Güncelleme Tarihi:
YÖK’ün hedefi yeni katsayı ile Danıştay’ı ikna etmek!
YÖK, katsayı değiştirme gerekçelerini açıklarken, 2009’da ek yerleştirmeye rağmen yaklaşık 40 bin lisans kontenjanının boş kalmasını da özellikle öne çıkardı. Oysa, boş kalan kontenjanlar incelendiğinde Fen Edebiyat Fakülteleri ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri’nin kontenjanlarının ön sıralarda olduğu görülüyor. Fizik, kimya ve biyoloji bölümleri uzun yıllardır kontenjanını dolduramıyor. Taşra üniversitelerinde iktisat ve işletme kontenjanları da geçen yıl boş kalan bölümler arasında. Bu bölümlerin boş kalmasının nedeni, alan içi - alan dışı tercih değil, işsizlik. Buralardan mezun olanlar ellerinde üniversite diploması ile çaldıkları kapıdan boş dönünce bölümlere de ilgi azaldı.
YÖK, yeni katsayıyla ilgili kararı açıklarken eski sınavların yoruma dayandığına atıfta bulunuyor. Oysa, üniversite giriş sınavlarında bugüne kadar yorum ağırlıklı sorularla birlikte bilgi içeren sorulara da büyük oranda yer verildi.
YÖK, son karar gerekçelerini açıklarken, Danıştay’ın bir daha katsayıya müdahale etmemesi için ısrarla çaba harcamayacak. Umarım, tam sınav aşamasında adayların kafasını tekrar karıştıracak yeni bir düzenleme yapılmaz.
HUKUK FAKÜLTESİ’NE GİRMEK İSTEYENLERİN LYS’DE MATEMATİK VE GEOMETRİ SORULARINI YANITLAMALARI AVANTAJLI OLACAK
Hukuk Fakültesi’nin yeni sınav sistemindeki puan türü TM-2 oldu. Bu puan türünde testlerin ne kadar ağırlıklı olduğu yukarıdaki tabloda görülüyor.
Hukuk Fakültesi, Türkçe-Matematik alanı öğrencilerinin en çok tercih ettiği bölümlerin başında. Geçmiş yıllarda hukuk bölümünü kazanabilmek için (vakıf üniversitelerinin ücretli bölümleri hariç) ilgili puan türünde (yani EA-2) ilk 19 bin’e girmek gerekiyordu. Bu başarı sırasına ulaşmak için de Türkçe ve sosyal testlerinin yanında yüksek oranda matematik ve geometri testindeki sorulara doğru yanıt verilmeliydi.
Sınav sistemi değiştiği için 2010’da bölümlerin puanları ve başarı sıraları belli olmasa da hukuk fakülteleri bu yıl da çok talep görecek. Bu yıl da hukuka yerleşebilmenin yolu YGS’de Türkçe, Temel Matematik ve Sosyal Bilimler testlerinden yüksek oranda net çıkartmanın yanında LYS’de de özellikle matematik, geometri ve Türk dili ve edebiyat sorularında yüksek başarıdan geçiyor. Türkçe-Matematik alanı öğrencileri geçmiş yıllarda fen testini yapmakta zorlanıyorlardı. Bu durumun yeni sınav sisteminde de devam edeceği yorumu yapılabilir.
BU HAFTA SINAVA HAZIRLIK İÇİN NELER YAPMALISINIZ?
GeçmiÅŸ yılların üniversite sorularını çözmeye baÅŸlayın. Soruları çözerken son yılda yapılan ÖSS’den geriye doÄŸru, yani 2009’dan 2000’li yıllar sıralamasıyla soruları çözün.Â
Gerek geçmiÅŸ yılların ÖSS’lerinde, gerekse deneme sınavı uygulamalarında mutlaka zamana özen gösterin. Mümkünse gerçek YGS’nin uygulanacağı saat olan 10.00’da denemelerinizi yapın ve tıpkı sınavdaki gibi zaman bitmeden masadan kalkın.Â
471.626 | 514.399 |
Mezun olup, ÖSYM’ce yerleştirilmeyen, ön kayıtla kaydolmadan 2010’da ÖSYS’ye başvuran aday sayısı | Mezun olup, ÖSYM’ce yerleştirilmeyen, ön kayıtla kaydolmadan 2009’da ÖSYS’ye başvuran aday sayısı |
TIP FAKÜLTESİ’NE GİRMEK İSTEYENLERDEN İSTANBUL VE ANKARA’YI SEÇECEKLERİN TÜRKİYE DERECESİ YAPMALARI GEREKİYOR
Üniversite adayları ile ilgili yapılan araştırmalar fen bilimleri alanından sınava girenlerin sağlık bilimleri ile ilgili mesleklere olan ilgisinin her geçen yıl arttığını, özellikle de tıp fakültelerinin çok gözde olduğunu gösteriyor.
