Güncelleme Tarihi:
Yeşildere, Zonguldak ve Bartın'da ortaya çıkan hantavirüs vakaları ile ilgili yaptığı açıklamada, virüsün hayvandan insana bulaştığını anımsattı.
“Hantavirüs”ün “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” virüsüne benzediğini vurgulayan Yeşildere, virüsün Türkiye'de tanınmadığını ancak son zamanlardaki vakalar nedeniyle bir ilginin olduğunu kaydetti.
Hastalığın, “farenin çevrede dolaşırken dışkısını veya salyalarını etrafa bırakması ve insanların bir şekilde bununla temas etmesi” ile bulaştığını kaydeden Yeşildere, hastalık belirtilerinin halsizlik, öksürük ve yüksek ateş şeklinde ortaya çıktığını bildirdi.
Tahsin Yeşildere, virüs ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Nerede ne zaman bulaşabileceği belli değildir. Herşeyden alabiliriz bu virüsü. Bu virüs özellikle akciğerlerde sorun yaratıyor. Aynı Kırım Kongo gibi, vücutta kanama meydana getiriyor. Kısa sürede de insanı öldürüyor. Çünkü aşısı dünyada halen yok. Dolayısıyla tedavisi de ilk aşamada tespit edilirse olabilir mi bilmiyorum. Korunmada koruyucu hekimlik ve hijyen koşulları öne çıkıyor. Dikkatli olmak gerek. Elde yara veya buna benzer bir şey varsa dikkat edilmeli. Özellikle köylerde, hayvancılık ve tarım yapılan bölgelerde yaşayanlar dikkat etmeli. Organlarda kanamalar meydana getiriyor. Bu virüsün 4 değişik tipi mevcut. Tarım ve Köyişleri ile Sağlık bakanlıklarının ortak çalışması gerekiyor. Bu virüs özellikle lağımlarda, tarlalarda veya sokaklarda yaşayan farelerden geçiyor. Evde beslenen süs fareleriyle ilgili bir sorun yok. Çünkü bu farelerin dışarıyla teması yok.”
Dünyada çok tehlikeli 225 “zoonoz hastalığı” bulunduğunu, bunlardan birçoğunun Türkiye'de görüldüğünü belirten Yeşildere, bu alanda Sağlık Bakanlığının son zamanlarda yaptığı büyük atılımları bulunduğunu, bir daire başkanlığı oluşturma çalışmasının olduğunu bildirdi.