönelik hakaret, insan haklarına ve Anayasa’ya karşı tutum takındığı gerekçesiyle 20 bin YTL tazminat talep etti. Şili’nin başkenti Santiago’ya tayini çıkan Tenker’in terfi işleminin tamamlanmasını beklediği bildirildi.

Mastürbasyon hayaliniz nedir, sorusu

Tenker’e uygulanmak istenen psikolojik testte, "İsa ne zaman göğe çıkmıştır, mastürbasyon (kendi kendini cinsel tatmin) yaparken karşı cinsi mi, yoksa hemcinsinizi mi hayal edersiniz, günde kaç kez tuvalete gidersiniz?" gibi soruların bulunduğu ileri sürüldü. Dışişleri çevrelerinde ise Büyükelçi Erozan’ın Tenker’i psikolojik teste tabi tutmak istemesinde, "Tenker’in Brezilya’da görev yapan iki büyükelçi hakkında bakanlığa suç duyurusunda bulunmasının" etkili olduğu iddia ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!