Hakkı Köylü: Yırtarız, yakarız

Güncelleme Tarihi:

Hakkı Köylü: Yırtarız, yakarız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2015 09:10

AK Partili 4 eski bakanla ilgili ‘aklama’ kararı veren Meclis Soruşturma Komisyonu’nda AK Partili üyelerin oylarıyla imhalarına karar verilen tape ve CD’lerin nasıl yok edileceği tartışması sürüyor. Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, önce tapeleri tasnif edeceklerini belirterek, “Bunun için ihaleye çıkacak halimiz yok. Yırtarız, yakarız. İmha tutanağını da dosyaya koyacağız” dedi.

Haberin Devamı

Başkan Köylü, Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) göre yok edilmesi gereken kayıtlara muhalefetten üyelerle birlikte karar vereceklerini söyledi. İmha listesinin oluşturulacağı tasnif toplantısına CHP’li komisyon üyesi İstanbul Milletvekili Osman Korutürk’ü de davet ettiğini, imha işlemini kısa sürede yapacağını belirten Köylü, “Bu işlemin, raporun Genel Kurul’da görüşülme süreciyle ilgisi yok. Önce tapeleri ortaya koyup tasnif edeceğiz. ‘Şunları imha ediyoruz’ diyeceğiz, sonra imha edeceğiz. Bunun için ihaleye çıkacak halimiz yok. Yırtarız, yakarız. İmha tutanağını da dosyaya koyacağız” diye konuştu. Köylü, 4 eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmeme nedenlerini içeren ayrıntılı gerekçeleri de yazdıklarını vurguladı.

HUKUKSUZLARIN HEPSİ İMHA EDİLMELİ

Haberin Devamı

Köylü’nün karara dayanak gösterdiği CMK’nın 135’inci maddesi, “Şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki iletişimi kayda alınamaz. Kayda alma gerçekleştikten sonra bu durumun anlaşılması halinde, alınan kayıtlar derhal yok edilir” hükmünü içeriyor. Buna karşın AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, imha edilecek tapelerin bakanlar ve çocuklarının görüşmeleriyle sınırlı olmadığını, hukuksuz elde edildiğine karar verilen tüm kayıtların yok edilmesi gerektiğini söyledi. Şentop, “Tanıklıktan çekilme hakkı olanlarla ilgili kayıtlar, ayrıca hukuka uygun yapılmamış olanlar varsa bunun baştan imha edilmesi gerekirdi. Emniyetin bunu savcılığa bile götürmemesi gerekirdi. Hadi savcılığa götürüldü, mahkemeye taşınmamalıydı. CMK’ya göre bunlar zaten daha soruşturma konusu olmadan en baştan Emniyette imha edilmeliydi. Şimdi komisyonun yapacağı bu. Hukuka uygun toplanmış olanlar varsa onlar kalır” dedi. AK Partili 9 üye, eski bakanlarla ilgili Yüce Divan’a göndermeme gerekçelerinde temel olarak “delillerin hukuksuz toplandığına” karar veren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takipsizlik kararını esas almıştı.

CHP YAYINLADI

CHP Genel Merkezi de komisyon kararına karşı sosyal medyadaki resmi sayfasında, komisyonun sileceğini açıkladığı telefon kayıtları ile operasyon sırasında sosyal medyaya yansıyan diğer bazı kayıtları yayınladı. CHP, tapeleri yayınlarken de, “Bu kayıtlar ne hafızalardan ne de vicdanlardan silinecek. Asrın yolsuzluğuna dair tüm kanıtları yok etmeye çalışsanız da bu kayıtlar ne hafızalardan ne de vicdanlardan silinecek” notunu paylaştı.

Haberin Devamı

BU İŞ BURADA KAPANMAZ

Geçmişte Yüce Divan’a gidip aklanan eski Bayındırlık Bakanı ve MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın da kararla ilgili şunları söyledi: “Bu kadar açık hukuki deliller karşısında Soruşturma Komisyonu’nun böyle bir karar almış olması, milletin vicdanında yankı bulmaz. Bu konu millete izah edilemez. Bu iş burada da kapanmaz. Bu 17 üyenin 13 tanesi, AKP iktidarı döneminde bir önceki Cumhurbaşkanı ve şimdi Sayın Cumhurbaşkanı tarafından atandı. 4 kişi eski. Kendi atadıkları üyelere bile güvenememek aslında bir suçluluğun ikrarıdır. Suç, o kadar sabit, o kadar net bir şekilde delillerle bile ortaya konmuş ki ‘Kendi gönderdiğimiz insanlardan bile ceza çıkar, biz de millet önünde hırsızlık yaparken yakalanan insanlar olarak tarihe geçeriz ve bunun utancını taşıyamayız’ korkusunu taşıyorlar.”

Haberin Devamı

AKLAMA PARTİSİ OLDU

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak da güçlünün hukuku yerine hukukun gücünün hâkim olması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “AK Parti maalesef aklama ve karalama partisine dönüşmüştür. Kendinden olanları aklıyor, olmayanları ise karalıyor. Bir insan için kalp ne kadar hayatiyse, bir ülke için de hukuk o kadar önemlidir. Kalp yetmezliği bir insanı bitirir ama hukuk yetmezliği topyekun bir ülkeyi bitirir. Çünkü adaletin küçüldüğü ülkelerde, büyük olan artık suçlulardır. Bugün sayısal çokluğunuzla belki Yüce Divan’dan kurtulabilirsiniz ama önemli olan halkın ve hakkın divanından kurtulabilmektir.”

4 ESKİ BAKAN GRUBA KATILMADI

Haberin Devamı

AK Parti yönetimi, Soruşturma Komisyonu’nun 4 eski bakanla ilgili “Yüce Divan’a sevkine gerek yoktur” kararından sonra sessizliğe gömüldü. Milletvekillerine bu konuda konuşmamaları talimatı verilirken, haklarında yolsuzluk iddiaları bulunan 4 eski bakan dünkü grup toplantısına katılmadı. Bakanlara, toplantıya katılmamaları yönünde telkinde bulunulduğu belirtiliyor. Bazı bakanlar ise “Bu konuda konuşmayacağız, değerlendirmeyi Başbakan yapacak” demekle yetindiler. Gözler, ocak ayı sonunda TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak olan Yüce Divan oylamasına çevrilirken, iktidar, grubunda fire olmaması için markajı sürdürecek. Yüce Divan görevini üstlenecek Anayasa Mahkemesi’nin yapısı, Paralel iddiaları ve karara güvenilemeyeceği tezi işlenmeye devam edilecek. - Nuray BABACAN/ANKARA

Haberin Devamı

BASKI, TEHDİT İDDİASINA ARAŞTIRMA

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, MHP’nin Sivil Dayanışma Platformu’nun gazetelere verdiği ilanın, milletvekillerinin iradesine yönelik tehdit, baskı içerdiği iddiasıyla yaptığı başvuruyu incelemeye aldı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, şu iddiaları gündeme getirmişti: “İlandaki ifadeler Türk milletini temsil eden milletvekillerine, dolayısıyla millete bir tehdit ve baskıdır.” - Nuray BABACAN/ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!