Halkın bayramı

Güncelleme Tarihi:

Halkın bayramı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2011 00:00

Cumhuriyet’in 88’inci yılı kutlamalarında düzenlenecek resepsiyonlar 24 şehit verilmesinin ardından, resmi geçit törenleri ise deprem nedeniyle ertelendi.

Haberin Devamı

Devlet bayramı, Anıtkabir’de Ata’nın mozolesine ve kentlerdeki Atatürk anıtlarına çelenk koyup, el sıkışarak kutladı. Ancak Türkiye’nin dört bir yanında, Cumhuriyet’in tasada ve sevinçte ortaklık olduğunu savunan kalabalıklar, çeşitli organizasyonlarla sokağa döküldüler. Alternatif kutlama programlarında, resepsiyonların iptalini olumlu karşılayanlar, resmi törenlerin iptaline tepki gösterdi.

İŞTE YURTTAN 29 EKİM KUTLAMALARI / WEB TV

Ata’ya akın ettiler

ANKARA Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla sabah saatlerinde düzenlenen devlet töreninin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı. Ülkenin dört bir yanından gelen çocuk, yaşlı, genç, her yaştan binlerce kişi, yakalarında ve ellerinde taşıdıkları Atatürk resimleri ve Türk bayraklarıyla Anıtkabir’e akın etti. Mozoleye kırmızı ve beyaz karanfiller başta olmak üzere rengarenk çiçekler ve Türk bayrakları bırakan, alınlarında “Ata’m İzindeyiz” yazılı bantlar bulunan ziyaretçilerden bazıları dua etti. Bazı vatandaşlar ise Anıtkabir önündeki kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan Türk bayrağı önünde şiir okudu, hatıra fotoğrafı çektirdi. Türk bayrakları taşıyan bisikletli ve motosikletli gruplar da Anıtkabir çevresinde turlayarak, Ata’yı selamladılar.

Haberin Devamı

Yas da tutarız

İZMİR Törenlerin iptaline tepki gösteren yaklaşık 5 bin İzmirli, ellerinde Türk bayraklarıyla Gündoğdu Meydanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. İzmirliler, “Cumhuriyet Bayramımız engellenemez”, “Türkiye laiktir laik kalacak” sloganları attı. Motosiklet ve bisikletli gruplar da sivil kutlama kortejinde yerlerini aldı. CHP İzmir Milletvekilleri Musa Çam ve Mustafa Moroğlu da topluluğun en önünde yürüdü. Atatürk Heykeli önünde, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Moroğlu, “Van’daki deprem felaketiyle bizler de büyük üzüntü yaşadık. Resepsiyonların iptalini destekliyoruz. Ancak, resmi tören ve kutlamaların iptali yaşanmamalıydı. Biz Türk milleti olarak bayramımızı kutlamasını da yasımızı tutmasını da çok iyi biliriz” dedi. Grup daha sora Konak Meydanı’ndaki Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Anıtı’na yürüdü.

Haberin Devamı

Partisiz yürüyüş

EDİRNE Düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşü’ne 3 bin kişi katıldı. Siyasi hiçbir parti afişi ve bayrağının sokulmadığı yürüyüşte CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, CHP Edirne İl Başkanı Şükrü Civaroğlu da vardı. Yürüyenler, “Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun”, “Ne Mutlu Türküm Diyene”, “Türkiye Laiktir Laik Kalacak” sloganları attı. Keşan’da da Demokrasi Platformu’nun düzenlediği “Cumhuriyete Sahip Çık” başlıklı etkinlikle, Şehitlik Parkı önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, ellerindeki Türk bayrakları ve pankartlarla Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

Kabul edilemez

BURSA ADD Bursa Şube Başkanı Nedret Yayla, “Van depremi ardından 1 hafta geçmesine, 1 günde 24 şehit verilmesine rağmen yas ilan etmek akıllarından geçmeyenler, Mustafa Kemal’in, ‘En büyük eserim’ dediği Cumhuriyet Bayramı törenlerini iptal etmeleri kabul edilemez” dedi.
m MERSİN 500 kişi, açılan 2 dev Türk Bayrağı eşliğinde İstiklal ve Sakarya caddelerini takiben sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na geldi. Burada 1000 kişiyi bulan kalabalık adına konuşan CHP Mersin Milletvekilli Aytuğ Atıcı, “Cumhuriyetimizin üzerinde oynanan alçakça oyunların farkında mısınız? Tehlikenin farkında mısınız? Ey başbakan duy bunları Türkiye’nin her tarafından. Bu kadar insan, bu kadar yurtsever sana geçit vermeyecek” dedi.

Haberin Devamı

Binler sokaktaydı

BOLU Abant İzzet Baysal Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu üyesi öğrenciler, Anıt Park’taki Atatürk anıtı önünde toplanarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının yapılmamasını protesto etti. Atatürkçü Düşünce Topluluğu Başkanı Ergin Yönet, “17 Ağustos’ta 18 bin ölü ve 48 bin yaralı verdiğimiz Marmara depreminde bile onurlu bayram kutlamalarımız tüm yurtta büyük bir coşkuyla devam etti. 1999’da törenlerde vatandaşımıza saygısızlık mı yapıldı?” dedi.  

Kırklareli ve Antalya’da binlerce kişi sokaktaydı. Zonguldak, Manisa, Sinop, Uşak, Bodrum, Karaman ve Tekirdağ Çorlu’da da çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!