Hamilelerin yüzde 87'si emniyet kemerini yanlış takıyor

Güncelleme Tarihi:

Hamilelerin yüzde 87si emniyet kemerini yanlış takıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2004 00:36

Hamilelik süresince emniyet kemerinin bebeğe zarar vermesinden endişe duyan anne adayları, hem kendilerinin hem de doğmamış bebeklerinin hayatını tehlikeye atıyorlar.

Loughborough Üniversite'sinden Dr. Serpil Acar'ın direktörlüğünde yürütülen bir araştırmanın sonuçları; hamile sürücülerin yüzde 87'sinin emniyet kemerini yanlış taktığını gösterdi. Oysa ki emniyet kemeri ölümcül kazalarda riski yüzde 45 ile 60 arasında azaltıyor.

Dünyaya yeni bir hayat getiren her kadının 9 ay süresince yaptığı evsahipliğidir 'hamilelik'. Bu evsahipliği, annenin bütün hayatını değiştirirken, kadın bir bedende iki kişi yaşamayı öğrenir. Kimi zaman tek başına bile yeterince stresli olan şoförlük, işin içine hamilelik de girince oldukça endişe verici bir hál alabiliyor. Anne adayı değişen hormonları yüzünden daha gergin ve endişeli olabildiği gibi bebeğe zarar vermemek adına ya da sıkıldığı için emniyet kemerini takmayı ihmal edebililiyor. Oysa emniyet kemerinin ölümcül kazalarda riski yüzde 45 ile 60 arasında azalttığı biliniyor.

Loughborough Üniversite Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden Dr. Serpil Acar'ın direktörlüğünde yürütülen bir araştırma gösterdi ki hamile sürücülerin yüzde 87'si emniyet kemerini yanlış takıyor. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Esra Aksoy Jozwiak ise hamile kadınlarda kemer kullanımı yanlış uygulandığında, doğru uygulayan kadınlara göre; kaza anında bebeğe gelebilecek zararın 6 kat arttığını söylüyor. Dr. Serpil Acar'ın yürüttüğü araştırmayla hamile kadınların araba kullanırken yaşadığı sorunlar tespit edilmeye çalışılıyor. Kadınların sorunlarını tespit edebilmek için yapılan anket 'Hamile Sürücülerin İhtiyaçlarının Otomobil Tasarımına Yansıtılması' konulu araştırma projesinin bir parçası olarak hálá sürdürülüyor.

Anne olmayı bekleyen 400 kadın üzerinde yaptıkları araştırmayı hálá sürdürdüklerini belirten Acar, 'Kadınların yüzde 87'sinin emniyet kemerini yanlış taktıklarını tespit ettik. Hamile sürücülerin bir kısmı emniyet kemerini bedenlerine temas etmeyecek şekilde takarken, bir kısmı hiç takmıyor. Daha rahat etmeye çalışan anne adayı hem kendisinin hem de doğmamış bebeğinin hayatını riske atıyor’ dedi.

Bahçeci Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezi'nden Op. Dr. Esra Aksoy Jozwiak emniyet kemerinin uygun şekillerde kullanıldığı takdirde anne ve bebek için güvenli ve gerekli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

'Uygun takıldığı takdirde emniyet kemeri ön koltukta oturan gebelerde, eğer araç otomobil ise ölümcül kaza riskini yüzde 45 oranında, eğer araç kamyon gibi daha büyük tip araba ise yüzde 60 oranında azaltır. Gebe kadınlarda kemer kullanımı yanlış uygulandığında, doğru uygulayan kadınlara göre; kaza anında bebeğe gelebilecek zarar 6 kat artmaktadır. Emniyet kemerinin bebeğe zararı konusunda bilimsel bir veri yoktur.'

