Güncelleme Tarihi:
Karadeniz’in dükalığına son veriyoruz
35 çeşit yemekte kullanılan Hamsi'ye alternatif geliyor. Baklavası dahil, 18 çeşit tatlısı yapılan patatesin çorba ve dondurması da hazır
Bakan çağrı yapınca
TarIm ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in üreticinin elinde kalan patateslerin tüketilmesi için yaptığı çağrıya, Antalya'nın 5 yıldızlı oteli Talya'dan destek geldi. Otelin Başaşçısı İbrahim Gülel ve yardımcıları, patatesten baklava, tartölet, şöbiyet, mousse, turta, sütlaç ve benye olmak üzere 18 çeşit birbirinden leziz tatlılar yaptılar.
Üstelik daha ekonomik
Patatesle yapılan tatlıların, diğerlerine oranla yüzde 50 daha az kalori içerdiğini belirten Başaşçı Gülel, bu tatlıların hem daha hafif, hem de daha ekonomik olduğunu açıkladı. Patatesli yiyecek çeşitleri üzerinde çalışmalarını sürdüreceğini belirten Gülel, patatesin hamsiye alternatif olacağını söyledi. Aşçılar, yemeklerde kullanımını artırmayı planladıkları patatesten yeni farklı yemekler, tatlı ve çorba yapmak için çabalıyorlar.
Dondurması geliyor
İbrahim Gülel, ‘‘Patates dondurmasında büyük ilerleme kaydettik. Arkadaşlarımla birlikte bu ürünü Türk mutfağına kazandırabilmek için günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyoruz. Patates baklavasının ardından, yeni yemekler ve çorbalarla birlikte patates dondurmasını da vatandaşa tattıracağız’’ dedi.
Patatesin turtası
‘‘10 kişilik turtanın pandispanyası için 100 gram patates unu, 10 adet yumurta, 100 gram toz şeker, 1 yemek kaşığı çiçek yağı, kreması için de 50 gram bal, 250 gram haşlanmış patates, 100 gram toz şeker, 150 gram krem şanti, 3 şaprak jelatin gerekiyor.
Yumurtalar, toz şeker ve yağ bütün olarak çırpılır, patates unu ilave edilir. Kek kalıbında 45 dakika pişirilir. Patatesler püre yapılır. Bal, şanti, toz şeker ve yaprak jelatinler çırpılır. Kek hamuru ile bu karışımdan turta yapılır.
Hamsi, Patates düellosu
Stoğunu eritebilmek için yatılı okullara ve kışlalarda tüketilmesi önerilen, belediyelerce ücretsiz dağıtımı düşünülen ve tıpkı fındık gibi reklam filmi çevrilmesi planlanan patates için Antalya'daki otellerin aşçıları da kolları sıvadı. Aşçılar, yemeklerde kullanımını artırmayı planladıkları patatesten yeni tatlı ve çorbalar yapmak için bir aydan beri çaba gösteriyorlar.
18 ÇEŞİT TATLI
Kent merkezindeki 5 yıldızlı Talya Otel'in mutfak şefi aşçıbaşı İbrahim Gülel, ekibiyle birlikte 1 ayda, 18 çeşit patates tatlısı üretmeyi başardı. Tarttan şöbiyete, hatta sütlaça kadar birçok tatlıda patates kullanan Gülel ve ekibi, yalnızca patates kullanarak baklava da üretti.
SIRA DONDURMADA
Patatesten daha farklı yemekler, çorbalar ve tatlılar yapılabilmesiiçin çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren İbrahim Güler, ''Patates dondurmasında büyük ilerleme kaydettik. Arkadaşlarımla birlikte bu ürünü Türk mutfağına kazandırabilmek için günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyoruz. Patates baklavasının ardından, yeni yemekler ve çorbalarla birlikte patates dondurmasını da vatandaşa tattıracağız'' dedi.