Güncelleme Tarihi:
Suriye’de muhaliflerin, ülkenin en büyük kenti Halep’in yüzde 60’ını kontrol ettiği öne sürülüyor. Selahaddin semtine orduyu sokmayan muhalifler, dün bu semtin hemen doğusundaki El Ademiye’nin kuzeyinde, El İzaa bölgesinde bulunan radyo-TV binasını kuşattı. El Cezire’ye konuşan bir muhalif, “Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) TV binasına patlayıcılar yerleştirdi, rejim güçleri topçu ateşi açınca geri çekildiler. ÖSO’nun amacı Selahaddin’den kuzeye doğru yayılmak” dedi.
Ders olsun diye öldürdüler
Muhaliflerin düzenlediği baskın sırasında Halep’te devlet televizyonunun yayını kesildi. Devlet televizyonunun “Devrimcileri destekleyen haberler yayınlarsak bilin ki frekanslarımızı karıştırmışlardır” diye uyarılar yayınladığı günlerde tarafların medya savaşı sürüyor.
İki meslektaşıyla birlikte geçen ay Şam’daki evinden kaçırılan Suriye devlet televizyonu sunucusu Muhammed el Said’in “idam edildiği” açıklandı. Suriye’de pek tanınmayan El Nusra Cephesi adlı İslamcı muhalif grubun El Kaide’ye yakın bir internet siteye konan bildirisinde, “Bir şebiha (rejim yanlısı paramiliter güç) olan bu sunucuyu 19 Temmuz’da hapsettik. Sorgulandıktan sonra öldürüldü. Rejime destek verenlere bu ders olsun” denildi. Said’in bir duvar önünde korkulu gözlerle baktığı bir fotoğrafı da sitede yer aldı.
Reuters ile propaganda
Beşar Esad yanlıları ise sahte haber yaymak için Londra merkezli uluslararası haber ajansı Reuters’ın sitesini ‘hack’ledi. AP’nin haberine göre, Reuters’in blog platformunu ele geçiren hackerlar, ajansın muhabirlerinin sahte imzaları ile “Suriyeli muhalifler Libya’dan aldıkları kimyasal silahları Suriye’ye soktu” ve “Büyük darbe alan muhalifler, kitleler halinde Türkiye’ye kaçıyor” gibi haberler yayınladılar.
Bir diğer yayın, Özgür Suriye Ordusu lideri Riad el Esad ile yapılan bir “röportaj”. Esad, sözde röportajda “Halep’ten çekiliyoruz” diyor.
Büyük savaşa birkaç gün kaldı
Muhalifler taarruza geçti
Şam: Bunlar daha aperatif
MUHALİFLER, kontrol altında tuttukları Selahaddin (1) semtinden, Seyfül Devle (El Ademiye) semtine (2) doğru yayılmaya çalışıyor. Bu semtin kuzeyindeki radyo-televizyon binası dün hedef oldu.
Suriye siyasi güvenlik müdürü Tuğamiral Husam Haydar’ın ÖSO’ya esir düştüğü öne sürülürken, Halep Kalesi’nin ve tarihi kapalıçarşının muhaliflerin denetimine girdiği iddiaları yalanlandı. Suriye ordusu ise “Henüz Halep savaşını başlatmadık. Şu anda yaşananlar daha aperatif. Yeni takviyeler geldi, Halep’te asker sayısı en az 20 bin oldu” diye açıklama yaptı. Birkaç güne kadar büyük savaşın başlaması bekleniyor.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre geçen ay 17 aylık isyanın en kanlı ayı oldu. Temmuzda Suriye çapında toplam 4239 kişinin öldürüldüğü açıklandı.
“Şam’ı temizledik”
SURİYE’de Esad yönetimi başkent Şam’da muhalif güçlerin denetime giren mahallelerinde denetimin yeniden sağlandığını duyurdu. Suriye ordusu adına konuşan ancak ismini ve rütbesini saklı tutan ama tuğgeneral rütbesinde olduğu tahmin edilen bir subay, “el Midan’dan Mazzeh’e, el Hajar el Esved’den Kadam’a ve Tadamun’a kadar Şam’ın bütün bölgelerini temizledik” diye konuştu. Suriyeli ve yabancı gazetecileri Tadamun’u gezdiren tuğgeneral, “gördüğünüz gibi bölgede silahlı grup kalmamıştır. Sadece varlıklarının sürdüğünü göstermek için mahalle mahalle dolaşan teröristler kalmıştır” dedi.
Müslüman Kardeşler kendi milisini kurdu
MÜSLÜMAN Kardeşler, Suriye içinde, Özgür Suriye Ordusu’ndan bağımsız bir milis gücü kurduğunu açıkladı. Babası 1950’lerde Suriye’deki Müslüman Kardeşler’e üye olan Hüsam Ebu Hanbel, Daily Telegraph’a, “Humus’taki milislere silah sağlamak için ayda 40-50 bin dolarlık bir kaynak oluşturduk. Amacımız, İslami temelli sivil bir ülke yaratmak. İslam ve cihat konusunda farkındalığı artırmak istiyoruz” dedi. “Müslüman Kardeşler’in Silahlı Adamları” adlı milis gücünün Şam’ın yanısıra Humus ve İdlib’de de varlık gösterdiği bildirildi.
Mısır’da Müslüman Kardeşler’in iktidara gelmesinin ardından, Şam’ın terörist saydığı bu grubun Suriye kolu da güç kazanmıştı.