Haliç kültür vadisi olacak

Güncelleme Tarihi:

Haliç kültür vadisi olacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gürtuna Haliç’in temizlik çalışmalarının ve iki kıyıda öngörülen projelerin devam ettiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Haliç'in bir kültür ve turizm vadisi olacağını söyledi. Gürtuna, Hürriyet İstanbul çalışanlarıyla yaptığı sohbet toplantısında, bundan sonra belediyenin inşa edeceği tüm yapıların birer sanat eseri niteliğinde olacağını belirtti.

Son olarak Güney Haliç Kollektörü'nün temel atma törenine katıldığını söyleyen Gürtuna, bu kollektörün bitirilip devreye girmesiyle Haliç'teki kirliliğin büyük oranda önüne geçilebileceğini belirtti.

Gürtuna, Haliç'in temizlenmesi için Yeni Valide Sultan Köprüsü'nün (eski Galata Köprüsü) önümüzdeki aylarda kaldırılacağını belirtti. Dubalı olan eski köprü kaldırılınca, Karadeniz sularının adalar bölgesine kadar ulaşması önündeki en büyük engel de ortadan kalkmış olacak.

Eski köprü ne olacak?

Belediye Başkanı, eski Galata Köprüsü'nün de tarihi anı olarak yatay biçimde başka bir bölgeye, örneğin Eminönü ya da İstinye Körfezi'ne yerleştirilebileceğini söyledi. Gürtuna Haliç ve iki kıyısının bir kültür ve sanat vadisi olmasını istediklerini belirterek belediyenin bugüne kadar yaptıklarını ve projelerini şöyle sıraladı:

‘‘Eyüp Meydanı'nı yeniden düzenledik. Meydan çevresinde bulunan tarihi yapıların restore edilerek birer fonksiyon kazanmasını sağladık. Piyer Loti'deki tarihi eserleri onarıyoruz. Feshane'nin restorasyonu bitti ve açılışı yapıldı. Sütlüce'deki eski mezbaha binasını eski formunda yeniden yaparak burayı bir kongre ve kültür merkezine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Perşembe Pazarı'nın da bir turizm ve kültür alanı olması için başlattığımız projeyi tamamladık. Yakında arazi çalışmasına geçeceğiz.’’

Fevzipaşa caddesi’nde minibüsler kalkıyor

Toplu Konut İdaresi, Unesco, Avrupa Birliği, Fener Gönüllüleri Derneği, İTÜ ile Berlin Teknik Üniversitesi'nin birlikte hazırladığı, ‘‘Fener ve Balat Rehabilitasyon Projesi’’ hakkında yönelttiğimiz soruyu Gürtuna, ‘‘Bu bölge Haliç'in en önemli tarihsel çevre dokusunu barındıran alandır. TOKİ ve AB tarafından finanse edilen proje için belediyemiz üstüne düşeni yapacaktır’’ diyerek yanıtladı.

Gürtuna, tarihi yarımadada, içinde hareket eden minübüslerin kademe kademe kaldırılacağını, bunların yerine metro, hızlı tranvay gibi toplu taşım araçlarının konulacağını söyledi. Fevzipaşa Caddesi'ndeki minübüslerin sur dışına çıkarılacağını, minibüsçülerle bu konuda bir uzlaşmaya varıldığını, Edirnekapı'da yapılacak olan minübüs terminaliyle sorunun çözüleceğini belirten Gürtuna, ‘‘Belediye kaynakları, İstanbul'un sorunlarını çözmek için yeterli değil. İstanbul Metrosu'nun süratle bitirilmesi ve yaygınlaştırılması için devletten destek bekliyoruz. Merkezi hükümetten destek alırsak, üç yılda metroyu Aksaray'a kadar tamamlayabiliriz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!