'Haram parayla kurban kesilir mi'

Güncelleme Tarihi:

Haram parayla kurban kesilir mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2006 11:12

Diyanet İşleri Başkanlığı, İslam dininin kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan elde etmelerini önerdiğine işaret ederek, “bununla birlikte kişi, haram parayla kurban kesmişse geçerli olur. Ancak, gayrimeşru kazancın sorumluluğundan kurtulmak için, bu malı yoksullara veya hayır kurumlarına vererek elden çıkarması ve bir daha işlememek üzere tövbe etmesi gerekir” görüşünü bildirdi.

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın “www.diyanet.gov.tr” adresinden ulaşılabilen internet sitesinde “Kurban” konusundaki görüşlerin yer aldığı bölümde, “Kimler kurban kesmelidir” şeklindeki sorunun yanıtında, temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gram altını ya da bu miktardaki altının değerinde para ya da eşyası olan kişinin dinen zengin sayıldığı belirtiliyor.

Bu kişinin Allah'ın kendisine bahşettiği nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarlığın nişanesi olarak kurban kesmesi gerektiği vurgulanan yazıda, ”Kurban kesmek, akıllı, buluğ çağına ermiş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve misafir olmayan Müslümanın yerine getireceği mali bir ibadettir” deniliyor.

Ailede zengin olan eşlerden ikisinin de kurban kesmesinin gerekip gerekmediğine yönelik soruya ise “ibadetlerde sorumluluk ve bu sorumluluğun bir sonucu olan ceza ve mükafatın bireysel olduğu, bu nedenle, dinen, zengin olan karı kocadan her birinin ayrı ayrı kurban kesmesinin uygun olduğu” yanıtı veriliyor.

“GAYRİMEŞRU PARAYLA KURBAN KESİMİ”

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sitesinde, “Gayrimeşru yolla kazanılan parayla kurban kesilebilir mi?” sorusu ise şöyle yanıtlanıyor:

“İslam dini kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan elde etmelerini önerir. Buna rağmen gayrimeşru yolla bir kazanç elde edilmiş ve bu kazancın sahibi belli ise bunun sahibine iade edilmesi; belli değil ise karşılığında sevap beklenmeksizin yoksullara veya hayır kurumlarına verilerek elden çıkarılması gerekir. Bu itibarla, gayrimeşru yolla elde edilen para ile kurban kesmek uygun değildir. İbadetler helal parayla yapılmalıdır. Bununla birlikte kişi, haram parayla kurban kesmişse geçerli olur. Ancak, gayrimeşru kazancın sorumluluğundan kurtulmak için, bu malı yoksullara veya hayır kurumlarına vererek elden çıkarması ve bir daha işlememek üzere tövbe etmesi gerekir.”

“TAKSİTLE KURBAN ALINABİLİR”

Sitede, ister peşin ister taksitle olsun satın alınan hayvanın kişinin mülkiyetine geçtiği, bu nedenle taksitle kurban alınmasında sakınca olmadığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Bu arada, Diyanet İşleri Başkanlığının verdiği bilgilere göre, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlar kurban olamazken, doğuştan boynuzsuz, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtık olan hayvanın kurban edilmesinde sakınca bulunmuyor.

KURBANIN CİNSİYETİ VE EKOLOJİK DENGE

“Fazilet bakımından, kurbanlık hayvanların erkek veya dişi olması arasında bir fark var mıdır?” şeklindeki soruya ise şu yanıt veriliyor:

“Hazreti Peygamber'in hadis ve uygulamalarında, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın kurbanlık hayvanların vasıfları belirlenmiştir. Bu itibarla kurban olup olmaması açısından hayvanların erkek veya dişi olması arasında bir fark yoktur. Ancak, toplumun ihtiyaç ve anlayışları göz önünde bulundurularak, küçükbaş hayvanlarda erkeğinin, sığır cinsinde ise dişisinin kurban edilmesinin faziletli olduğu kabul edilmiştir. Bu görüşler, toplum menfaati göz önünde bulundurularak ortaya konmuştur. Dişi sığırların kurban edilmesinin üretime zarar vermesi halinde, erkek sığırların kurban edilmesi toplum yararı açısından daha faziletlidir. Bu itibarla, ekolojik denge, toplumun ihtiyaçları ve diğer şartlar göz önünde bulundurularak hangi cins hayvanların öncelikli olarak kurban edilmesinin uygun olacağı belirlenmelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!