Üç noktalı emniyet kemeri yaralanma riskini azaltıyor

Üç noktalı emniyet kemerleri doğru takıldığı takdirde kazalardaki yaralanma riski büyük ölçüde azaltılmış oluyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Araştırma Merkezi Müdürlüğü ise emniyet kemerinin yanlış kullanımının motorlu araç kazalarında ceninin ve annenin ölümüne yol açabileceğini uyarısında bulunarak şu açıklamaya yer veriyor:

‘Doğmamış çocuğunuza sağlayacağınız en güzel koruma üç noktalı emniyet kemerini kullanmanızdır. Bel hizasındaki şerit çıkıntı oluşturan hamile karnının alt kısmından, karına baskı yapmayacak şekilde geçmelidir. Omuzdan gelen şerit ise normal kullanımdaki gibi göğüs kafesi üzerinden çapraz ve normale göre daha gevşek şekilde geçmelidir. Emniyet kemerinin her iki şeridi de doğru kullanılıyorsa, cenin için hiçbir risk oluşturmaz ve hem annenin hem de bebeğin güvenliği sağlanmış olur.'

Türkiye’de hamileler için 3 noktalı emniyet kemeri Joker mağazalarında satılıyor.

KEMER NASIL TAKILMALI

Doktor Esra Aksoy Jozwiak, 'Emniyet kemerinin karın kayışı mümkün olduğunca karnın alt kısmından geçmeli. Kemer kesinlikle karnın üzerine yerleştirilmemeli. Bu kazalarda büyük yaralanmalara sebep olabilir. Emniyet kemerinin omuz kayışı ise omuzdan köprücük kemiğinin üzerinden ve iki göğüs arasında olacak şekilde yerleştirilmeli. Kemerin omuz ve karın bölgeleri olmak üzere her iki kısmı da fazla sıkı olmayacak şekilde ayarlanmalı. Gebelik boyunca emniyet kemeri kullanılmalı çünkü kaza anında kemer, kadını araç içinde tutacak, kafasını veya göğsünü direksiyona veya ön panele çarpmasını engelleyecektir. Aynı zamanda araba içindeki diğer yolcular da emniyet kemeri takmalı çünkü bir kaza anında gebeye sert bir şekilde çarpmaları engellenmiş olur. Bazı araçların arka koltuklarında emniyet kemerinin sadece karın bölgesine gelen bölümü vardır. Bu da yine uygun şekilde takılmalı’ diyerek kemer kullanımına açıklık getiriyor.

Direksiyonla aranızdaki mesafe 25 cm olmalı

Hamile kadınları araç içinde en çok ilgilendiren konulardan biri de airbag (havayastığı) kullanımı. NHTSA, hamile kadınların hava yastığından mümkün olduğunca uzak oturmaları gerektiğini bildiriyor. Ön koltuklar mümkün olduğunca geride tutularak ve koltuk arkası hafifçe geriye yaslanarak sürücü ile direksiyon arasındaki mesafe maksimuma çıkarılmalı.

Araçta, yaralanmaların engellenmesine yardımcı olan havayastığı varsa kullanımda olmalı.

Otomobil kullanan gebe kadınla direksiyon arasında en az 25 santimetre mesafe olmalı. Havayastığı olan otomobillerde bu mesafe özellikle gereklidir.

Direksiyon yönü başa doğru değil de göğüse doğru olmalıdır.

Eğer mümkünse gebenin sürücü değil de, yolcu olarak otomobilde bulunması daha uygundur.

Gebeler otomobile binmeden önce emniyet kemerinin doğru yerleşmesini engelleyen palto, ceket gibi kalın giysileri çıkartmalı.

Doğum sancısı olan gebelerin otomobil kullanması kesinlikle sakıncalıdır.

Hamile kadın işareti

ENGELLİLERİN araçlarına takılan uyarı işaretleri gibi işaretlerin hamile sürücülerin araçlarına takılması, hamile sürücülerin trafikte bir nebze olsun rahat etmesini sağlayabilir. İşaret sayesinde, hamile kadınlara yol önceliği verilmesi sağlanacağı gibi diğer sürücülerin ekstra bir dikkat göstererek onlara yardımcı olması da hedeflenebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!