Hala kamera arkasında

Güncelleme Tarihi:

Hala kamera arkasında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2002 15:06

Sinema tarihinin en tartışmalı yönetmenlerinden biri olan Leni Riefenstahl, Türk seyircisiyle buluşuyor. Nasyonal Sosyalist Parti için çektiği belgeseller nedeniyle "Hitler'in yönetmeni" olarak nitelenen ve Yahudi düşmanı olmakla suçlanan Riefenstahl, filmografisinden seçilen üç belgesel ve bir kurgu filmiyle 5. Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali'nde. Riefenstahl, bu yıl 100'ncu yaşını kutluyor.

Haberin Devamı

"Bana defalarca Hitler'le aşk ilişkim olup olmadığını sordular. Buna hep gülüp geçtim ve aynı cevabı verdim: Bunlar söylenti, onun için belgeseller yaptım hepsi bu kadar."

Sinema tarihinin en tartışmalı ve en uzun süre çalışan yönetmeni Leni Riefenstahl. Bu yıl Ağustos ayında özel bir galayla 100'ncü yaşını kutlayacak olan yönetmen, Nasyonal Sosyalist Parti için çektiği belgesel filmlerle adını duyurdu. Bu belgeseller nedeniyle önce kahraman ilan edildi, sonra da savaş suçlusu.

Hakkında, Hitler'in sevgilisi olduğu yolunda söylentiler çıktı. Ama o, bütün bunlara " Ben sadece işimi yaptım" diyerek cevap verdi.

Riefenstahl, bir asırlık ömrüne rağmen hala kamera arkasında. 70 yaşından sonra dalmayı öğrenen yönetmen, 100'ncü yaşını, 25 yıllık dalgıçlık deneyiminden kesitler sunan Underwater Impressions (Sualtı İzlenimleri) adlı belgeselle kutlamaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Leni Riefenstahl, 1902 yılında Berlin'de doğdu. Önce resim eğitimi aldı. Sanat kariyerine dansçı olarak başladı. Ama dizinde meydana gelen sakatlık nedeniyle dansı bırakmak zorunda kaldı. Daha sonra sinemaya yöneldi.

Onu keşfeden yönetmen Arnold Franck'ın filmlerinde oynadı. Parlak bir oyuncu olarak tanındı.

İlk filmi Mavi Işık'ı (Das Blaue Licht) 1932 yılında çekti. Adolf Hitler'le Baltık denizi kıyısında özel olarak ayarlanan bir toplantıda tanıştı Riefenstahl. Onun kendisine açtığı kapıdan içeri girmekte hiç tereddüt etmedi. Hitler ile işbirliğini Nuremberg Üçlemesi olarak bilinen filmleri ile devam ettirdi. İnancın Zaferi (Sieg Des Glaubens), İradenin Zaferi  (Triumph des Willens) ve Özgürlük Günü:Ordumuz (Tag Der Freiheit) adlı bu belgeseler yıllarca Nasyonal Sosyalist Parti’nin propaganda filmi olarak kullanıldı.

Nazizm'i yücelten belgeseller yapan Riefenstahl, Hitler'in yenilgisinden sonra kara listeye alındı. Bir süre sinemayı bıraktı. 70 yaşından sonra dalgıçlık öğrendi. Su altı belgeselleri çekmeye başladı.

Türk seyircisi Leni Riefenstahl'ın filmlerini izleyerek yönetmen hakkında kendi kararını verecek. Riefenstahl, bir Nazi mi yoksa sadece iyi bir sinemacı mı? (Hürriyetim/ Kültür- Sanat)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!