Güncelleme Tarihi:
Mart ayında merkezini Houston'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) Dubai'ye taşıma kararı alan Halliburton, önümüzdeki 5 yıl içinde gelişmekte olan piyasalara 80 milyar dolarlık yüklü bir yatırım yapma kararı aldı. Halliburton'ın asıl odaklanacağı bölge ise Ortadoğu olacak. Rekor petrol fiyatları sayesinde servetlerini katlayan Araplar ise ABD'nin en fazla tartışmalı şirketlerinden olan Halliburton'ın en büyük ortakları arasına girebilir. Wall Street Journal gazetesinde yer alan habere göre Halliburton hem Ortadoğu pazarından daha fazla pay almak hem de Dubai'nin birkaç yıl önce açılan uluslararası borsasında hisselerini işleme açmak için kendine Ortadoğulu ortaklar arıyor. 2012 yılına kadar toplam sermaye yatırımının yüzde 70'ini özellikle işlenmemiş petrol ve doğalgaz rezervlerinin zengin olduğu Ortadoğu, Rusya, Afrika, Kuzey Denizi ve Doğu Asya gibi bölgelere kaydırmayı planlayan Halliburton toplamda 60 projeye imza atacak.
Halliburton eğer kendine Arap asıllı bir ortak bulursa 80 milyar dolarlık yatırımı birlikte gerçekleştirerek hem Ortadoğu pazarındaki varlığını güçlendirmeyi hem de maliyetleri azaltmayı hedefliyor. Halliburton'ın merkezini Dubai'ye taşınma fikrinin mimarlarından olan CEO Dave Lesar önceki gün Dubaili gazetecilere yaptığı açıklamada "Amaçlarımdan biri şirketimizde uzun vadeli pozisyon alacak yatırımcılar bulmaktır. Bu anlamda Ortadoğulu yatırımcıların Halliburton'da büyük bir hisse alımına olumlu bakarız" ifadesini kullandı. Halliburton büyük oranda hisse satışı ile hisselerinin hem ABD'de hem de son yıllarda borsasında ciddi çıkışlar yaşayan Dubai'de işlem görmesini amaçlıyor. Halen ABD Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Dick Cheney de bir zamanlar Halliburton için çalışmaktaydı.
 5 BİNE YAKIN ARAP İÇİN İŞ İMKÂNI TANINACAK
Lesar'ın açıklamalarına göre 80 milyar dolarlık yatırımın yüzde 75'i Ortadoğu ülkelerine yapılacak. Lesar'ın verdiği bilgilere göre Halliburton Ortadoğu pazarındaki atağı kapsamında şimdiden bölgeye aktaracağı işgücünü bile hesapladı. Plana göre bu sene işe alınan 14 bin kişinin 4 bin 800'ü Arap ülkelerinden ve Ortadoğu pazarı için çalışmaya başlayacak. Şirket bölgede yeni merkezinin inşa edilmesinin ardından buraya ABD'den personel kaydırmak yerine yerli işgücünden yararlanmayı planlıyor. Şu anda Halliburton'ın faaliyetlerinin yüzde 65'i ile sermaye harcamalarının yüzde 70'i Kuzey ve Güney Amerika pazarlarında gerçekleşiyor. Öte yandan Ortadoğu pazarı şirketin yönettiği pazarın yüzde 20'sini oluşturmasına rağmen, Kuzey Amerika pazarından çok daha hızlı bir şekilde büyüyor. Halliburton'ın hem merkezini hem de sermaye yatırımlarının önemli bir kısmını Ortadoğu bölgesine yatırması ABD kamuoyunda büyük eleştirilere neden olmuştu.
 IRAK'TAN VAZGEÇEMEDİ
ABD'nin Irak'ı işgal ettiği 2003 yılından bu yana bu ülkede ihale üstüne ihale alan Halliburton, Irak'ta petrol faaliyetlerine başlayabilmek için Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasında sorun haline gelen Petrol Yasası'nın kabul edilmesini bekliyor.
Nisan ayında Irak'ta bir çok ihale kazandığı inşaat ve hizmetler birimi KBR'ı ABD'nin Irak'taki varlığına karşı artan eleştiriler nedeniyle satışa çıkaran Halliburton, 80 yıl önce ilk kurulduğu zaman faaliyet gösterdiği petrol ve doğalgaz işine odaklanmaya çalışıyor. KBR'ın satılmasıyla birlikte Halliburton'ın Irak'ta işinin kalmadığını söyleyen Lesar, buna karşılık petrol yasasının onaylanması ile birlikte şirketin Irak'ta petrol çıkarmaya başlayacak olan yabancı şirketlerle ortaklık arayışına gireceğini belirtti. Bu doğrultuda Lesar'ın pazartesi günü de Irak'ın petrol rezervlerini geliştirme planları yapan bazı yabancı petrol şirketlerinin başkanları ile görüştüğü biliniyor.
ORTADOĞULU YATIRIMCILAR BATILI ŞİRKETLERİN KALBİNE GİRDİ
Körfez ekonomi ve borsalarında son yıllarda yaÅŸanan yükseliÅŸler, bir çok uluslararası kuruluÅŸu bu pazardan bir pay kapma yarışına itiyor. Enerji devi General Electric'ten yazılım ÅŸirketi Microsoft'a, finans devleri Goldman Sachs'dan Citibank'a kadar bir çok yabancı ÅŸirketin en fazla tercih ettiÄŸi yer ise Dubai. Halliburton'ın merkezini Dubai'ye kaydırma amaçları arasında ise Suudi Arabistanlı Aramco ile Abu Dhabi National Oil gibi dünyanın en büyük petrol ÅŸirketlerine yakın olmak ve onlarla daha rahat iÅŸbirliÄŸi yapabilmek var. Bu nedenle kendine OrtadoÄŸulu bir ortak arayışına giren Halliburton, bu konuda tek örnek deÄŸil. Özellikle son dönemde OrtadoÄŸulu yatırımcıların batılı dev ÅŸirketlerle ortaklık baÄŸlarını iyice güçlendirmeye baÅŸladıkları dikkat çekiyor. Bu hafta içinde General Electric plastik üretimi birimini Suudi Arabistanlı Saudi Basic Industries'e 11.6 milyar dolar karşılığında sattı. Aynı dönemde bir Dubai merkezli yatırım kuruluÅŸu da Alman yatırım bankası Deutsche Bank'ın en büyük yatırımcılarından biri haline geldi. Son olarak da Suudi Arabistan'ın en büyük iÅŸadamlarından biri olan Maan Abdül Vahid El Sanea ile Dubaili bir fon kuruluÅŸu Ä°ngiliz bankası HSBC'den hisse aldı.Â
Â