Hakkâri'de 3000 yıllık mezar

Güncelleme Tarihi:

Hakkâride 3000 yıllık mezar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

HAKKÁRİ'de geçen yıl başlatılan Anadolu Lisesi'nin temel kazısı sırasında demir çağına ait çeşitli tarihi eserlerin bulunması üzerine İstanbul Üniversitesi Arkaoloji bölümünden bir ekibin 1 ay önce başlattığı kazı çalışmalarında, Urartular dönemine ait 3000 yıllık toplu mezar ortaya çıkarıldı.

Van Müze Müdürlüğü'nün işbirliğinde, kentin Gazi Mahallesi'nde 3 noktada 10 kişilik ekiple kazı çalışmalarını sürdürdüklerini bildiren İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Veli Sevim, 3000-3100 yıl öncesine dayanan Urartular dönemine ait toplu mezarda 20 insan iskeleti tesbit ettiklerini açıkladı. Kazı heyeti Başkanı Prof.Dr. Sevim, mezar ve iskeletlerin yanı sıra, erken demir çağına ait çok sayıda demirden yapılmış kap, bilezik, yüzük ve hançerler bulduklarını bildirdi. Prof. Dr. Sevim, kazıların Hakkâri'nin tarihi bakımından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

‘‘Kazı yaptığımız alan, tam anlamıyla Urartular dönemine ait bir mezarlık. Oda şeklinde yapıldığı belirlenen mezarlara ölenlerin kullandığı eşyalar ve takılar da konulmuş. Bu yılki çalışmalarımızı ağustos ayı ortalarında tamamlayacağız.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!