Güncelleme Tarihi:
YÖK Genel Kurulu, öğrenci harçlarının yıllık enflasyon oranında artırılmasını istiyor. Bakanlar Kurulu'nun teklifi benimsemesi halinde gelecek öğretim yılının katkı payları yükselecek. Geçen yıl da katkı paylarına yüzde 70-80 oranında zam yapılmıştı.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), öğrenci harçlarına enflasyon oranında zam yapmaya hazırlanıyor. YÖK Genel Kurulu, 29 Haziran'da yapacağı toplantıda, gelecek öğretim yılında öğrencilerden alınacak katkı paylarını görüşecek. YÖK, öğrenci harçlarının yıllık enflasyon oranında artırılmasını öngörüyor. Ancak bununla birlikte, öğrencilerin devlete maliyeti de gözönünde bulundurulacak. YÖK'ün, öğrencilerin devlete maliyetinin yüksekliğini baz alarak, bu doğrultuda zam yapılması konusunda alternatif hazırladığı öğrenildi.
Bakanlar Kurulu'nun, YÖK'ün enflasyon oranında zam yapılması teklifini benimsemesi halinde, örneğin 1998 Mayıs ayı toptan eşya fiyatları yıllık ortalama artışı olan yüzde 85.4 oranı baz alınırsa, gelecek öğretim yılının katkı payları 11-85 milyon lira arasında değişecek. Lisansüstü öğrencileri ise 162 milyon lira ödeyecek.
Bakanlar Kurulu, 1997-1998 öğretim yılı için öğrenci katkı paylarına yüzde 70-80 oranında zam yapmıştı. Öğrencilerin 1997-1998 öğretim yılında ödedikleri katkı payları şöyle:
‘‘Tıp fakülteleri 46 milyon, Diş Hekimliği ve Eczacılık fakülteleri 38 milyon, Veteriner fakülteleri 26 milyon, Mühendislik ve Mimarlık, İnşaat, Makina, Elektrik-Elektronik, Maden, Kimya, Uçak ve Uzay Bilimleri, Ziraat, Orman fakülteleri 30 milyon, Güzel Sanatlar, Su Ürünleri, Denizcilik, Hukuk, İktisat, İşletme, Siyasal ve İktisadi-İdari Bilimler fakülteleri 24 milyon, Eğitim Bilimleri, Fen, Fen-Edebiyat, Dil Tarih ve Coğrafya, İlahiyat, Mesleki Eğitim, Teknik Eğitim, Sağlık ve İletişim fakülteleri 22 milyon, Açıköğretim Fakültesi 6 milyon, Devlet Konservatuvarı 46 milyon, Sivil Havacılık Yüksekokulu 37 milyon, Yabancı Diller Yüksekokulu 31 milyon, Meslek yüksekokulları 15 milyon, Lisansüstü öğretim 88 milyon lira.’’
Yükseköğretim kurumlarında yapılacak ikinci öğretim için öğrencilerin katkı payı da, öğrenci maliyetinin yaklaşık yarısını karşılayacak düzeye getirilmişti.
MEB ve YÖK'ün geçen öğretim yılında yaptığı hesaplamalarına göre, Tıp Fakültesi'nde öğrenim gören bir öğrencinin yıllık maliyeti 990 milyon lira. Bunu 756 milyon lirayla Yabancı Diller Yüksekokulu öğrencileri izliyor. Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin maliyeti 540 milyon, Diş Hekimliği ve Eczacılık fakülteleri öğrencilerinin maliyetleri 360 milyon, Veteriner, Güzel Sanatlar fakülteleri öğrencilerinin maliyetleri 270 milyon, Mühendislik, Mimarlık, Elektrik-Elektronik, Kimya fakülteleri öğrencilerinin maliyetleri 216 milyon, Hukuk, İktisat, İşletme, Siyasal Bilgiler fakülteleri öğrencilerinin maliyetleri 162 milyon, İlahiyat, Eğitim, Edebiyat ve İletişim fakülteleri öğrencilerinin maliyetleri de 144 milyon lira olarak saptandı. Lisansüstü öğrencilerinin maliyeti 108 milyon lira olarak belirlenirken, Açıköğretim Fakültesi öğrencileri ise 12 milyon lirayla son sırada yer alıyor.