Hamburg'daki yangında kundaklama şüphesi

Güncelleme Tarihi:

Hamburgdaki yangında kundaklama şüphesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2014 13:14

Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), Hamburg'da sığınmacıların kaldığı bir binada çıkan ve 3 kişinin öldüğü yangının kuşkuya yer bırakmayacak şekilde aydınlatılması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

AGİF'ten yapılan yazılı açıklamada, "Hamburg katliamının arkasında devlet destekli ırkçı-faşist güçlerin olduğu kaygısını taşıyoruz. Hamburg katliamının arkasındaki güçler, etkili bir soruşturmayla açığa çıkarılmalıdır" denildi.

Almanya'da yürütülen iltica politikasının, göçmen ve sığınmacıları hedef alan saldırılara zemin oluşturduğunu savunan AGİF'in açıklamasında, şu görüşlere yer verildi:

"Almanya'da 2013 yılında ırkçı-faşist suç vakalarının sayısı 11 bin 761 olarak kaydedildi. Gerçek sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Diğer yandan mülteci hakları örgütü Pro Asyl, 2013 yılında mültecilerin barındıkları binalara yönelik ırkçı saldırıların sayısının bir önceki yıla göre iki kat arttığı uyarısında bulundu. Neonazilerin işlediği suçlarda silah kullanılan vaka sayısı da her geçen gün daha da artıyor. Mülteci ve göç yoğunluğuna paralel olarak polisiye önlemlerle, birliğin sınırlarını güvenceye almak isteyen Avrupa emperyalistlerinin geliştirdiği ırkçı politikalar yeni saldırıları koşulluyor."

Polis: "13 yaşındaki çocuk yaktı"

Hamburg'un Altona ilçesinin kuzeyinde sığınmacıların yaşadığı 5 katlı binada çarşamba akşamı çıkan yangında, 33 yaşındaki Pakistan uyruklu anne ile 6 ve 7 yaşlarında olan 2 çocuğu yaşamını yitirmişti. Polis, ilk incelemenin ardından olayın kundaklama olduğundan şüphelendiklerini açıklamıştı.

Hamburg polisi bugün yaptığı yazılı açıklamada, görgü tanıklarının ifadesi doğrultusunda 13 yaşında bir çocuğun yakalandığını ve bu şüphelinin ifadesinde binanın girişindeki bebek arabasını ateşe verdiğini itiraf ettiğini bildirdi.

İtfaiye gönüllüsü olduğunu anlatan şüphelinin daha önce de psikolojik tedavi gördüğü ve polisteki ifadesinin ardından psikiyatr kliniğine sevk edildiği açıklandı. Şüpheli çocuk yaşta olduğu için hakkında cezai bir işlem yapılmayacağı bildirildi.

Polis sözcüsü Ulrike Sweden, eldeki bilgi ve ifadeler ışığında yakaladıkları şüphelinin yangını çıkarttığından emin olduklarını belirtirken, "Olayın siyasi bir yönü olabileceğine ilişkin herhangi bir ipucu yok" açıklamasını yaptı.

Bild gazetesi, polis tarafından yakalanan şüphelinin, Hindistan uyruklu bir Alman vatandaşı olduğunu yazmıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!