Halk kuş gribini tanımıyor

Güncelleme Tarihi:

Halk kuş gribini tanımıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2006 10:02

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi'nde yapılan iki araştırma, hem halkın hem de sağlık personelinin kuş gribiyle ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığını ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 43'ü, kuş gribini “dış güçlerin politikası” olarak değerlendirdi.

Ortaya çıkabilecek bir salgının veya boyutlarının büyümesinin engellenmesi için temel koşulun sağlık personelinin ve halkın bilinçli olmasından hareket eden HÜ Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi, her iki kesimin kuş gribi konusunda bilgi, bilinç ve tutum düzeyini değerlendirmek amacıyla iki anket çalışması yaptı.
Antalya'daki bir kongrede sunulan anket çalışması, halkın ve sağlık personelinin kuş gribiyle ilgili yeterince bilgisi olmadığını ortaya koydu.

HALKIN BİLGİSİ

Hastaneye değişik nedenlerle başvuran hastaların yetişkin yakınlarından 227'sine kuş gribiyle ilgili anket uygulandı. Katılımcıların yüzde 62'sinin kuş gribini, halk arasında “tavuk kıran” olarak bilinen “newcastle hastalığı” ile karıştırdığı belirlendi. Araştırmaya katılanların 89'unun kuş gribi vakalarından sonra yemek alışkanlıklarını değiştirdikleri de saptandı. Bu durum Türkiye'deki tavukçuluk sektörü ve ekonomik dengeler açısından düşündürücü bir rakam olarak vurgulandı.

Anketi cevaplayanların yüzde 43'ü kuş gribini “dış güçlerin bir politikası” olarak gördüğü söyledi. Katılımcıların yüzde 92'si hastalık hakkında edindiği bilgileri televizyon ve radyodan öğrendiğini bildirdi. Katılımcıların yüzde 86'sının ve çocuklarının yüzde 82'sinin grip aşısı olmadığı belirlendi. Kuş gribini önlemede katılımcıların yüzde 56'sı kanatlı hayvanların itlafının etkili yöntem olduğunu bildirdi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI

Hastanede ayrıca sağlık personelinin kuş gribi hakkındaki bilinç ve bilgi düzeylerini saptamak amacıyla 168 sağlık personeline de anket uygulandı.

Ankette, hekimlerin konuyla ilgili bilgileri esas olarak bilimsel toplantı ve panellerden elde ettiği, hemşirelerin bilgi kaynağının ise medya olduğu saptandı. Anket sonucunda, kuş gribinin nedeni konusunda sağlık personelinin büyük bölümünün bilgi sahibi olmadığı belirlendi.

Ankete katılan sağlık personelinden bir kısmının, hastalığın insandan insana direkt temas yoluyla bulaştığına dair yanlış bir görüşe sahip olduğu ortaya çıktı.

Bu arada sağlık personelinin çoğunun meslek hastalığı olarak kabul edilen gripten korunmak için aşı yaptırmadıkları belirlendi.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜNÜN UYARILARI VE VERİLER

Dünya Sağlık Örgütü, kanatlılardan insana bulaşan kuş gribi virüsünün insandan insana bulaşma özelliği kazanması halinde bir salgına dönüşeceği ihtimaline karşın ülkeleri uyardı.

Dünya Sağlık Örgütünün hazırladığı en iyimser senaryolara göre, olası bir salgında dünya çapında 233 milyon hasta polikliniklere başvuracak ve 7 milyon 400 bin kişi ölecek.

Son birkaç yıl içerisinde, kanatlı hayvanlardan insanlara bulaşarak oldukça ölümcül seyreden kuş gribi nedeniyle Türkiye'de de Aralık 2005 - Şubat 2006 tarihleri arasında Dünya Sağlık Örgütü tarafından doğrulanan 12 vaka görüldü ve bunların 4'ü hayatını kaybetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!