Güncelleme Tarihi:
ŞANLIURFA'nın Halfeti İlçesi'nden bir ailenin çocuğu olan dünyaca ünlü klasik gitar virtüözü Ahmet Kanneci, ailesine ait 150 yıllık 'Kanneci Konağı'nda, Bach'ın çello suitini seslendirdi. Konağın bahçesinde annesi, babası ve Halfeti'de yaşayan yakınlarının da aralarında bulunduğu 300 kişiye gitar resitali veren Kanneci, ‘Fırat’ın Türküsü' parçasını seslendirirken duygulanan davetliler gözyaşlarını tutamadı.
GAP Bölge İdare Başkanlığı'nın, Birecik Barajı'ndan etkilenen bölgelerde yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde Halfeti'de gerçekleştirilen Ahmet Kanneci Gitar Resitali'ni aralarında Ankara ve İstanbul'dan gelenlerin de bulunduğu 300 kişi izledi. Bir bölümü Birecik Barajı'nın suları altında kalacak olan Halfeti ilçesine dikkati çekmek üzere gerçekleştirilen konser için ilçeye gelen ünlü gitar virtüozü Kanneci, Halfetili bir ailenin çocuğu olarak kendisine iletilen konser teklifini hemen kabul ettiğini belirterek, DHA muhabirlerine şöyle dedi: ‘‘Burada doğup büyümedim. Ancak, bu topraklara ait olduğumu biliyorum. Sular, ilçenin bir bölümünü yutacak. Ancak, üzülmemek gerekir. Daha kötüsü suyun gitmesiydi. Su geldi. Ya su gitseydi, o kötüydü, şimdi su geldi. Aşağıda bir şeyler suyun altında kalacak, şimdi yukarıda yer var, oraya emek sarfetmek gerekir.’’
FIRAT’IN TÜRKÜSÜ AĞLATTI
Gün batımında, Fırat Nehri'nin esintileri ile konserine başlayan Kanneci, ilk olarak Latin Amerika ezgilerinden 'İmparatorun Şarkısı' ve 'Çobanın Türküsü’nü seslendirdi. Ardından Bach'ın çello süitini seslendiren Kanneci, 'Madımak', 'Odam Kireç Tutmuyor' ve 'Fırat'ın Türküsü'nü seslendirdi. İlk kez babasından duyduğu, 'Ham meyvayı kopardılar dalından' türküsünü babasına armağan eden ünlü gitar virtüozü Kanneci, konserin sonunda, istek üzerine 'Fırat'ın Türküsü'nü ikinci kez seslendirdi.
Konağın bahçesindeki davetliler, 'Fırat'ın Türküsü'ne hep bir ağızdan eşlik ederken, Halfetili 60 yaşındaki Hanım Aydın ve Halfetiler göz yaşlarını tutamadı. Konserden sonra Ahmet Kanneci, Hanım Aydın'ın elini öperek bir süre sohbet etti. Halfeti'ye annesi Şahizer, babası Mustafa Kanneci ve kızkardeşi Gönül Uyan ile gelen Ahmet Kanneci, konakta yaşayan akrabaları ile hasret giderdi. Kanneci Ailesi konağın merdivenlerinde bir de hatıra fotoğrafı çektirdi.
Türk Rodrigo’su
AHMET Kanneci l957 yılında doğdu. Müzik eğitimine Türkiye'nin önde gelen bestecilerinden Turgay Erdener ile başladı. 1977 yılında Julian Byztantıne ile tanıştıktan sonra çalışmalarını tamamen klasik gitara yoğunlaştırdı ve kendisi ile dört yıl süren eğitiminden sonra İspanya'dan sağladığı bursla, gittiği Alicante Oscar Espla Yüksek Konservatuarı'nda, Jose Tomas ile Fransa'nın Perpignan kentindeki Devlet Konservatuarı'nda çalıştı. Türkiye'ye döndükten sonra dört ayrı konservatuar ve üniversitede Türkiye'nin ilk gitar bölümlerini kurdu. 1993 yılında Fullbright bursunu kazanarak araştırmalarını sürdürmek amacıyla ABD'ye gitti. Aralarında Museo de Andres Segovia (Açılış konseri), Cornegie Hall (ABD) ve Teatro Colon (Arjantin) gibi salonlarıda bulunan 3 kıtada bine yakın konser verdi.