Yeni sınav sisteminde SAY-2 puan türü kendi içinde 4’e ayrıldı ve tıp fakültelerinin MF-3 puan türü ile öğrenci almasına karar verildi.
2009 ve öncesindeki yıllarda tıp fakültelerinin taban puanları birbirine çok yaklaşık ve oldukça yüksek. Özellikle Ankara ve Ä°stanbul’daki Ä°ngilizce eÄŸitim yapan tıp fakültelerine girebilmek için Türkiye derecesi yapmak gerekiyor.Â
Tıp fakültelerine yerleÅŸebilmek için yüksek puan, yüksek puana ulaÅŸabilmek için de YGS’de ve LYS’de sorulan sorulardan çok yüksek oranda net çıkartmalı. Fen alanı öğrencileri için, 11 Nisan’da yapılacak YGS’de sosyal ve Türkçe testleri ayırt edici özellik taşıyacak. Tıp isteyen adaylar kendi alan testlerinde oldukça baÅŸarılı olmalarına karşın özellikle sosyal testinde zorlanabiliyor. Sınava az süre kalmışken adayların sosyal testine ağırlık vermelerinde yarar var. Tıp tercihi yapmak isteyenlerin, okul baÅŸarısı denilen AOBP’lerinin de yüksek olması gerekiyor. Düşük bir AOBP ile tıp fakültesine girmek zor olacaktır.  Â
YENİ SİSTEMLE İLGİLİ (0212) 478 0 947 HÜRRİYET ÜNİVERSİTE REHBERİ DANIŞMA HATTI’NA GELEN SORULAR VE YANITLARI
· Açıköğretim Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne girmek istiyorum. LYS’ye katılmam gerekiyor mu?
- Açıköğretim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne girebilmeniz için 11 Nisan’da yapılacak YGS’ye girmeniz gerekiyor. Bu sınavda herhangi bir puan türünde 140 puan barajını aşmanız yeterli.
· Şu an bir lisans programına kayıtlıyım. 2008’de ÖSS’de AOBP (0.8 ile çarpılmış) 75.3 olarak hesaplanmıştı. Yeni sınav sistemindeki katsayı hesaplamalarına göre bu yılkı tahmini AOBP’ım kaç olur?
- Bir aday mezun olup AOBP’si hesaplandıktan sonra artık ömür boyu değişmez. Sınav sistemi değiştiği için sizin durumunuzdaki adayların AOBP’leri yeni sisteme göre dönüştürülecek. Geçmiş yıllarda en yüksek AOBP (0.8 katsayı ile çarpılmış) 80 idi. Sizin de AOBP’niz 85.3 olduğuna göre oldukça üst sıralarda yer aldığınızı söyleyebiliriz. Yeni puan dönüştürme sisteminde de durumunuz değişmez.
· YGS ve LYS’de ne gibi değişiklikler oldu; geçen yıla göre kolay mı, zor mu?
- Soru içeriklerinde herhangi bir değişiklik yok. Sadece iki basamaklı bir sistem. Soruların zorluk ve kolaylık dereceleri geçmiş yıllardaki gibi olacak.
· YGS’den barajı geçemeyeceğimi düşünüyorum. Bu durumda vakıf üniversitelerine girebilir miyim?
- Vakıf üniversitesine de gidecek olsanız, merkezi yerleÅŸtirme ile bir bölüme girmek istiyorsanız YGS’den 180 puan barajını aşıp, ikinci basamak sınavlarına girmeye hak kazanmanız gerekiyor. Ä°kinci basamak sınavında da 180 puan barajını aÅŸmanızın büyük yararı olur. Ancak, özel yetenek sınavlarıyla bir yere yerleÅŸmeyi düşünüyorsanız, YGS’den 140 puan barajı geçmeniz yeterli olacak.  Â
· YGS’den AÖF’ye yerleşmek için sözel bölümden kaç net çıkarmam gerekiyor? Sayısal sorularını yanıtlamasam olur mu?
- En az iki testten 16-17 soru yanıtlamanız gerekiyor.
· Meslek lisesi mezunuyum. YGS’den hangi bölümlerden sorumluyum?
- YGS’de 4 test bulunuyor. Bütün adaylar bu testleri yapmakla yükümlü. Çünkü, meslek lisesi de olsa her testin belirli bir oranda puan getirisi bulunuyor.
· Geçen yılki puan sistemi ile bu yılki puan aynı mı? Örneğin geçen yıl 10 soruyu net olarak çözdüğümüzde aldığımız puanla, bu sene alacağımız puan arasında bir fark olacak mı?
