Güncelleme Tarihi:
Hama’dan Şam’a dönerken telefonda izlenimlerini aktaran Büyükelçi Önhon, “Hama tam bir hayalet kent gibiydi” diyerek, şunları anlattı:
“Kent içinde tank ve diğer ağır askeri araçlar yok. Kent merkezinde yollar açık. Ancak şehire giden yollarda askeri araçlar hâlâ mevcut. Şehir merkezine girdiğimizde ortalık hayalet kent gibiydi. Çok az sayıda insan sokaklarda geziniyordu. Biz geldikten sonra biraz hareketlilik yaşandı. Dükkânların büyük bölümü kapalıydı. Daha sonra ilerleyen saatlerde bazı dükkânların açılmaya başladığını, mal taşıyan hamalların sokaklara çıktığını gördüm. Buralarda bir şeyler olduğu belli. Gösterilerin başladığı ve sert müdahalenin olduğu Sercani ile kentin kuzey kesimindeki Ömer bin Ali Hattab Camisi’ne gittim, incelemelerde bulundum. Sercani Camisi’nde öğle namazını, Ömer bin Ali Hattab Camisi’nde de ikindi namazını kıldık. Yetkililerle görüştük. Hama ile ilgili izlenimlerimi rapor halinde Dışişleri Bakanlığı’na ileteceğim. ”
Elçimiz bütün sokakları dolaştı
DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu da Şam Büyükelçisi Ömer Önhon’un tankların çekildiği Hama’ya gittiğini halkla birlikte camide namaz kıldığını belirtti. Yaşanan son gelişmelerin ardından uluslararası toplumun atılacak adımları bekleyip beklemeyeceği sorusuna, “Zaman gösterecek” yanıtını veren Davutoğlu, dün Bakanlık önünde özetle şunları söyledi: “Esad’la anlaştığımız ölçüde Büyükelçi Önhon, Hama’ya gitti. Önhon, ekibiyle birlikte Hama şehrinin hemen hemen bütün ana sokaklarını ve çevresini dolaştı. Verdiği ön bilgiler itibariyle, Hama şehrinden tanklar ve ağır silahlar çekildi. Hama çevresinde yığılma yok ama yolu üzerinde askeri mevcudiyet var. Şehirde yeterli hareketliliğin olmadığı da anlaşılıyor. Esad çatışma yaşanan şehirlerle ilgili bilgi aktardığında, çok açık bir ifadeyle, ‘Bilgilerinize itibar ediyoruz. Ama uluslararası toplumun ve Suriye halkının söyledikleriyle ilgili olarak sağlam kanaat sahibi olması için bu şehirlerin diplomatik temsilcilere ve basına açılması önemlidir’ demiştik. Sadece büyükelçimiz değil basın da Hama’ya gitti. Der Ez Zor için de benzer gelişmeler söz konusu olabilir. Prensipte anlaştığımız üzere bazı basın mensuplarımızın Hama’ya ve Der Ez Zor’a gitmesini de planlıyoruz. Spekülasyonların bitmesinin en önemli aracı açık medyadır. Türkiye’den bir basın heyetinin kısa zamanda Suriye’ye gitmesi için gerekli talimatları verdim.”
Büyükelçilik hatırası
DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye ziyaretinde özel herekat timi tarafından korundu. Davutoğlu, Devlet Başkanı Beşar Esad ile yaptığı görüşmenin ardından Türkiye’nin Şam Büyükelçiliğini de ziyaret ederek elçilik personeliyle bir araya geldi. Daha sonra elçiliği koruyan Özel Harekat polisleriyle görüşerek fotoğraf çektiren Davutoğlu’na, özel harekât polislerinin giydiği tişörtten hediye edildi.
Ölü sayısı 2000’i geçti
ARTAN uluslararası baskılara rağmen Şam yönetimi sivillere karşı aşırı şiddet kullanmayı sürdürüyor. Suriye ordusu dün de Türkiye sınırındaki köyleri topa tuttu. Tanklar ve ağır silahlarla İdlib eyaletindeki Sermin kentine giren ordu birliklerini açtığı ateş sonucu en az bir kişi öldü onlarcası da yaralandı. Hafta başından beri en az 60 kişinin yaşamını yitirdiği Deyr Ez Zor’dan da top ve ağır silah sesleri geldi. İnsan hakları örgütleri ülkede mart ayı ortasından beri süren isyanda 2 binden fazla sivilin öldüğünü ileri sürüyor.
RusyaSuriye’yi uyardı
Sivil ölümlere tepki gösteren ülkelerin Şam üzerindeki baskısı da artıyor. Dışişleri Bakanı Davutoğlu’ndan sonra Brezilya, Hindistan ve Güney Afrikalı diplomatlardan oluşan özel bir heyet Şam’da Esad yönetiminden sivil ölümlerin önüne geçmesini istedi. Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Amr dün “Suriye dönüşü olmaya noktaya doğru ilerliyor” açıklaması yaptı. Önceleri sorunu Suriye’nin iç işleri olarak gören, Rusya da tavrını sertleştiriyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim’i arayarak “Şiddet olaylarına son verilip gerekli reformları bir an önce yapılması” çağrısını yineledi. / Dış haberler