Haliç'te akaryakıt dehÅŸeti

Güncelleme Tarihi:

Haliçte akaryakıt dehşeti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2001 08:06

Kasımpaşa'daki Haliç Taşkızak Tersanesi'nin bulunduğu bölgede, Haliç'e akan yüzlerce litre akaryakıtın kaynağı belirlenemedi. Sabah saatlerinde başlayan yağmurla birlikte, akaryakıtın daha geniş alana yayılması üzerine denize bin metrelik bariyer çekildi.

Haberin Devamı

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmesi Genel Müdürü Hücum Tulgar, Taşkızak Tersanesi önlerinden Galata Köprüsü'ne doğru gece geç saatlerde yoğun bir akaryakıt sızıntısı görüldüğünü kaydetti.

Tulgar, akaryakıt sızıntısının nereden kaynaklandığının henüz belirlenemediğini, ancak yağmur suları ile kanalizasyon mazgallarından Haliç`in üzerine aktığını söyledi.

Denize yayılan akaryakıtın Galata Köprüsü yönünde oldukça büyük bir alana yayıldığını ifade eden Tulgar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Dairesi ve İtfaiye ekiplerinin olay yerinde incelemelerini sürdürdüğünü kaydetti.

SIZINTININ MÄ°KTARI BELÄ°RLENEMEDÄ°

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ÇevreKoruma ve Geliştirme Daire Başkanı Mustafa Öztürk ise sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Haliç`teki akaryakıt sızıntısının çevreye yayılmaması için çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Çökelmeden, bugün bu yağ temizlenecek" dedi. "Bir kanaldan motoryağı bırakılmış" diyen Öztürk, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Şu anda yağın çevreye yayılmaması için bariyer çekiliyor. Deniz yüzeyindeki yağın alınması için, yağ sıyırıcı makineleri devreye sokacağız. Çökelmeden, bugün bu yağ temizlenecek. Böylece çok büyük bir alana yayılması önlenecek. Şu anda kadar sızıntının miktarı da tespit edilemedi.

KÄ°RLETÄ°CÄ° LABORATUVARDA BULUNACAK

İSKİ, İstanbul İl Çevre Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi Çevre Müdürlüğü`nün ekipleri, derenin bütün kaynaklarına doğru giderek, bu yağın bırakıldığı noktayı tespit edecekler. Buradan 3 numune alınarak, üniversiteye gönderilecek. Bu yağ numunesi alt gruplarına göre analiz edilecek ve böylece gerçek kirletici tespit edilecek.``

Öztürk, ``askeri tesislerden kaynaklanmış olabileceği`` iddialar konusunda hüküm vermenin erken olduğunu ifade ederek, ``Ancak, kim kirletmişse bunu kamuoyuna duyuracağız`` dedi.

SUÇLUYA 5-15 MİLYAR CEZA VERİLECEK

Haliç`e sızan bir litre yağın, bir milyon litre suyu kirletebileceğini de dile getiren Öztürk, kirletenin bulunması durumunda 5 ile 15 milyar lira arasında para cezası kesileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Öztürk, buradaki sızıntının, Haliç`i temizleme çalışmalarını genel anlamda etkilemeyeceğini de kaydederek, ``Ancak, lokal olarak o bölgedeki canlı faaliyetini olumsuz etkiler`` diye konuştu.

BÄ°N METRELÄ°K BARÄ°YER

Galata Köprüsü`ne doğru meydana gelen akaryakıt sızıntısını temizleme çalışmaları, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı`na bağlı ekipler ile diğer birimler tarafından yürütülüyor.

Sızıntının meydana geldiği yaklaşık bin metrekarelik deniz yüzeyi,``Valide Sultan`` ve ``Yeni Galata`` adlı römorkörler vasıtasıyla bariyerle çevrildi. Bariyerin dışında da ``Mavi Deniz`` adlı süpürge gemisi, temizleme çalışması yapıyor.

Bu arada, İSKİ`ye bağlı ekipler de sızıntının kaynağını belirlemekamacıyla araştırmalarını sürdürüyor. Alınan örnekler, incelenmek üzereÇevre Koruma Daire Başkanlığı`na götürüldü.

Haberin Devamı

Olay yerine gelen İstanbul Vali Yardımcısı Osman Demir, sızıntının durduğunu ve yaşanan olayın büyük bir çevre felaketine yol açmadığını bildirdi.

ÖZTÜRK: ÇALIŞMALAR 1 HAFTA SÜRECEK

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Çevre Koruma ve GeliÅŸtirme Daire BaÅŸkanı Mustafa Öztürk, Haliç`e sızan akaryakıtı temizleme çalışmalarının, mesai bittiÄŸi için yarına ertelendiÄŸini belirterek "Çalışmalar 1 hafta sürecek" dedi.Â

Öztürk, KasımpaÅŸa`daki Haliç TaÅŸkızak Tersanesi önlerinden Galata Köprüsü`ne doÄŸru meydana gelen akaryakıt sızıntısının, 5 bin metrekarelik bir alanda etkili olduÄŸunu söyledi.Â

Sabah saatlerinden itibaren devam eden çalışmalarda, yakıtın daha fazla alana yayılmaması için bariyerlerle çevrildiÄŸini dile getiren Öztürk, şöyle konuÅŸtu:Â

"Çalışmalar daha çok yakıtın yoğun olarak görüldüğü noktalarda yapıldı. Bizim tahminlerimize göre denize 6 bin litre yakıt sızmış. Şuana kadar Haliç`ten 1000 litre atık çıkartıldı. Çalışmalar mesai bittiği için yarına ertelendi. Yarın mesai olmamasına rağmen çalışmalara devam edeceğiz. Çalışmalar 1 hafta sürecek."  

Öztürk, İstanbul İl Çevre Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Çevre Müdürlüğü ve İstanbul Üniversitesi tarafından alınan numunelerin incelendiğini de belirterek "1`i askeriye, 3`ü de petrol istasyonu olmak üzere 4 yerden numune aldık. Yapılan incelemeler sonucu sızıntının nereden kaynaklandığı belirlenecek ve kamuoyuna açıklanacak"  diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!