Güncelleme Tarihi:
Başbakan Erdoğan'ın da katılacağı Cidde Ekonomik Forumu, dün Suudi Arabistan'daki en etkili finans grubunun kadın CEO'su Lubna el-Olayan'ın ‘‘Gerçek değişim olmadan gerçek ilerleme olmaz’’ sözleriyle başladı. Forumda reform çağrısı yapılmasına rağmen, harem selamlık uygulama sürüyor.
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan'da katılmak üzere gittiği Cidde Ekonomik Forumu, ilk kez bir kadının yaptığı konuşmayla açıldı. Harem selamlık şeklinde düzenlenen forumda, ülkenin en etkili iş kadınlarından biri olan Olayan Finans Grubu'nun CEO'su Lubna el-Olayan, ‘‘Gerçek değişim olmadan gerçek ilerleme olmaz’’ sözleriyle, reform çağrısı yaptı. Dün, ‘Büyüme için bir Suudi vizyonu’ adlı bir tebliğ sunan Lubna el-Olayan, ‘‘Anlayışı değişmeden gerçek değişim olmaz. Eğer biz Suudi Arabistan'da ilerleme istiyorsak, değişimi kucaklamaktan başka alternatifimiz yok’’ dedi.
Ortadoğu'nun en önemli düşünce kuruluşu kabul edilen Cidde Ekonomik Forumu'nda yaklaşık 1000 delegeye hitap eden El-Olayan, ‘‘Sakın hata yapmayın. Artık özel sektörün oturup durması kabul edilemez’’ diye konuştu. El-Olayan, 21'inci yüzyıl için devlet ve özel sektörün birlikte çalışması gerektiğini, bu sayede hem erkekler, hem de kadınlar için daha fazla iş imkanı yaratılabileceğini söyledi.
GERÇEK DEĞİŞİM
Forumda açılış konuşması yapmasına izin verilmesine işaret eden El-Olayan, bunu ‘‘Gerçek bir ilerleme ve değişim’’ olarak değerlendirdi. Forumun diğer katılımcılarından biri olan başka bir iş kadını ise ‘‘Suudi kadınlar olarak bugün tarih yazdık, teşekkürler Lubna’’ dedi.
Daha sonra meşhur London Business School'un dekanı ve eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın ekonomi danışmanı Prof. Laura Tyson, ‘Suudi Arabistan’da sürdürülebilir bir kaynak yaratma' adlı bir tebliğ sundu. Bugün de Ürdün Kraliçesi Rania'nın, ‘Büyüme ve refah için sosyal sorumluluğa sahip özel sektör’ adlı bir bildiri sunması bekleniyor.
Forumda kadınlara geniş çapta söz hakkı verilse de, toplantılar büyük ölçüde harem selamlık olarak yapılıyor. Harem selamlık uygulamasının kabul gördüğü Suudi Arabistan'da gala yemeği de kadınlar ve erkekler için ayrı yapılacak. Geçen yıl formun bütün bir günü yerli ve uluslararası iş kadınlarına ayrılmıştı, ancak erkeklerin toplantıyı izlemesi yasaklanmıştı.
Biz nöbetteyiz bilginiz olsun
EGE Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, Toplumsal Gelişimi Destekleme Programı' çerçevesinde gittiği İzmir'in Eğlenhoca Köyü'nde sert mesajlar verdi. Orgeneral Tolon gündemdeki konularla ilgili sözleri şöyle:
BÖLÜCÜLÜK
Bu ülke üzerinde emeli olan, çok ülke arasında, dost ve müttefik bildiklerimiz de vardır. Devamlı sorunlar yaratmaktadır. Bunlardan başta geleni etnik bölücülüktür.
LAİKLİK KARŞITLIĞI
Laikliği yıkıp yerine şeriatı getirmek isteyenler var. Kim diyebilir böyle bir tehlike yok diye. Gördüğüm domuz bağıyla bağlananları ben mi bağladım.
IRAK PARÇALANABİLİR
Irak'ın toprak bütünlüğü korunmayarak parçalanması sözkonusu. Arkasında da İngiltere var, Batı vardır. Bunu biliyoruz da söylemeyelim mi yani.
KIBRIS SORUNU
Kıbrıs yavru vatandır. Kimin toprağını kime verilecektir. Bu ülke güzel insan yetiştirirdi. Artık hain de yetiştiriyor. Ver kurtul diyen hain değildir de nedir? Bu ulusun çocukları bir çakıl taşını kimseye vermeyecek. Biz nöbetteyiz. Bilginiz olsun. Elbette bir anlaşma zemini bulunacak. Ama (askerler istemiyor) diye bir yalan atılıyor ortaya. Bu düpedüz bir yalandır. ''
Kadınlar ilgi göstermedi
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan'ın Arabistan gezisine kadınlar ilgi göstermedi. Resmi heyetten hiç kimsenin eşi geziye katılmazken, iş çevrelerinden diğer gezilerin aksine kadın katılımcı çok az sayıda kaldı. Medyadan da sadece iki kadın gazeteci geziye katıldı. Erdoğan'ın gezisine İslami sermaye ilgi gösterdi. MÜSİAD'dan 18 işadamının bulunduğu gezide, ayrıca Albaraka Türk'ten Mustafa Latif Topbaş, Osman Akyüz ve Adnan Büyükdeniz dikkat çekerken, Albayraklar Şirketler Grubu'ndan da Ahmet Albayrak yer aldı. Ekonomik formun açılışına Erdoğan, Mekke Bölge Valisi Prens Abdülmecit bin Abdülaziz'le katıldı.
Fas’ta kadınlara eşit hak
FAS'ta, devrim niteliğindeki yeni aile yasası parlamento komisyonunda kabul edildi. Yasa, kadınlara yeni haklar tanırken, aile içinde kocayla eşit sorumluluk veriyor ve kızların evlenme yaşını da 15'ten 18'e yükseltiyor. Yeni yasayla, erkeklerin eşlerini boşamaları da zorlaşıyor. Kral Muhammed'in istemiyle çıkarılan yeni aile yasası, iktidardaki koalisyon partileri ve muhalefetteki İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Ancak AKP, yasanın bazı maddelerine karşı çıkarak, bunlar için değişiklik önergesi verdi. Ülke parlamentosunda yasayla ilgili tartışmalar sürüyor. Eski yasa, kadınları ikinci sınıf vatandaş sayıyor ve erkeklerden daha az haklar tanıyordu.