Halka sorun

Güncelleme Tarihi:

Halka sorun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2012 00:00

TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülen Büyükşehir Tasarısında Maslak’ın Şişli’den alınıp, Sarıyer’e bağlanması, birçok belde belediyesinin kapatılması, “Referandum yapılsın, halka sorulsun” tartışmalarını başlattı.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Tokat’a giderken yaptığı açıklamada, belediyelerin kapatılmasının gelişmekte olan demokrasinin bir anlamda önünün kesilmesi anlamına geldiğini söyledi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Bir beldede belediyeler kapatılmak isteniyorsa, o belde sakinlerine sormak, referandum yapmak lazım. Avrupa yerel yönetimler özerklik şartı da bunu öngörüyor. Avrupa yerel yönetim özerklik şartı TBMM’de kabul edildiğine göre Anayasa’nın 90’ıncı Maddesine göre de bu kurala bizim uymamız gerekiyor.” Kılıçdaroğlu, dün Tokat’ın Erbaa ilçesinde yaklaşık 5 bin kişiye yaptığı konuşmasında da şunları söyledi: “Gençlerin büyük kısmı işsiz, binlerce öğretmen atama bekliyor. Şimdi gündemde varsa yoksa Recep Tayyip Erdoğan ne zaman cumhurbaşkanı olacak. Bu memleketin sanki 1 numaralı derdi bu. Yeri zamanı gelince vatandaşa başvurursun. Şimdi beldeleri kapatıyorlar. 100 yıllık belediyeler var. Buraya mitinge değil sadece dertleşmeye geldim. Ayrılık- gayrılık yok. Yeni bir iklime, yeni bir yönetime ihtiyacımız var. Toplumu bölen ayrıştırmayan bir arada kardeşçe barış içinde demokrasi içinde yaşamaya, her vatandaşın düşüncesini özgürce dile getirdiği bir Türkiye’yi yeniden ayağa kaldırmaya çalışacağız. Onun yolu halktan geçiyor.”

YASALAR ÇİĞNENİYOR

Haberin Devamı

Düzenlemenin mağduru olan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de dün bir açıklama yaptı. Sarıgül, “Türkiye’nin imza attığı Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Sözleşmesi’ne göre bu tür sınır değişiklikleri için referandum yapılması gerekir. Düzenleme ile yasalar çiğneniyor” dedi. Sarıgül, şunları söyledi: “Alınan karar birçok açıdan hukuki yanlışlıklar içermektedir. Öncelikle yasa yapma tekniği açısından ele alındığında komisyonun toplanma sebebi ile araya sıkıştırılan önergenin uyuşmadığı görülecektir. Komisyonun toplanma nedeni 13 ilin büyük şehir yapılması ve kurulacak yeni ilçelerdir. Oysa ne Şişli ne de Sarıyer yeni kurulacak bir belediye değildir, her iki ilçe arasında sınır belirlemesi 1944 yılında yapılmıştır. Komisyon buna rağmen toplantı amacına uygun olmayan bir önergeyi görüşmüş ve karar almıştır.”

ANAYASA’YA AYKIRIDIR

Haberin Devamı

İçişleri Komisyonu’nun CHP’li üyesi Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, bu itiraza hak verirken, tasarının her yönüyle yasalara ve anayasaya aykırı olduğunu bildirdi. Işık, şunları dedi: “Bu tasarı, sadece Sarıyer-Şişli operasyonu açısından değil, her maddesiyle Avrupa Yerel Yönetimler Sözleşmesi’ne aykırıdır. AK Parti tamamen seçim yatırımı olması, tamamen rant aracı olarak kullanmak için bu düzenlemeyi getirmiştir. Tamamiyle
anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır.”

SÖZLEŞME NE DİYOR?

Türkiye sözleşmeyi, bazı çekincelerle Kasım 1988’de imzaladı. Sözleşmenin uygun bulunduğuna dair kanun, 1991’de kabul edildi. Sözleşmenin yürürlük tarihi ise 1 Nisan 1993 olarak kabul edildi. Sözleşmenin 5’inci maddesi, referandum düzenlemesini içermesine rağmen, “mevzuatın elverdiği durumlarda ve mümkünse” ifadesi yer aldığı için zorunlu olmadığı yorumları da yapılıyor. Referandum maddesi şöyle: “Yerel yönetimlerin sınırlarında, mevzuatın elverdiği durumlarda ve mümkünse bir referandum yoluyla ilgili yerel topluluklara önceden danışılmadan değişiklik yapılamaz.”

Erbaa karşılaması

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdar-oğlu, parti kurmayları ile birlikte dün Tokat ile ilçeleri Erbaa, Niksar, Turhal ve Zile’de parti örgütlerini ziyaret etti ve halkla buluştu. Amasya üzerinden karayolu ile ilk olarak Erbaa’ya gelen Kılıçdaroğlu, Değirmenli beldesi girişinde, büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu partililer tarafından böyle karşılandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!