Güncelleme Tarihi:
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Baas rejiminin ayaklanmaları bastırmak için güç kullanmaya devam etmesi durumunda Suriye’de bir mezhep savaşı yaşanabileceği yönündeki uyarısına, Suriye gazeteleri Ankara’nın ve AK Parti’nin tavrını eleştirerek yanıt verdi.
Peki, Baas Partisi’nin 1963’te iktidara geldiği günden bu yana Suriye’nin gördüğü en büyük protestolar yaşanırken, Türkiye bu ülkedeki bazı mezheplerin pozisyonu etkileyecek mi?
Suriyeli muhalefetin önemli isimlerinden biri olan ve Belçika’nın başkenti olan Brüksel’de yaşayan Beşar el Eysa, “Türkiye’nin konumu Arapların çok ilerisinde” dedi.
Türkiye’nin Suriye üzerinde büyük bir etkisi olduğunu belirten el Eysa, “Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara geldiğinden beri, birçok bölgesel meselede sürekli Suriye’yi destekledi. Bu arada iki ülke arasındaki ticari ilişkiler de son 5–6 yıl içinde çok gelişti” dedi.
Türkiye’de iktidar, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “komşularla sıfır sorun” olarak nitelendirdiği bir bölgesel politika geliştirdi.
Bu bağlamda Ankara, Şam ile Tel Aviv arasında barış için arabuluculuk yaparken, Brezilya’nın da ortaklığıyla İran’la Batılı güçlerin onaylamadığı bir uranyum takası anlaşması imzaladı.
Washington’da yaşayan Suriyeli aktivist Tamam el Barazi ise “Birçok örnekle görülebileceği üzere, Türkiye’nin bugün Müslüman Kardeşler’i desteklediğini” söyledi. El Barazi, buna örnek olarak Suriyeli Kardeşler’in izleme grubunun İstanbul’da olmasını ve Şura Konseyi’nin de burada toplanmasını gösterdi.
Çoğunluğu Sünni olan Türkiye’nin nüfusunun yüzde 17’sini ise Suriye kökenli Alevi azınlık oluşturuyor. Türkiye’deki Aleviler laik bir hayat tarzını benimserken ordunun yanı sıra kültür, sanat ve gazetecilik alanlarında etkin roller oynuyor.
El Barazi, Suriye İran’ın desteğine olduğu kadar Türkiye’ye de ihtiyaç duyuyor” dedi.
Adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak ise, “Suriye rejimi, özellikle kuzeydeki kırsal bölgelerde çarşaflı kadınların ve camiye giden gençlerin sayısının artmasından sonra, Türkiye’nin varlığını çoğunluğu oluşturan orta sınıfı sakinleştirmek için kullandı” dedi.
Sünnilerin yaşadığı Dera’da ayaklanmalar başladıktan sonra, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, şehir sakinlerini durdurmak için bazı önlemler aldı. Öğretmenlerin sınıfta çarşaf giymesi yasağını kaldıran ve idari görevlere çekilen öğretmenlerin yeniden derse girmesine izin veren Esad, ayrıca ülkenin tek kumarhanesini de kapattı.
Ahram Online’a konuşan kaynak “Bugün devrimin büyük bir çoğunluğunu Sünniler oluşturuyor. Buna Hems, Banyas ve Dera’daki Araplar ile, Kamışlı, Amuda ve Der el Zur’daki Kürtler dahil” dedi.
Kaynak, Şam’ın İran’la olan işbirliğine karşın, Türkiye’nin Suriye’nin Batı’daki imajını iyileştirdiğini de sözlerine ekledi.
Ahram Online'da yer alan Halid Nur imzalı "Analysis: The markets of Syrian city, Aleppo, speak Turkish" başlıklı analizden derlenmiştir.