Hakkari'de yeni okul binasında çökme ve çatlaklar oluştu

Güncelleme Tarihi:

Hakkaride yeni okul binasında çökme ve çatlaklar oluştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2011 10:53

HAKKARİ’de, geçen ay hizmete açılan Teknik Endüstri Meslek Lisesi’nin Merzan Mahalles’indeki yeni binası ile pansiyon arasındaki istinat duvarının, gömme toprak üzerinde kurulduğu ve duvarın içten halatlarla bağlandığı iddia edildi. Eğitime başlanan 16 derslikli ve 800 öğrencisi bulunan 4 katlı okul binasının alt kısmındaki istinat duvarında, zemin çökmesi ve duvararda çatlaklar oluştu.

Teknik Endüstri Meslek Lisesi’nin zemininde çökme ve duvarlarda ise çatlaklar oluşması, okulda eğitim gören öğrenciler ile velilerini endişelendirdi. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 1 ay önce geçici kabulü yapılan okuldaki su sıkıntısı ve kanalizasyon sorunu, 2 gün önce çözülürken, okul ile pansiyon arasında örülen ve öğrencilerin pansiyon binasına gidiş-gelişleri için kullanılan merdivenlerin geçtiği istinat duvarının zemininde yer yer çökme ve duvarda büyük çatlakların olması dikkat çekti. Hakkari Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖV-DER) Başkanı Cumali Özkan, zemininde çökme ve duvarlarında çatlaklar oluşan okul ile pansiyon arasındaki istinat duvarına önlem alınmaması durumunda büyük bir faciaya yol açabileceğini söyledi.

İSTİNAT DUVARLARA HALATLARLA BAĞLANMIŞ

Önlem alınmaması durumunda büyük bir facia görülebileceğini belirten Özkan, şöyle dedi:

"Okul ile pansiyon binası arasındaki istinat duvarını halatlarla sözde sabitleştirmişler. Zemin çökmesi sonucu duvarda çökmeler olmuş. Merdivenlerde çatlaklar var. Çocuklar buradaki merdivenlerden pansiyona gidiyor. Toprağın üzerine duvarı kurmuşlar. İşin teknik boyutunu bilmem ama gördüğümüz kadarıyla duvarlar ve toprak sürekli kayıyor. Deprem bölgesindeyiz. Ciddi anlamda sarsıntılar oluyor. Çocuklar bu merdivenden inip pansiyon binasına geçiyor. Yani bu duvarlardan birinin çökmesi durumunda büyük bir facia olur."

Okul binasını yapan müteahhit firmasının işi bıraktığını ve tamamen taşeronlara devrettiğini belirten Özkan, "Bu taşeron da ikinci bir taşerona devretmiş. Hiç kimse ilgilenmiyor. Çocuklar bir haftadır bu çamurda gelip- gidiyor. Bu okulun geçici kabulünü hangi teknik ekip yapmışsa gelip baksın. Burada çocuklarımız yaşıyor. Bunu Bayındırlık Müdürlüğü’nden hangi ekip kabul etmiş böyle. Çatlakları beton sıva ile kamufle edilmeye çalışıyorlar."

VALİ TÜRKER; İLGİLENİYORUZ

Hakkari Valisi Muammer Türker ise, okulun istinat duvarıyla ilgili sorunla bizzat ilgilendiğini anlatırken, Milli Eğitim Müdürlüğüne ne yapılması gerektiği konusunda talimat verdiğini bildirdi. Vali Türker, şöyle konuştu:

"Ayrıca duvarlardaki oluşan çatlaklarla ilgili Bayındırlık Müdürlüğünden teknik bir ekip de görevlendirildi. teknik ekibin yapacağı incelemeden sonra istinat duvarının tehlike oluşturup oluşmayacağı konusunda gerekli incelemeler başlatılacak."

Okuldaki çökme ve çatlaklar basın mensupları tarafından görüntülenmesinin ardından Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin, hemen bir ekip göndererek zemini çöken duvar ve merdivendeki çatlakları beton sıva ile kamufle etmeye çalıştığı ifade edildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!