Haliç’e 27 tür balık geri döndü

Güncelleme Tarihi:

Haliç’e 27 tür balık geri döndü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2002 02:12

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri İşletmeciliği Enstitüsü'nün yaptığı son araştırmaya göre Haliç'te 26 balık türü tespit edildi. Aynı araştırmada denizatı larvalarına da rastlandı.

İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, ‘‘Denizatları temiz denizlerde yaşar. Sadece larvalarının bulunması bile Haliç'in temizlendiğinin en güzel işareti’’ dedi.

SİSTEMLİ ve sabırlı çalışmalar sonucu, bir rüya yavaş yavaş gerçekleşiyor. Haliç, açık bir kanalizasyon olmaktan çıkıp insanca yaşama uygun bir doğa parçası haline geliyor. Kurtarma projeleri yaşama geçirilmeden önce Haliç'in tamamen bataklık halinde olduğunu hatırlatan İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ‘‘Tabanı her yıl 10 santimetre çamurla kaplanıyordu. Su derinliği Sütlüce-Eyüp çizgisinden itibaren 0-0.5 metre arasında değişiyordu’’ dedi. Eroğlu, şunları söyledi:

BİR GÜN YÜZÜLECEK

‘‘100 miligramda bulunan fekal koliform değerleri, milyarlarla ifade ediliyordu. Artık atık su arıtılıp veriliyor. Ölçüm sonuçları da bunu kanıtlıyor. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri İşletmeciliği Enstitüsü, İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü ve TÜBİTAK ile birlikte izleme çalışmaları yapıyoruz. Çeşitli derinlik ve noktalardan su alınıp değerlendiriliyor. Haliç plaj değil ama suyunun temizliğiyle dünya standartları açısından normal kabul edilir değerlere ulaştı.’’

Veysel Eroğlu, Haliç'in Avrupa Birliği Mavi Bayrak'ın plaj sularında öngördüğü standarta da uygun hale geldiğini iddia etti. Dünya Sağlık Örgütü'nün stardardını esas alan Mavi Bayrak'ın kriterlerine göre, Haliç'in suyunda bulunan fekal koliform (e.coli) oranı, yüzmenin yasaklanmasını gerektiren değerlerin altında.

TAŞ OCAĞI YEŞİLLENDİ

Haliç'ten çıkarılan 5 milyon metreküp çamurun Alibeyköy'deki eski bir taşocağına doldurulduğunu ve üstünün de yeşillendirildiğini anlatan Prof. Dr. Eroğlu, ‘‘Özel bir makineyle çamuru tarayarak, iki kademeli pompayla İstanbul'un ruhu duymadan taşocağına bastık. Taşocağı da çirkin ve tehlikeliydi. Doldurup yeşillendirince, bir taşla iki kuş vurmuş olduk’’ dedi. Haliç'in temizlenmesiyle kıyısındaki emlakların da değerlendiğini belirten Veysel Eroğlu, ‘‘Haliç, yakın zamanda sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin kültür, sanat, spor, dinlenme merkezi olacak’’ dedi.

Hangi balıklar

Haliç kirlenmeden önce balıkların yumurtlama alanıydı. Temizlenmesiyle yine balıkların üreme alanı olmaya başladı. Haliç'te Nisan 2002'de rastlanan balık türleri şunlar:

Ağ balığı, akdil, barbunya, gelincik, gümüş, göğebakan, hamsi, hani, horozbina, has kefal, iskorpit, istavrit, üzgün balığı, kaya balığı, lekelidil, levrek, m.ceholo, m.auratus, mezgit, pisibalığı, sardalya, dil balığı, traklı, traklı çırçır, izmarit, çinekop.

Çevre ödülü

Haliç Islah Projesi, 15 ülkeden 77 metropolün üye olduğu Metropolis Birliği'in 2002 Uluslararası Metropolis Çevre Ödülü'ne de layık görüldü. İSKİ önümüzdeki yıl Kadıköy'deki Kurbalıdere'ye de el atıyor. 11 Eylül'den sonra atık suların Mühürdar'daki arıtma tesisinden geçirildikten sonra deşarj edileceğini belirten Prof. Dr. Eroğlu, ‘‘Kurbağlıdere'yi kesinlikle kurtaracağız’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!