Halife'nin mesajı

Güncelleme Tarihi:

Halifenin mesajı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2004 02:14

Cumhuriyet hükümetinin seçtiği son Halife Abdülmecid Efendi, yağlıboya tablolarına kızını ve saray kadınlarını son derece modern ve başları açık olarak yansıtmış. Avrupa'yı yakından izleyen Abdülmecid Efendi'nin Dolmabahçe Sarayı'ndaki sergisinde doğa tabloları da yer alıyor.

TÜRBAN tartışmaları sürerken son Halife Abdülmecid Efendi'nin saray kadınlarının ve kızının başlarını açık olarak resmettiği ortaya çıktı. Osmanlı İmparatorluğu'nun son veliahtı, Cumhuriyet hükümetinin seçtiği son Halife Abdülmecid Efendi'nin yaptığı yağlıboya tablolar, ilk kez Dolmabahçe Sarayı'nda sergilenmeye başladı. İslam dünyasının son halifesi Abdülmecid Efendi, kızı Dürrüşehvar Sultan'ı, eşi Şehsuvar Kadın Efendi'yi ve saray kadınlarını tuvale başları açık yansıtmış. Abdülmecid Efendi, bir resimde de kızı Dürrüşehvar Sultan'ı dizlerinin üzerinde bir elbiseyle ve gecelikle çizmiş.

32'nci Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in oğlu olan Abdülmecid Efendi, sarayda aldığı iyi eğitimle Avrupa'daki gelişmeleri yakından öğrendi. 8 yaşında babası Abdülaziz'i yitiren Abdülmecid Efendi'yi amcası 2'nci Abdülhamid himayesine aldı. Sami Paşa'dan ve Sultan 2'nci Abdülhamid'in saray ressamı Zonaro'dan ders alan Abdülmecid Efendi, resim yeteneği sayesinde Osmanlı Ressamlar Cemiyeti'nin fahri başkanlığını da yaptı. Abdülmecid Efendi, çoğu hanedan mensubunun hobi olarak ilgilendiği resim alanında profesyonellerle yarışacak başarılı çalışmalara imza attı.

Sergide 32 yağlıboya tablo yer alıyor. Abdülmecid Efendi'nin 12 eserinin onarımı da Dolmabahçe Sarayı'nda devam ediyor. Biniciliğe olan merakı nedeniyle at ve doğa tabloları da çizen Abdülmecid Efendi'nin tablolarının ağırlıklı unsuru insanlar.

Hilafetin kaldırılmasıyla yurt dışında yaşamak zorunda kalan ve 1944'de ölen Abdülmecid Efendi'nin resim sergisi Dolmabahçe Sarayı Camlı Köşk Sanat Galerisi'nde mart ayının sonuna kadar gezilebilecek.

İlk Türkçe hutbeyi okuttu

DOLMABAHÇE Sarayı'nda 17 yıldır araştırmacı olarak çalışan Osmanlıca eğitmeni Cengiz Göncü, iyi bir eğitim alan Abdülmecid Efendi'nin dinin bağnazlıklarına takılmadığını belirterek, ‘‘O İslam'ı doğru yorumlamış. Okuyan insan hurafelere inanmaz. Abdülmecit Efendi, 20'nci Yüzyıl başında yaptığı resimlerle İslamiyet'e yeni bir bakış açısı getirmiş. Görünüyor ki günümüzdeki bazı kişilerden daha aydınlanmacı birisiymiş’’ dedi.

Göncü, 19 Kasım 1922-3 Mart 1924 tarihlerinde halifelik yapan Abdülmecid Efendi'nin sanatı ve kişiliği hakkında şunları söyledi:

‘‘Abdülmecid Efendi modern hilafetin ilk ve son temsilcisidir. Aldığı çok iyi eğitimle, sanat ve müzikteki başarılı çalışmalarını pozitif aklı kullanarak halifeliğinde de göstermiştir. İlk Türkçe hutbeyi okutan Abdülmecid Efendi, her zaman desteklediği Ankara Hükümeti'nin başta Atatürk olmak üzere tüm yöneticilerinin yer aldığı ve kendisinin bulunduğu resmi odasının duvarından indirmemiştir. Türkiye Cumhuriyeti, her ne kadar hilafeti kaldırmış olsa bile Atatürk bu tabloyu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasına asmaktan çekinmemiştir. Abdülmecid Efendi'nin 10 bini aşkın kitabının bulunduğu kütüphaneyi kullanan Atatürk, kitaba olan saygısından kitapların yerini değiştirmemiş. Bu kütüphaneyi kurup bu kadar kitap okuyan Abdülmecid Efendi'nin halife bile olsa bağnaz olması imkansızdı.’’

Kızı gecelikli, oğlu şortlu

Abdülmecid Efendi'nin halife olarak dini bir görevi vardı. Ancak yağlıboya tablolarından birine kızı Dürrüşehvar Sultan'ı bir gecelikle yansıtmıştı. Bir diğerinde kızı dizinin üzerinde bir etekle görülüyor. Oğlu Ömer Faruk ise çok o dönemin çok modern şortlu, ceketli bir kıyafetiyle tabloda yerini almış.

Amcasının tahttan indirilişi

OSMANLI tahtında 33 yıl hüküm süren 2'nci Abdülhamid'in himayesinde yetişen Abdülmecid Efendi, 2'nci Meşrutiyet sonrası amcasının ‘tahttan hal edilmesini’ de tuvale dökmüş. 1909'da gerçekleşen olay sırasında Feriye Köşkü'nde kalan Abdülmecid Efendi, amcasına tahttan feragat etmesini ileten 5 kişinin fotoğraflarını olayın geçtiği Yıldız Sarayı'nda çekmiş. Daha sonra amcasının görüntüsünü ekleyerek tarihi tabloyu yaratmış.

Nice’de sürgünde

HALİFE Abdülmecid Efendi, 1929 yılında Fransa'nın Nice kentinde sürgünde yaşadığı sırada kızı ve torunlarıyla birlikte. Arkasında kızı Dürrüşehvar Sultan, solunda Neslişah, önde Hanzade ve kucağında Necla Sultan.

Arınç sergiyi Halife’nin torunuyla açtı

Dolmabapçe Sarayı’ndaki sergiyi TBMM Başkanı Bülent Arınç, Abdülmecid Efendi'nin torunu Neslişah Sultan'la birlikte açtı.

Halifenin 10 görevi

İslam devletinin başkanlığı demek olan hilafetin başı olan Halifenin görevleri şunlar:

1. İslam dinini muhafaza ve neşr.

2. Yargı gücünü kullanmak ve kullandırmak.

3. Emniyet ve asayişi temin.

4. Cezaları infaz.

5. Ülkeyi koruma.

6. Cihad ilanı ve icrası.

7. Devlet gelirlerini tahsil.

8. Devlet harcamalarını tanzim.

9. Kamu görevlilerini tayin.

10. İdareyi kontrol.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!