Güncelleme Tarihi:
Almanya'nın Baden-Württemberg kentinde Katolik halka yönelik manevi rehberlik (Seelsorge) yapanların başkanlığını yürüten Peter Holzer, hapishanelerde Müslümanlar için hizmet veren manevi rehberlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Bruchsal Hapishanesi’nde sekiz yıldır manevi rehberlik yapan Holzer, Almanya’da her hapishanede bir Katolik, bir de Protestan manevi rehber bulunduğunu, Müslüman rehberlerin ise henüz hiç bir hapishanede istihdam edilmediğini söyledi. Manevi rehber yetiştirme yönünde fikirleri olduğunu kaydeden Holzer, birkaç yıl içerisinde hapishanelerde Müslüman rehberlerin istihdam edilebileceği müjdesini verdi.
DERT ORTAĞI HOLZER
Bruchsal’daki hapishanede sadece yirmi üç yaş üstü erkekler gün dolduruyor. Manevi rehberler gündelik ve dini ihtiyaçlarını karşılamak için mahkumlarla sık sık bir araya geliyor ve sıkıntılarını çözmeye çalışıyor. Yirmi dört Türk vatandaşının bulunduğu hapishanede Holzer, Müslüman mahkumların da dert ortağı olmuş. Sıkıntılarını dinliyor, ihtiyaçlarını gideriyor. Holzer ibadet etmek isteyen mahkumlar için seccade, namaz vakitlerini gösteren takvim, Kur’an-ı Kerim temin ediyor. Holzer, çok sayıda Müslüman mahkumun seccade istediğini söylüyor.
DİNİ KONULARA GİRMİYORUM
İslamiyet’le ilgili konularda kendini yeterli görmeyen Holzer, “Dine olan saygımdan dolayı Müslüman mahkumlarla dini konulara girmiyorum. Sadece belli ayetleri biliyorum. Bir Müslümanla Kuran´dan bir şeyler anlatmam doğru olmaz." diyor. Müslüman mahkumların Müslüman manevi rehberlere ihtiyaç duyduğunu söyleyen Holzer, “Müslüman rehberler olsa mahkumlar din hakkında merak ettikleri sorulara cevap bulabilecekler." diyerek eksikliğe dikkat çekiyor. Holzer Türk mahkumların büyük bir kısmının uyuşturucu ve adam yaralamaktan ceza aldığını söylüyor.
İMAM SOHBET EDİYOR
Henüz Müslüman manevi rehber istihdam edemeyen Bruchsal Hapishanesi, bu açığı Bruchsal Diyanet Camii’nin imamı ile kapatmaya çalışıyor. İki haftada bir hapishaneye gelen imam Türk mahkumlarla sohbet ediyor. Müslüman din görevlilerinin hapishanede bulunmasını çok önemli bulan Holzer “Din görevlilerinin Almanca bilmesi de önemli. Aksi takdirde kendi aramızda iletişim kuramıyor, fikir alışverişi yapamıyoruz." diyor.
KURBAN BAYRAMI KUTLANIYOR
Hapishanede Kurban Bayramı da kutlanıyor. Türk mahkumlar, bayramda hapishanenin sık ziyaretler sayesinde aşina oldukları bir yakınlarını bayram kutlamasına devam edebiliyor. Ramazan ayında oruç tutan mahkumlara hassasiyet gösteriliyor. Mahkumlar akşam yemeklerini iftar vaktinde yiyebiliyor. Holzer, bayramlarda baklavanın eksik olmadığını söylüyor.
KİMLER REHBER OLABİLİR
“Kimler hapishanede manevi rehber olabilir?” sorusuna Holzer şöyle cevap veriyor: “Müslüman manevi rehber olmak için ne gibi özel şartlar var bilmiyorum. Genel anlamda kendi ayakları üzerinde durabilen, insanları moral ve ruhen destekleyebilecek, neden bu işi yaptığını bilen, mahkumların dışarıdaki ihtiyaçlarını giderebilecek kişiler rehber olabilir. Acil durumlarda mahkumlara yardım edebilmeniz çok önemli.”
ALMANCA BİLMESİ ŞART
Mannheim Uyum ve Dinlerarası Diyalog Enstitüsü ise Müslüman manevi rehberler yetiştiriyor. Yakında hapishane manevi rehberleri de yetiştirecekleri müjdesini veren enstitü müdürü Talat Kamran "Müslüman manevi rehber olmak isteyenlerin Müslüman olması, Almanca bilmesi ve dini altyapıya sahip olması şart. İlgi duyanların sağlam bir psikolojik yapıya, manevi bir ağırlığı üstelenebilecek karaktere sahip olması gerekiyor. Hapishane şartlarında çalışmak kolay değil." açıklamasını yapıyor. Diploma şartı ise yok. Manevi rehberler hapishanelerde tüm gün veya yarım gün çalışabiliyor. Mesleğini severek yaptığını söyleyen Holzer, bu işi mahkumlar açısından çok önemli buluyor.