Güncelleme Tarihi:
Adnan Polat kentevi projesini hazırlarken CHP’nin 1930’larda kurduğu eski halkevlerinden ilham aldığını açıkladı.
CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Adnan Polat, İstanbul'un her mahallesinde, Cumhuriyet sonrasında açılan halkevlerinin günümüze uyarlanmış bir modelini kurmayı planladıklarını açıkladı.
Dün, Dikilitaş'taki seçim bürosunda ‘kent evi’ olarak adlandıracakları merkezleri kapsayan projeyi anlatan Polat, İstanbul gibi büyük bir kentin her sorununun merkezi yönetimle çözülmesinin imkansız olduğunu söyledi. Mahalle düzeyinde yönetime ağırlık veren ‘yerinden yönetim’ sistemini uyggulayacaklarını da anlatan Polat, ilçe belediye başkanlarının da oturduğu yerden halkın her sorununu takip edemeyeceğine dikkat çekti: ‘‘Bir mahallenin sorunlarını en iyi o mahallenin insanı bilir.’’
722 mahalleye
İstanbul'un 722 mahallesine, Atatürk'ün kentlerde halkevi, köylerde köyevi olarak açtırdığı merkezlerin benzerini ‘‘kent evi-çözüm yeri’’ sloganıyla açacaklarını belirten Polat, kent evlerinin eğitim, sağlık ve belediye ile ilişkiler alanında hizmet vereceğini anlattı. Belediye kaynaklarıyla kurulacak kent evlerinde birer belediye memuru ve doktor olacağını, yönetimin mahalle sakinleri ve sivil toplum kuruluşlarına bırakılacağını söyledi.
Polat, büyük projelerde de sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan kent kurultayına danışılacağını, böylece hakın görüşünün alınmış olacağını da belirtti.
Eski Halkevleri
Atatürkün isteğiyle, 1932 yılında CHP tarafından kurulan halkevleri tiyatrodan, okuma-yazmaya, elişinden, sağlık eğitimine, spordan meslek eğitimine birçok alanda hizmet veriyordu. Altın çağını yaşadığı 1940'larda üye sayısı 145 bine ulaştı. 1945'te sayıları 436'ya ulaşan halkevlerinden birçok ünlü de yetişti. Köylerdeki merkezlerin sayısı ise 2 bini aşmıştı. Adnan Menderes halkevlerinde müfettiş olarak çalışmış olmasına rağmen, 1951'de Demokrat Parti'nin çoğunluk oyuyla halkevleri kapatıldı. 1961'de çıkarılan Bakanlar Kurulu kararıyla yeniden açılmalarına izin verilen halkevleri 12 Eylül (1980) darbesinden sonra kapatıldılar.
Hangi hizmetler yapılacak?
İstanbul'daki 2 milyon 86 bin öğrencinin yeterli eğitim almayan yarısına yönelik eğitime katkı kursları.
Mesleki eğitim kursları. Kadın, genç ve işsizlere yönelik bilgisayar, hizmet ve beceri kursları. Yılda 69 bin kişiye ulaşmaya çalışılacak. 3 aylık kurslara katılana 45 günlük işsizlik sigortası.
Yaşam boyu eğitim. Yaş sınırlaması uygulanmayacak bilgisayar ve beceri kurslarıyla 550 bin kişiye ulaşmak hedefleniyor.
İlk etapta, sağlık güvencesi olanlara bakılırsa 900 kişiye bir doktor düşüyor, bu sayı 722'ye indirilecek. Sağlık güvencesi olmayan ve 1600 kişiye bir doktor düşen kesim için ise bu sayı da 1150'ye düşürülecek. Sonraki hedef Avrupa standartı olan 500 kişiye bir doktora ulaşmak.
2 bin olan koruyucu hekim sayısı 3 bin 444'e çıkarılacak.