- Puanlama sistemi değişti. Geçen yıl 100 ile 300 arasında değişen puanlar bu yıl 100 ile 500 arasında değişecek.
· Yetenek sınavlarına girmek için YGS’ye mi, yoksa LYS’ye mi geçmek gerekiyor. LYS’de Moda Tasarım Bölümü’ne girebilir miyim?
- Yetenek sınavlarına başvurabilmeniz için YGS’ye girmeniz ve 140 puan barajını aşmanız yeterli. LYS’ye girmenize gerek yok. Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan Moda Tasarım Bölümü bulunuyor. Bu bölümün puan türü kılavuzda YGS-5 olarak geçtiği için YGS’ye girip, YGS-5 puanına göre tercihte bulunmaz gerekiyor.
· YGS’ye girdikten sonra Açıköğretim Fakültesi’ne yerleşebilir miyim?
- YGS’den 140 puan barajını aşanlar Açıköğretim Fakültesi’ne kontenjansız programlara yerleşebilir.
· Oğlum Turizm Lisesi’nde Eşit Ağırlık’ta okuyor. 9 Eylül Üniversitesi Turizm Yüksekokulu’na sadece ilk sınavla girebilir mi? Kendi bölümünü seçtiğinde katsayı avantajı olacak mı?
- Meslek lisesi öğrencileri kendi alanlarının devamı niteliğindeki bölümlere YGS ile yerleştirilecek. Bu bölümlere yerleşirken de ek puan alacak.
· Bu yıl 400 puan alan öğrenci, geçen yılın oranlarıyla kaç puan almış olur?
- Bu sorunun yanıtı ÅŸu anda net ÅŸekilde verilemez. ÖSYM BaÅŸkanı Prof. Dr. Ãœnal YarımaÄŸan, temmuz ayında bölümlerin taban puanlarının dönüşümlerini açıklayıp, adaylara gerekli kolaylığı saÄŸlayacağını söyledi. Â
Nasıl başardılar
Gökçe Yüzgen (19), 2009 yılı Dil üçüncüsü
Son 5 ayda, günde 200 soru çözdüm
İstanbul Lisesi mezunuyum. Şu anda Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesi birinci sınıf öğrencisiyim. Sınava geçen yıl girdim. Almanca sınavında 3’üncü, sayısal alanda 320’nci oldum. İki yıl boyunca dershaneye devam ettim. Verilen programı aksatmadan uyguladım. Çok disiplinli bir çalışma sistemi içine girmedim. Ama dershanede sık sık etüde kaldım. Kendime şu kadar soru çözeceğim, konuyu çalışmadan odadan çıkmayacağım gibi şartlar koymadım. Dersleri çok dikkatli dinledim. Gittiğim dershanenin kaynaklarından çalıştım.
Sınava hazırlanırken, konuyu anladıysam üzerinde durmaz başka konuya geçerdim. Evde sadece soru çözerdim. Son 5 ayda, günde 200 soru çözdüm.
Davul çalmaktan vazgeçtim
Lise arkadaşlarımla birlikte bir müzik grubumuz vardı. Ben davul çalıyordum. Dershane olduğu için bu hobimden vazgeçmek zorunda kaldım. Arkadaşlarımda sınava hazırlandığı için sıkıntı yaşamadık. Ama tamamen kendimi odaya kapatmadım. Sosyal hayatıma mutlaka vakit ayırdım. Gerektiğinden fazla çalışmadığım için tüm hayatımı sınava adamak zorunda kalmadım.
Ailem bana güvenirdi. Ama özellikle babam daha fazla çalışmamı söylerdi. Babam, sayısalda ilk 50’ye girmemi bekliyordu. 320’nci olunca biraz hayal kırıklığına uğradı. Açıkçası bu dereceyi ben de beklemiyordum. Annem eczacı, babam ise doktor. Tıp tercih etmemi istediler, ama ısrarcı olmadılar. Bana uygun olduğunu düşündüğüm için bu bölümü seçtim. Her insanın belli bir kapasitesi var. Bu yıl sınava girecek adaylara tavsiyem dershanedeki dersleri dikkatli dinlesinler. Çünkü, bu detayların olduğu bir sınav. Yeni sınav sisteminin adayları biraz zorlayacağını düşünüyorum. İlk sınavda başarılı olamayınca motivasyon düşer, ikinci sınavdaki başarı da etkilenir. Heyecanlanmamak, mutlaka süreyi sonuna kadar kullanmak yeterli. Soruları deneme sınavlarından alıştıkları sıraya göre cevaplamak yararlı olur.