Güncelleme Tarihi:
Davalar, Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesinde peş peşe görüldü.
Cumhurbaşkanı Gül'e açılan davanın duruşmasına, Kaçmaz'ın avukatı Baykal Doğan ile Gül'ün avukatı Ömer Küçüközcan katıldı.
Yargıç Yaşar Eren, taraf avukatlarının karşılıklı beyanlarının yer aldığı dilekçelerin dosyaya sunulduğunu açıkladı.
Gül'ün avukatı, davanın açılma usulüne ilişkin itirazları bulunduğunu bildirdi.
Duruşma, taraflara delillerini ibraz etmeleri için süre verilerek ertelenirken, Gül'ün avukatının usule ilişkin itirazlarının gelecek celse değerlendirilmesine karar verildi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün avukatının cevap dilekçesinde, Kaçmaz'ın dava açmasına neden olan basın açıklamasının, Cumhurbaşkanı Gül'ün konumu, kamusal görevleri, tarihsel ve anayasal sorumluluğu gereği, Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi tarafından yapıldığı ifade edilerek, bunun, Cumhurbaşkanlığı makamının korunması gereği olduğuna yer verildi.
AZİZ NESİN'İN KENAN EVREN'E AÇTIĞI DAVA
Cevap dilekçesinde, bugüne kadar cumhurbaşkanına karşı açılan ve sonuçlanan tek davanın, yazar Aziz Nesin'in, dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e açtığı dava olduğu kaydedildi.
“Aydınlar Dilekçesi” adlı metni imzalayan Nesin'in, imzacılar hakkında bir açık hava toplantısında “Bunları yazanlar vatan haini” dediği iddiasıyla Evren aleyhinde dava açtığı anlatılan dilekçede, Ankara 9. Asliye Hukuk Mahkemesinin, “görevi sırasındaki işlemlerinden ötürü sorumsuzluğu ve yargı bağışıklığı bulunan cumhurbaşkanı hakkında dava açılamayacağı” gerekçesiyle davayı reddettiği ifade edildi.
Kararı Yargıtayın onadığı, Avrupa İnsan Hakları Komisyonunun da başvuruyu reddettiği belirtilen dilekçede, davaya konu Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinin açıklamasında, Kaçmaz'a ya da kararına yönelik değerlendirmenin yer almadığı ifade edildi.
BAŞBAKAN ERDOĞAN'A AÇILAN DAVA
Başbakan Erdoğan'a açılan davanın duruşmasına da Kaçmaz'ın avukatı Doğan ile Erdoğan'ın avukatı Muammer Cemaloğlu katıldı.
Avukat Cemaloğlu, dava dilekçesine karşı beyanlarının yer aldığı dilekçeyi mahkemeye sundu.
Dilekçede, “Başbakan Erdoğan tarafından yapılan açıklamanın davacıya değil, Cumhurbaşkanı Gül hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca verilen takipsizlik hükmünü kaldıran kararın içeriğine ve gerekçesine yönelik olduğu ve orantısız olmadığı” belirtildi. Dilekçede ayrıca, “yargı kararlarının eleştirilebilmesinin, demokrasinin ve ifade özgürlüğünün kaçılmaz bir gereği olduğu” ifade edildi.
Duruşma, Kaçmaz'ın avukatına cevaba karşı cevap dilekçesi vermesi ve tarafların delillerini sunması için ertelendi.
Kaçmaz, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin, Cumhurbaşkanı Gül hakkında “Kayıp Trilyon” davasında verilen takipsizlik kararının kaldırılmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamayla Gül'ün, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmayla da Erdoğan'ın, kişilik haklarına zarar verdiğini” öne sürerek, Gül ve Erdoğan aleyhinde 10'ar bin TL'lik tazminat davaları açmıştı.